Poster

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1980 στην Αμερική, μια ομάδα από παίκτες του κολεγιακού baseball, περιπλανιέται στους δρόμους ανάμεσα στις ελευθερίες και στις ευθύνες της χωρίς επίβλεψη ενηλικίωσης.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται για την τελευταία κατά σειρά ταινία του Richard Linklater, μια άτυπη συνέχεια του πασίγνωστου και ιδιαίτερα επιτυχημένου Dazed and Confused, το οποίο αποτελούσε και ένα ψυχογράφημα της Αμερικής των 70s και ανέδειξε μια σειρά από αστέρες του Hollywood στα early 90s, όπως οι Matthew McConaughey, Milla Jovovich, Parker Posey και Ben Affleck.

Εδώ ο σκηνοθέτης επιχειρεί αυτή τη φορά να δώσει μια νοσταλγική φωτογραφία της Αμερικής στην αυγή των 80s, ακολουθώντας μια ομάδα από ανέμελους αθλητές του κολεγιακού baseball, κατά το πρώτο τους weekend στο campus του Κολεγίου. Η σύνδεση με την πρώτη ταινία επιχειρείται (με επιτυχία) από τον Linklater ευθύς εξαρχής, όταν κατά την εισαγωγική σκηνή της ταινίας ακούγεται το My Sharona, ένα κομμάτι που αποτυπώνει ακριβώς το κλίμα εκείνης της περιόδου.

Η ταινία ακολουθεί τον Jake, έναν πρωτοετή φοιτητή, που πήρε υποτροφία για να παίξει στην ομάδα baseball του Κολεγίου. Μέσα απο τις περιπέτειες του μας παρουσιάζεται μια ακτινογραφία της αμερικάνικης νεολαίας σε όλο της το φάσμα. Μια ακτινογραφία της οποίας το αποτέλεσμα προβάλει τις μεγάλες αντιθέσεις που επικρατούσαν (και επικρατούν ακόμη) στην κουλτούρα των νέων της χώρας αυτής. Αντιθέσεις οι οποίες προβάλλονται με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο μέσα από το soundtrack της ταινίας. Disco, Country, Punk Rock και διάφορες άλλες αρτιστικές εκφράσεις, συνθέτουν ένα υπέροχο μουσικό-πολιτιστικό (και παράλληλα κοινωνικό) μωσαϊκό, μέσα από το οποίο αναδύονται οι ευαισθησίες και οι προβληματισμοί των ηρώων.

Παρόλη την καλλιτεχνική της αρτιότητα όμως, η ταινία δεν αποφεύγει κάποια διαστήματα “κοιλιά” τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η διάρκεια της ταινίας ήταν λίγο μικρότερη. Σου δίνουν  όμως την εντύπωση πως ο Linklater δεν ήθελε να αφήσει έξω από το τελικό μοντάζ κανένα από τα -αρκετά είναι η αλήθεια- σκηνικά μαστούρας και hazing που κινηματογράφησε, οπότε είναι κάτι που δεν χαλάει την συνολική εικόνα της ταινίας, κεντρικά μοτίβα της οποίας είναι ο νεανικός έρωτας, η ενηλικίωση, ο υπέρμετρος χαβαλές και φυσικά η αίσθηση της άγνοιας που έχει για το μέλλον του ένας teenager.

Το συνολικό feeling αυτού του φιλμ αποτυπώνεται εύστοχα στην φράση με την οποία κλείνει η ταινία:

“Frontiers Are Where You Find Them”

“Τα όρια είναι εκεί που τα βρίσκεις”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία και στο σενάριο, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Richard Linklater, του πρόσφατου Boyhood αλλά και των παλαιότερων Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight και Dazed and Confused, ο οποίος αποτυπώνει εδώ μια άλλη εποχή σχεδόν στην εντέλεια, μην εγκαταλείποντας το σύνηθες νοσταλγικό στιλ που έχουν σχεδόν όλες του οι ταινίες.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε μια νέα γενιά από ηθοποιούς οι οποίοι έχουν όλα τα φόντα να αποτελέσουν τους επόμενους stars του Hollywood, όπως ακριβώς είχε γίνει και με το Dazed and Confused. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον Blake Jenner (Jake) και την γλυκύτατη Zoey Deutch (Beverly) που με την παρουσία της προσδίδει τον απαραίτητο ερωτισμό στην ταινία.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο soundtrack της ταινίας, που απαρτίζεται από retro κομμάτια της εποχής και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είσαι fan του Dazed and Confused και η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί ένα πνευματικό sequel της σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Linklater. Γιατί θα γελάσεις, θα νοσταλγήσεις και θα μεταφερθείς εικονικά σε μια άλλη εποχή. Γιατί το καλοκαίρι τελειώνει και σου μεταφέρει μια μελαγχολία παρόμοια με αυτήν του τέλους της εφηβικής αθωότητας!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5.1
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating0 Votes
0
6.2