Poster

Η Ema (Mariana Di Girolamo) είναι μια νεαρή ταλαντούχα χορεύτρια, η οποία είναι παντρεμένη με τον κατά πολύ μεγαλύτερο χορογράφο Gastón (Gael García Bernal). Ο γάμος τους οδεύει προς την κατάρρευση, αφότου εγκαταλείπουν πίσω στην πρόνοια τον υιοθετημένο γιό τους.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Όταν το ζευγάρι εγκαταλείπει πίσω στην πρόνοια τον υιοθετημένο γιό τους, ο γάμος τους θα εξελιχθεί σε μια επίπονη διαμάχη και μια συναισθηματική βιαιότητα που θα οδηγήσουν την Ema να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, επιστρατεύοντας κάθε μέσο για να πάρει πίσω όλα όσα της ανήκουν. Σε μια φρενήρη και άκρως αισθησιακή ταινία, με χαρακτήρες που μισούν να αγαπάνε ο ένας τον άλλον και παράλληλα όλοι συμβιώνουν παράδοξα, έρχονται στο προσκήνιο θέματα όπως η μητρότητα, η σεξουαλικότητα και η γυναικεία παρουσία σε μια πατριαρχική κοινωνία. Η Ema, ωστόσο, αντιστέκεται και χορεύει για να εκφράσει την ελευθερία, τον θυμό και την αγανάκτησή της και ζει χωρίς όρια και περιορισμούς. Όλοι γύρω της «χορεύουν» στο δικό της ρυθμό και ακολουθούν τη δομή που επιβάλει στην ιστορία. Αποφασισμένη να απαιτήσει όσα θέλει, καταφέρνει να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή των ανθρώπων στην οποία εισβάλει.

Σε ένα ειδυλλιακό ντελίριο neon φωτισμού και σωμάτων που χορεύουν αισθαντικά, η ιστορία ξετυλίγεται ανάμεσα σε ψέματα, συναισθηματική σύγχυση, χειραγώγηση και βία. Μια μοντέρνα και τρομακτικά περίπλοκη ιστορία βρίσκεται μπροστά στην οθόνη μας, με την Ema, στο επίκεντρο όλων. Μια τολμηρή, δυναμική και πανέξυπνη γυναίκα που ζει για να χορεύει, να αντιστέκεται και να καταρρίπτει τα στερεότυπα που της επιβάλλουν. Με έντονο κοινωνικό σχόλιο και στιγμές που η πλοκή θυμίζει σαπουνόπερα, η ταινία μοιάζει τόσο ανεξέλεγκτη και γεμάτη εκπλήξεις, όσο και η πρωταγωνίστριά της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Pablo Larraín αφήνει πίσω του τα ιστορικά δράματα, βασισμένα σε αληθινές ιστορίες, όπως το Neruda (2012), το No (2016), και το αγγλόφωνο Jackie (2016) που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ για να επικεντρωθεί σε μια φανταστική ιστορία που δε θυμίζει τίποτα τις προηγούμενες ταινίες του. Τολμηρή, μοντέρνα και πολύπλοκη, η ταινία έφτασε στα φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο και δίχασε κριτικούς και κοινό με την περίπλοκη -και σε στιγμές τραβηγμένη- ιστορία. Ο Pablo Larraín, μαζί με τον συμπατριώτη του Sebastián Lelio, αποτελούν τις πιο δυναμικές φωνές του σινεμά της Χιλής, καθώς επικεντρώνονται σε επίμαχα κοινωνικά ζητήματα και ιστορικά γεγονότα. Ο ίδιος έρχεται να συνθέσει την προσωπικότητα της Ema και να ανταποκριθεί στα κοινωνικά προβλήματα της Χιλής σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την αντιμετώπισή τους από μια κατά τα άλλα πατριαρχική κοινωνία.

Η καταλυτική Mariana Di Girolamo, είναι εκρηκτική και καταιγιστική σε μια ερμηνεία αποκάλυψη, που θα την φέρει στο προσκήνιο. Καταφέρνοντας να κλείσει στην ερμηνεία της την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας-αγωνίστριας, μιας καλλιτέχνης με όραμα και εμμονές, μια γυναίκα σε αναζήτηση της ταυτότητάς της σε μια κοινωνία που τις επιβάλει τα πρέπει και τα θέλω της, αλλά και μια θετή μητέρα που θέλει να διορθώσει τα λάθη της, και για να το κάνει αυτό θα υπερβεί κάθε όριο. Στο πλευρό της, η ήρεμη δύναμη, ο Gael García Bernal σε έναν ρόλο περίπλοκο και αντισυμβατικό, καθώς ο χαρακτήρας του αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην θλίψη και τον έρωτα, στην τέχνη και την πατρότητα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι αντισυμβατικό, αισθησιακό και ανατρεπτικό, μοντέρνο και πολιτικό. Αν και έχει σκοπό να προκαλέσει και να πειραματιστεί με την κινηματογραφική φόρμα, καταφέρνει να σε κρατήσει στην άκρη της θέσης σου και να σε κάνει να αναρωτηθείς – ποιά είναι τελικά η Ema;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating1 Vote
8
7