Poster

Ο Λούκας (Κιάνου Ριβς), ένας Αμερικανός έμπορος διαμαντιών, ταξιδεύει στη Ρωσία για να πουλήσει 12 σπάνια μπλε διαμάντια αμφιλεγόμενης προέλευσης. Καθώς η συμφωνία που είχε κλείσει αρχίζει να καταρρέει, ταξιδεύει στη Σιβηρία για να αναζητήσει τον Ρώσο συνεργάτη του που έχει εξαφανιστεί. Στη μικρή πόλη της Σιβηρίας γνωρίζει την Κάτια (Άνα Ουλάρου), μια Ρωσίδα ιδιοκτήτρια καφέ τη οποία ερωτεύεται παράφορα. Οι δυο τους θα πιαστούν σε μία θανατηφόρα ανταλλαγή πυρών μεταξύ του αγοραστή και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών και θα έρθουν αντιμέτωποι με οριακές καταστάσεις.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Στην ορολογία του κινηματογράφου όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια ταινία που μας ξάφνιασε ευχάριστα, την αποκαλούμε “διαμαντάκι”. Πιστεύω πως όλοι σας λίγο πολύ θα έχετε ακούσει την συγκεκριμένη έκφραση. Εδώ λοιπόν ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η ταινία αυτή μας ξάφνιασε δυσάρεστα και η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να βρω μια λέξη που να την χαρακτηρίζει απόλυτα.

Άνευρη στο μεγαλύτερο μέρος της με ανούσιο περιεχόμενο, χωρίς καν να σέβεται το ίδιο της το σενάριο που θα μπορούσε να το αποδώσει με έναν πιο αξιοπρεπή τρόπο, ώστε να μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι. Ένα κυνήγι παράνομων στην παγωμένη Σιβηρία, που ούτε ένα της τοπίο δεν μας έδειξαν για να πούμε ότι τουλάχιστον άξιζε τον κόπο η θέαση της μόνο γι’ αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι ανούσιες σκηνές ερωτικού περιεχομένου, που ούτε μας ερέθισαν ούτε μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τέτοιου τύπου ταινίες περνάνε σίγουρα στ’ αζήτητα και διαγράφονται κατευθείαν απ’ την μνήμη γιατί πολύ απλά δεν κατέβαλαν καμιά προσπάθεια. Δεν ξέρω πραγματικά τι σκεφτόταν οι συντελεστές της όταν διάβασαν το σενάριο και επέλεξαν να την χρηματοδοτήσουν, αλλά και να πείσουν τον Keanu Reeves να παίξει στην εν λόγω ταινία. Ίσως είχε κάποια υποχρέωση σε κάποιους και έπρεπε να την εκπληρώσει και γι’ αυτό εξηγείται η χαμηλού επιπέδου εμφάνισή του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Matthew Ross στο τιμόνι της σκηνοθεσίας δεν τα πήγε και άσχημα, αλλά τι να σου κάνει κι αυτός; Είχε αρκετά καλά πλάνα και μια συμπαθητική σκηνοθεσία εν γένει. Τώρα ο Scott B. Smith πήρε την ιστορία που έγραψε ο Stephen Hamel και μας παρέδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα να αρχίσω πάλι τους χαρακτηρισμούς γιατί θα σας κουράσω. Απλά κατ’ εμέ ήταν μια παταγώδης αποτυχία η όλη προσπάθεια.

Στις ερμηνείες τώρα τι να πω; Βλέπω κι εγώ Keanu Reeves και λέω “ωραία” θα ευχαριστηθώ τουλάχιστον από την ερμηνεία του. Πιο παγωμένος κι από το κλίμα της Σιβηρίας. Δεν υπήρχε καν η διάθεση να ερμηνεύσει και δεν το έκρυψε καθόλου. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η Ana Ularu και όλοι όσοι είχαν Ρωσική καταγωγή. Δεν θα τους αναφέρω γιατί δεν αξίζει να θυμάστε κανέναν.

Από μουσική δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα (μπορεί και να μην είχε καν) αλλά σίγουρα ο ήχος των πυροβολισμών στο τέλος έδωσε το παρόν.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είδες ότι παίζει ο Keanu Reeves και λες θα είναι καλό το ταινιάκι, αλλά μπα! Γιατί νόμισες βλακωδώς ότι θα έχει και λίγη περιπέτεια μέσα βλέποντας ότι παίζουν διαμάντια και Ρώσοι και τα λοιπά, αλλά μπα!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
2
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
4
ΜΟΥΣΙΚΗ
2
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
2
Reader Rating1 Vote
5.5
2.5