Everybody Knows (Todos Lo Saben) (2018)

Poster

H Λάουρα, η οποία ζει μόνιμα με τον σύζυγό της και τα δυο της παιδιά στην Αργεντινή, επιστρέφει στο χωριό της στην Ισπανία για τον γάμο της αδερφής της. Όλα κυλούν ομαλά μέχρι τη στιγμή που στο γλέντι του γάμου κόβεται το ρεύμα και η κόρη της εξαφανίζεται.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ένα κοινωνικό-ψυχολογικό δράμα με έντονο το στοιχείου του μυστηρίου (λόγω της εξαφάνισης προφανώς). Ο θεατής μπαίνει σίγουρα στη διαδικασία του “Aυτός το έκανε ή μήπως αυτός; Όχι, όχι ο άλλος είναι”, ωστόσο το ζουμί της ταινίας δεν είναι αυτό. Αυτό είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να μας αφηγηθεί ένα οικογενειακό δράμα. Ο σκοπός του δεν ήταν να φτιάξει μια αστυνομική ταινία, για να κρατήσει το κοινό σε αγωνία μέχρι να κάνει την ανατροπή όπως είθισται στης ταινίες του είδους. Mην περιμένετε, λοιπόν, να δείτε μια ταινία τύπου “Contratiempo”.

O Asghar Farhadi σκάβει πιο βαθιά στους χαρακτήρες, στο περιβάλλον τους, στην ψυχολογία τους. Χαρτογραφεί τη μικρή κοινωνία του χωριού της Λάουρα (που θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε χωριό) και εξερευνά τις ισορροπίες στις ανθρώπινες και ειδικά στις οικογενειακές σχέσεις . Η εξαφάνιση του κοριτσιού αποτελεί το έναυσμα για μια σειρά από αποκαλύψεις, συγκρούσεις και μυστικά που η οικογένεια έχει θαμμένα. Όμως στις μικρές κοινωνίες, όπου το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων είναι το κουτσομπολιό, τα μυστικά ίσως τελικά να μην είναι και τόσο “μυστικά”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Asghar Farhadi («Ο Εμποράκος», «Ένας Χωρισμός», «Το Παρελθόν») είναι ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος της ταινίας. Η αισθητική του είναι χαρακτηριστική, η φωτογραφία του με απαλά χρώματα, φυσικά, γήινα, τα πλάνα του να διαδέχονται ομαλά και αρμονικά το ένα το άλλο, σε μια σκηνοθεσία “χαμηλών τόνων”, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λίγο φλατ. Μου έλειψε η κορύφωση, αυτό το πικ που περιμένει να δει κανείς σε μια ταινία μυστηρίου, όμως όπως ανέφερα και παραπάνω το μυστήριο δεν είναι παρά το περιτύλιγμα ενός κοινωνικού δράματος, από αυτά που ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί ο Farhadi.

Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, με την Penélope Cruz να αποδεικνύει κάθε φορά πως όσο μεγαλώνει, ωριμάζει υποκριτικά όλο και περισσότερο σαν το παλιό καλό κρασί. Βέβαια χαρακτηριστικό της υποκριτικής της Cruz είναι πως στις ισπανικές ταινίες είναι κλάσεις ανώτερη από ότι στις αγγλόφωνες και λογικό, γιατί είναι πολύ διαφορετικό για έναν ηθοποιό να παίζει και να εκφράζει συναισθήματα στη μητρική του γλώσσα από ότι σε μια ξένη. Ο Javier Bardem επίσης εξαιρετικός, αλλά και ο Ricardo Darín, ο πιο διάσημος Αργεντίνος ηθοποιός, επιβλητικός όπως πάντα, αν και εμφανίζεται για λίγο στην οθόνη μας. Αξίζει να αναφερθεί επίσης και η Bárbara Lennie, την οποία γνωρίσαμε κυρίως από το Contratiempo, και της οποίας η ερμηνεία είναι επίσης πολύ δυνατή. Η μουσική του Javier Limón ομαλή και χαμηλών τόνων και αυτή σε απόλυτη σύμπνοια με τη σκηνοθεσία του Farhadi.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί αγαπάς τον ισπανόφωνο κινηματογράφο, και τους τρεις μεγάλους σταρ της ταινίας. Γιατί σου αρέσει η ιδιαίτερη κινηματογραφική προσέγγιση του Farhadi και γιατί είσαι λάτρης των μυστηρίων. Τέλος, γιατί σου αρέσουν οι ταινίες με βαθύτερη ψυχολογική και προσέγγιση των χαρακτήρων και η ταινία θα σου δώσει πολύ τροφή για σκέψη και συζήτηση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating6 Votes
6.1
6.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Το Ξέρουν Όλοι

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

09 Μαΐου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

27 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

132 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$11.318.430