Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Poster

Μετά τα γεγονότα του Avengers: Endgame, ο Dr Stephen Strange συνεχίζει την έρευνά του για την Time Stone. Αλλά ένας παλιός φίλος που έγινε εχθρός επιδιώκει να καταστρέψει κάθε μάγο στη Γη, μπλέκοντας με το σχέδιο του Strange και επίσης αναγκάζοντάς τον να εξαπολύσει ένα ανείπωτο κακό.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η Marvel θέλουμε δε θέλουμε πέτυχε. Ο κόσμος είχε βαρεθεί τις απλές ταινίες δράσης με εκρήξεις τύπου Michael Bay, έτσι η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την μεγάλη γκάμα από τους υπερήρωες της για να δημιουργήσει ένα ενιαίο κινηματογραφικό σύμπαν, το οποίο ευχαρίστησε πρώτα απ’ όλα τους φανατικούς των κόμικς και γαλούχησε νέο κοινό που πάει στον κινηματογράφο μόνο για τις ταινίες της. Το ενωμένο σύμπαν έληξε με καλλιτεχνικό και εισπρακτικό θρίαμβο, έτσι μπήκαμε στην φάση 4 της Marvel και το (πολύ)σύμπαν της, το οποίο είναι μέχρι τώρα επιτυχημένο; σε έσοδα σίγουρα καθώς το Spiderman no way home “έσκισε”. Φτάσαμε στο Doctor Strange 2 την 28η ταινία του franchise, η οποία έχει το βάρος της συνέχειας της ιστορίας του αγαπημένου μας μάγου, αλλά και του sequel του no way home, τα καταφέρνει πλήρως; Σίγουρα όχι.

Η ταινία ξεκινάει με το Strange να προσπαθεί να σώσει ένα κοριτσάκι, με περίεργες δυνάμεις, από δαίμονες, που άθελα του έπεσε στην δική μας διάσταση. Ζητάει την βοήθεια της πανίσχυρης και κακιάς πλέον Wanda, η οποία έχασε τα παιδιά της και προσπαθεί να παραβιάσει τους κανόνες του σύμπαντος για να φέρει κοντά της τα παιδιά.

Έτσι το σενάριο δημιουργεί ένα σκοτεινό αγώνα δρόμου, όπου ο ένας τρέχει να προλάβει τον άλλον, έχοντας να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και προσωπικούς δαίμονες (κυριολεκτικά κάποια στιγμή). Η ταινία έχει πολύ περίεργη δομή, σε πετάει απ’ τη μια διάσταση στην άλλη με κάποια διαλείμματα αποτελεσματικού τρόμου (ασυνήθιστο για Marvel) και καλογυρισμένης δράσης, κάτι που όμως υποσκάπτει τις συναισθηματικές στιγμές. Το φιλμ σε προϊδεάζει ότι θα δεις κάτι διαφορετικό, κάτι πιο dark, όμως τελειώνοντας προσγειώνεσαι και θυμάσαι ότι βλέπεις μάρβελ. Παραμένει βεβαίως να είναι ότι πιο σκοτεινό μας έχει προσφέρει το MCU.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία ο Kevin Feige επέλεξε έναν απ’ τους σημαντικότερους auteur του αμερικανικού σινεμά είδους, τον Sam Raimi, δημιουργό της πρώτης τριλογίας Spiderman και των ταινιών τρόμου Evil Dead. Ο έμπειρος σκηνοθέτης φαίνεται να έχει παραπάνω ελευθερίες απ’ τον μέσο μισθωτό “οπερατέρ” που προσλάβανε η Marvel, και αυτό είναι ξεκάθαρο, η ταινία διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον έχουν ανακηρύξει σε μάστορα του comic book σινεμά. Σκηνοθετεί ευρηματικά τις σκηνές μάχης, έχει τις δικές του γωνίες, τα αγαπημένα του κοντινά με θολό βάθος πεδίου και εξαιρετική κίνηση κάμερας. Εκεί που όμως φαίνεται η απύθμενη όρεξη του είναι στις σκηνές τρόμου, σκηνές ανθολογίας για το υπερωικό σινεμά που δεν έχουμε ξαναδεί. Ντε φάκτο τον σταρ της ταινίας αποτελεί ο Sam Raimi με την σκηνοθεσία του.

Ερμηνευτικά ο Benedict Cumberbatch κυρίαρχος, ζεστός, ειρωνικός αλλά και απειλητικός σε ένα ρόλο που του ταιριάζει “γάντι”, κατασκευάζει τον χαρακτήρα μπερδεμένο ψάχνοντας να βρει την ισορροπία και την ευτυχία του να είσαι ήρωας και απλός άνθρωπος με συναισθήματα. Εκείνη όμως που ξεχωρίζει αισθητά είναι η Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff) το σενάριο της παραδίδει χρυσάφι και η ίδια το φέρνει πίσω όταν τρέχουν οι κάμερες, υποδύεται μια κατεστραμμένη μάνα με υπερδυνάμεις που θα κάνει ότι είναι δυνατό για να πάρει πίσω τα παιδιά της, τρομακτική σε σημεία, διαβολική και συναισθηματική η Olsen δημιουργεί τον πιο ενδιαφέρον χαρακτήρα της ταινίας και πλέον ίσως και όλου του κινηματογραφικού σύμπαντος.

Οι υπόλοιπες ερμηνείες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο με το Wong να διακρίνεται για το χιούμορ του μαζί με κάποια ενδιαφέροντα cameos.

Η μουσική του Danny Elfman, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις του ξανά με το Sam Raimi μετά το Spiderman, είναι υπέροχη, σε ορισμένα σημεία πομπώδης με ακούσματα κλασικά, βαγκνερικά και στοιχειωμένα στις στιγμές τρόμου, ενισχύει την διαφορετικότητα στο ύφος της ταινίας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν είστε φανατικοί “μαρβελάκηδες” δεν χρειάζεται να σας πω να πάτε να την δείτε, έχετε πάει ήδη. O Sam Raimi προσδίδει ένα διαφορετικό ύφος στην Marvel που το χρειαζόταν, παρ’ όλα αυτά το σενάριο μέσα στην καινοτομία του οπισθοδρομεί στο τέλος φέρνοντας ένα αποτέλεσμα νόθο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
7
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

04 Μαΐου 2022

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

05 Μαΐου 2022

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

180 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$170.000.000