El Ciudadano Ilustre (The Distinguished Citizen) (2016)

Poster

Ένας Αργεντίνος Νομπελίστας συγγραφέας αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό του το “Salas” μετά από 30 χρόνια , αφού δέχεται πρόσκληση για να βραβευθεί ως ο Επιφανής Πολίτης του τόπου. Θα πάει μόνος του, χωρίς προστασία, χωρίς τη γραμματέα του και χωρίς να δημοσιοποιήσει την επίσκεψη του στα ΜΜΕ. Αυτό το λάθος όμως θα το πληρώσει ακριβά…

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

“Pueblo Pequeño, Infierno Grande” λένε οι Ισπανόφωνοι. Δηλαδή μικρό χωριό, μεγάλη κόλαση. Εγώ θα προσθέσω και μια φράση από την Καινή Διαθήκη που λέει “Oυδείς Προφήτης στον τόπο του”. Και οι δυο φράσεις ταιριάζουν γάντι στη συγκεκριμένη ταινία.

Αν νομίζετε πως μόνο στο δικό σας χωριό οι άνθρωποι είναι κλειστόμυαλοι και ζηλόφθονοι, καιρός είναι να δείτε αυτήν την ταινία. Τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι και στην άλλη άκρη του κόσμου στις κλειστές κοινωνίες, η ίδια νοοτροπία επικρατεί λίγο πολύ. Ωστόσο η πατρίδα του καθενός είναι στο DNA του και τον ακολουθεί παντού. Ο διάσημος συγγραφέας της ταινίας αν και έφυγε πριν πολλά χρόνια από το χωριό του ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του, δε μπόρεσε ποτέ να ξεχάσει το Salas και οι ήρωες του ήταν αποκλειστικά και μόνο εμπνευσμένοι από κει.

Μια πικρή, σαρκαστική κωμωδία που σίγουρα καταφέρνει να μας προβληματίσει όσον αφορά την ανθρώπινη φύση, την ουσία της τέχνης αλλά και τη ματαιότητα της διασημότητας. Να προσθέσω επίσης πως δεν παραλείπει να πετάξει επανειλημμένως σπόντες για τον Χόρχε Λουις Μπόρχες που η Σουηδική Ακαδημία του αρνήθηκε το Νόμπελ. Θα μπορούσαμε να πούμε βέβαια πως η ταινία είναι από μόνη της μια σπόντα για το συγκεκριμένο θέμα αφού η χώρα δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει ούτε έναν Νομπελίστα, παρόλη την εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή της σε λογοτεχνικά έργα. Γιατί; H απάντηση μάλλον βρίσκεται στην πρώτη κι όλας σκηνή της ταινίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δυό καπετάνιοι στο τιμόνι αυτή τη φορά. Πρόκειται για το σκηνοθετικό δίδυμο Gastón Duprat- Mariano Cohn που μας παρουσιάζει την ιστορία με ένα τρόπο ντοκιμαντερίστικο με κάμερα στο χέρι, ενώ οι ίδιοι έχουν αναλάβει επίσης και την φωτογραφία και το μοντάζ, δίνοντας όλη τους την έμφαση στις ερμηνείες των ηθοποιών και ειδικά του εκπληκτικού Oscar Martínez που στο ρόλο του κεντάει ψιλοβελονιά. Μαζί του οι Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas, Manuel Vicente και πολλοί ακόμα ηθοποιοί που θα ορκιζόσουν πως δεν είναι ηθοποιοί. Είναι απλώς κάποιοι ανυποψίαστοι πολίτες του Salas που τους καταγράφει η κάμερα χωρίς οι ίδιοι να το πάρουν χαμπάρι! Το σενάριο είναι του Andrés Duprat και η μουσική τουToni M. Mir. To φιλμ αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Αργεντινής στα Oscar, έχει κατακτήσει 24 βραβεία σε Φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, ενώ η ερμηνεία του Martinez βραβεύτηκε στη Βενετία ως η καλύτερη της χρονιάς.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν και το φιλμ είναι λίγο επίπεδο δε σε αφήνει να βαρεθείς. Θα το δεις ευχάριστα μέχρι τέλους. Το χιούμορ του είναι ευφυές και σε πολλά σημεία θα γελάσεις με τις σουρεάλ καταστάσεις που θα δεις. Είναι μια πιο εναλλακτική κινηματογραφική πρόταση που αξίζει την προσοχή σου και αν ψάχνεις για καλές ερμηνείες θα εκτιμήσεις πολύ τον Oscar Martinez. Αν το δεις με την παρέα σου δεν αποκλείεται να καταλήξετε να λέτε τελικά ιστορίες από το χωριό σας που θα μοιάζουν με αυτές που θα δείτε στην οθόνη σας από τη μακρινή αλλά και τόσο κοντινή μας ταυτόχρονα Αργεντινή.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating1 Vote
7.8
7.6