Poster

O Άνταμ, καθηγητής πανεπιστημίου, ζει σε μια ρουτίνα και σε μια ερωτική σχέση που ξεθωριάζει. Παρακολουθώντας τυχαία μια ταινία ανακαλύπτει ένα τύπο που του μοιάζει εκπληκτικά. Προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί του και να τον γνωρίσει. Το καταφέρνει αλλά αυτό περιπλέκει τη σχέση των δύο ομοίων με άσχημο τρόπο.
“The last thing you need is meeting strange men in hotel rooms. You already have enough trouble sticking with one woman, don’t you? “

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ‘The Double’ του José Saramago. Αυτό με έκανε να δω την ταινία χαλαρά και χωρίς να έχω στο μυαλό μου ότι ανήκει στην κατηγορία των “puzzle films”. Και εκ πρώτης όψης με άφησε αδιάφορο αλλά και απογοητευμένο γιατί γνωρίζω την τελειομανία του Villeneuve. Όμως η μεταφορά του μυθιστορήματος έγινε με πολύ κινηματογραφικό τρόπο και με έκανε να δω την ταινία δεύτερη φορά, με διαφορετική οπτική. Και εκεί ήταν που έμεινα άφωνος.
Η ιστορία περιπλέκει τις ζωές δύο ανθρώπων που εμφανισιακά είναι ίδιοι. Αλλά αυτό είναι απλά ο φλοιός της ταινίας. Η ταινία βασίζεται στην υπαρξιακή κρίση που οφείλει να διαχειριστεί ένας άνθρωπος όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάποιον που είναι ίδιος με αυτόν. Υπάρχουν πολύ βαθύτερα στοιχεία μέσα που βοηθάν στην κατανόηση της ιστορίας. Κάποια είναι ξεκάθαρα κάποια όμως θέλουν περαιτέρω ανάλυση. Η ταινία είναι γεμάτη συμβολισμούς με πιο έντονο αυτό της αράχνης, το οποίο δεν υπάρχει στο μυθιστόρημα. Απλά πρέπει να έχετε τα αυτιά και τα μάτια σας ανοιχτά. Δεν θα δείτε κάτι εκπληκτικό. Θα δείτε κάτι απλό αλλά τοποθετημένο με εκπληκτικό τρόπο.
Η ταινία είναι η πιο προσωπική ταινία του σκηνοθέτη και για αυτό βλέπουμε έναν έντονο φορμαλισμό σε πολλά σημεία.
Ακόμα μια φορά ο ελληνικός τίτλος είναι τόσο κακός που νομίζεις ότι θα δεις ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτοί οι τύποι που πληρώνονται για αυτή τη δουλειά, μάλλον δεν παίρνουν όσα πρέπει.
Τεχνικά η ταινία είναι τόσο καλή που πολλοί αναρωτήθηκαν αν ο Gyllenhaal έχει δίδυμο αδερφό. Υπερβολικό, ξέρω, αλλά σε κάνει να αναρωτιέσαι πως γυρίστηκαν αυτές οι σκηνές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Σκηνοθέτης είναι ο Dennis Villeneuve, που την ίδια χρονιά έβγαλε το Prisoners, το οποίο γυρίστηκε μετά το Enemy. Προφανώς λόγω του δύσκολου post production που είχε το Enemy. Ο Jake Gyllenhaal έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένα ρόλο που απέρριψε πρώτα ο Javier Bardem, με την δικαιολογία ότι δε μπορούσε να νιώσει τον χαρακτήρα και έπειτα ο Christian Bale λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Μαζί του παίζουν οι Mélanie Laurent και η Sarah Gadon.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η πραγματική ερώτηση είναι “Γιατί να το ξαναδώ;”. Επειδή δεν πρόσεξες καλά τα σημεία που τοποθετούνται τα πλάνα με τις αράχνες και έτσι θα καταλάβεις τι συμβολίζουν. Επειδή ο Villeneuve είναι ένας σκηνοθέτης που σέβεται τον σινεφίλ θεατή και δε του δίνει μασημένη τροφή, όπως κάνουν όλοι οι Αμερικανοί σκηνοθέτες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating12 Votes
4.8
6.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ο Άνθρωπος Αντίγραφο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

31 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

21 Αυγούστου 2014

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

91 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ