Poster

Στο Los Angeles κάθε 3 λεπτά λαμβάνει χώρα και μια ληστεία, με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς η παγκόσμια πρωτεύουσα των ληστειών. Η ταινία εστιάζει στις αλληλένδετες ζωές μεταξύ της επίλεκτης ομάδας δράσης της αστυνομίας και της πιο πετυχημένης ομάδας ληστών τραπεζών της Πολιτείας, καθώς οι τελευταίοι σχεδιάζουν μια φαινομενικά αδύνατη ληστεία κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο σεναριογράφος των London Has Fallen και A Man Apart, Christian Gudegast, μας μεταφέρει στο Los Angeles του τώρα, εκεί που οι ληστείες έχουν μεγαλύτερη συχνότητα από τις γεννήσεις(!), παρουσιάζοντας μας μια ιστορία ακραίας βίας όπου βρισκόμαστε στο επίκεντρο ενός αρρωστημένου ανταγωνισμού μεταξύ outlaws και cop-outlaws.

Αστυνομικοί που λειτουργούν εκτός νόμου και προκαθορισμένου πλαισίου, χρησιμοποιώντας συχνά τις ίδιες παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούν και οι κακοποιοί, προκειμένου να τους πιάσουν. Ένα πολυφορεμένο και χιλιοπαιγμένο context στο οποίο πάνω έχουν γυριστεί χιλιάδες ταινίες. Και στο επίκεντρο της ταινίας, ένα φαινομενικά απίθανο bank heist το οποίο γίνεται πιθανό. Πρωτοτυπία στο σενάριο λοιπόν μηδέν.

Πάμε τώρα στους κεντρικούς χαρακτήρες. Η ταινία εστιάζει στον Big Nick (τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Butler), προσπαθώντας με αποτυχία να μας δώσει το υπόβαθρο της προσωπικής του ζωής. Δεν είναι δυνατόν να θες κ. σεναριογράφε να μας δώσεις το υπόβαθρο του κεντρικού σου χαρακτήρα, πλαισιώνοντας τον με χαρακτήρες που έχουν ελάχιστο screen time και 3 ατάκες σε όλη την ταινία.

Αχρείαστοι χαρακτήρες με ελάχιστη συμβολή στην πλοκή της ταινίας, εμφανίζονται γύρω από όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες του φιλμ. Χαρακτήρες που βλέπουμε ελάχιστα και που ξεχνάμε με το που εξαφανίζονται από την οθόνη, με αποτέλεσμα στο τέλος της ταινίας να έχει δημιουργηθεί τρικυμία στο κρανίο του δύσμοιρου θεατή που επέλεξε να δει την ταινία.

Στα θετικά της ταινίας, ο Gerard Butler, που είναι ιδιαίτερα εκφραστικός ηθοποιός (αλλά κάνει όλες τις λάθος επιλογές τα τελευταία χρόνια, στα χνάρια του Nicolas Gage), o γρήγορος ρυθμός της ταινίας, και φυσικά οι καλογυρισμένες σκηνές δράσης, που φυσικά τις έχουμε δει σε άπειρες ταινίες τελευταία και δεν είναι ικανές να κάνουν την συγκεκριμένη ταινία να ξεχωρίσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο σενάριο και την σκηνοθεσία ο Christian Gudegast, ο οποίος στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια καταφέρνει μεν να κρατήσει έναν ρυθμό, τον προδίδει όμως το σενάριο του. Οι χαρακτήρες του είναι γραμμένοι στο πόδι, για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες-κομήτες ούτε λόγος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάνεις empathize με κανέναν κεντρικό χαρακτήρα, μιας και τα γεγονότα των ζωών τους μοιάζουν προσχηματικά.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ματσό Gerard Butler, ο οποίος νομίζω ότι αποτελεί ιδανικό πρωταγωνιστή για ταινίες δράσης (και αρεστό και στους άντρες πέρα από τις γυναίκες). Δεν ξεφεύγει όμως κι αυτός από την γενική μετριότητα του φιλμ, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εκφραστικός. Σε άλλους ρόλους βλέπουμε τους Pablo Schreiber, O’Shea Jackson Jr και 50cent, οι οποίοι θαρρώ πως επιλέχτηκαν βάσει εμφάνισης περισσότερο, παρά βάσει ταλέντου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Den of Thieves είναι μια μέτρια ταινία. Αν έχεις πάει στο σινεμά με χαλαρή διάθεση και σου αρέσουν οι crime-action movies, τότε μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για σένα. Διαφορετικά, θα βαρεθείς και θα μείνεις στο τέλος της ταινίας να αναρωτιέσαι το γιατί…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
4
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating4 Votes
3.2
4.8