Poster

Ο Άλκης είναι ένας μικροαπατεώνας, ο οποίος μπλέκεται σε μία μεγαλύτερη για τα μέτρα του δουλειά που θα τον οδηγήσει αιμόφυρτο μπροστά σε μία κάμερα να ομολογεί ότι ένας επιφανείς επιχειρηματίας της Αθήνας έχει ενοχοποιηθεί άδικα για κάποιο έγκλημα. Μετά από αυτό ο Άλκης θα πρέπει να ξεφύγει από αυτή την πλεκτάνη που πιθανότατα θα καταλήξει με εκείνον νεκρό.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μία ταινία ελληνικής παραγωγής από την Odeon που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις καθιερωμένες, τετριμμένου χιούμορ και πλέον γραφικές κωμωδίες που παράγει μαζικά ο ελληνικός κινηματογράφος. Η ταινία έχει ρυθμό, έχει καυστικό και movie fan χιούμορ και είναι ιδιαίτερα εύστροφη. Το όλο της περιεχόμενο βασίζεται στο Do It Yourself, μίας ιδεολογίας που τείνει να εκφράσει το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου πολιτισμού μέσω του διαδικτύου και της Google, καθώς έστω και μία φορά όλη μας έχουμε πληκτρολογήσει στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου φράσεις όπως: ‘’Πώς μπορώ…., Πώς να……’’ ή ‘’How to…’’. Ο δημιουργός Δημήτρης Τσιλιφώνης χρησιμοποιεί με εξαίρετο τρόπο τoν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, με χιούμορ αλλά μέσω αυτού και ακόμη ενός σημείου της ταινίας δείχνει πώς το ίντερνετ επηρεάζει την ζωή όλων μας αλλά και πώς κινδυνεύουμε να γίνουμε εύκολα θύματα παραπληροφόρησης.

Σε πολλά σημεία ο θεατής που θα παρακολουθήσει την ταινία θα αντιληφθεί αρκετές αναφορές σε ταινίες και σειρές τόσο φανερά μέσα από τις ατάκες που λέει ο πρωταγωνιστής, όσο και τεχνικά μέσω κάποιων τεχνικών τρίκ που ανήκουν σε μεγάλου βεληνεκούς σκηνοθέτες όπως ο Tarantino και ο Guy Ritchie. Όμως, η ‘’επίκληση’’ των σκηνοθετών αυτών γίνεται σε επιτρεπτό βαθμό και δημιουργεί μία συνολική αισθητική αρκετά διασκεδαστική που συμβάλλει στο να περάσει η ώρα σου ευχάριστα. Γενικότερα, ο ρυθμός της ταινίας είναι αρκετά γρήγορος, το χιούμορ είναι ιδιαίτερο και έξυπνο, σίγουρα υπάρχουν αρκετές παρασπονδίες αλλά το αποτέλεσμα είναι απολύτως ικανοποιητικό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Όσον αφορά το τεχνικό μέρος, σκηνοθέτης της ταινία είναι ο νεαρός Δημήτρης Τσιλιφώνης, ο οποίος επιχείρησε την πρώτη του προσπάθεια για μία μεγάλου μήκους ταινία και αφήνει μία γλυκιά γεύση για την σκηνοθετική του συνέχεια. Η ταινία έχει γρήγορη ροή και ρυθμό, με απλή κάλυψη της δράσης και τα σκηνοθετικά tips που προαναφέρθηκαν. Η πλοκή της ταινίας και το σενάριο έχουν μία noir απόχρωση και χτίζουν το ενδιαφέρον σιγά σιγά μέσα από το exposition του πρωταγωνιστή-αφηγητή μας. Το cast είναι αξιοπρεπές και δένει με την γενικότερα διασκεδαστική ατμόσφαιρα της ταινίας προσθέτοντας ακόμη ένα θετικό στο ήδη ευπρεπέστατο σύνολο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συνεπώς, το Do It Yourself αποτελεί μία πολύ καλή έμπνευση, απλά αποδιδόμενη, με εύθυμο χαρακτήρα που ήρθε για να σπάσει το κατεστημένο των μαζικών “σαχλών” κωμωδιών που κάθε χρόνο γεννά ο ελληνικός κινηματογράφος και να δώσει μία διαφορετική και πιο ιδιαίτερη πνοή σε αυτόν. Η ταινία αποτελεί μία καλή επιλογή για movie geeks και σίγουρα ο θεατής που θα την παρακολουθήσει θα βιώσει μία ευχάριστη εμπειρία. Επομένως, η ταινία συνίσταται σε κάθε είδος κοινό και θέτει βάσεις να δημιουργήσει κάτι καινούργιο στο ελληνικό σινεμά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6.5
Reader Rating1 Vote
6.6
6.1
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Do It Yourself

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

08 Μαρτίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

08 Μαρτίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

97 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ