Poster

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η μοίρα της Δυτικής Ευρώπης κρέμεται από τον νεοεκλεγέντα Βρετανό πρωθυπουργό Winston Churchill, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διαπραγματευτεί με τον Hitler ή αν θα πολεμήσει υπό τις πλέον δυσμενείς πιθανότητες νίκης.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το Darkest Hour αφηγείται τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Churchill, χρόνικο σημείο κατά το οποίο οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν την μια μετά την άλλη, όλες τις χώρες της Ευρώπης. Υπό την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχοντας 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, καλείται να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης, στην ίσως πιο σκοτεινή στιγμή της πρωθυπουργίας του αλλά και της ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ, χτισμένο γύρω από την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή του. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ταινία αποτελεί επί της ουσίας προσωπογραφία. Και σε αυτό δεν υπάρχει καμμία αρνητική χροιά. Μέσα από την ένταση που απεικονίζεται στο πρόσωπο του κύριου χαρακτήρα της, η ταινία καταφέρνει να μεταφέρει στον θεατή την αγωνία, το άγχος και την απελπισία που εκείνο τον καιρό είχαν γονατίσει την Ευρώπη και το κόσμο ολόκληρο.

Η σκηνοθεσία του Joe Wright είναι κυρίως προσωποκεντρική, με πολλά κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, ενώ ανα στιγμές και προκειμένου να δοθεί έτσι και μια γενικότερη εικόνα των γεγονότων που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο, ο σκηνοθέτης επιλέγει να μας δείξει με ιδιαίτερα εντυπωσιακές σκηνές και πλάνα, τόσο τα πεδία μάχης όσο και τους δρόμους του Λονδίνου.

Όσο καλή και να είναι όμως η σκηνοθεσία του Wright, όσο υπέροχη η μουσική που ακούγεται (και συνολικά ο ήχος της ταινίας), όσο εξαιρετικοί και αν ειναι οι ηθοποιοί που υποδύονται δεύτερους ρόλους, η ταινία αποτελεί one man show και σημείο αναφοράς του χαμαιλέοντα, του απίστευτα ταλαντούχου (και προσωπικά αγαπημένου μου), του -αγνώριστου- Gary Oldman.

Τι να πει κανείς για έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, που έχει υποδυθεί σχεδόν τα πάντα στην πολύχρονη καριέρα του. Άλλαξε την φωνή του, άλλαξε το περπάτημα του, άλλαξε την εμφάνιση του (kudos στο make-up department) με αποτέλεσμα να μην γνωρίζεις αν ο Oldman υποδύεται τον Churchill ή το αντίστροφο, μιας και πρόκειται για ένα και το αυτό. Αν και ποτέ δεν ήμουν λάτρης του τζόγου, φέτος θα πόνταρα όλα μου τα λεφτά στο ότι θα σηκώσει -επιτέλους- το πολυπόθητο αγαλματίδιο του θείου Όσκαρ. Καραδοκεί βέβαια και ο -καρχαρίας- Day Lewis, αλλά νομίζω ότι αυτή τη φορά δεν θα χαμογελάσει το ιρλανδικό χειλάκι του…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία ο Joe Wright (Atonement, Pride & Prejudice) που δίνει μια άρτια σκηνοθετικά ταινία. Το πλάνο της έναρξης στο κοινοβούλιο όπως επίσης και τα πλάνα από τα πεδία μάχης, αγγίζουν την κινηματογραφική τελειότητα. Φαίνεται επίσης και η πολύ καλή δουλεία που έχει κάνει με τους ηθοποιούς του (κάτι το οποίο έκανε πολύ καλά και στις προηγούμενες ταινίες του). Στο σενάριο έχουμε τον Anthony McCarten του Theory of Everything, ο οποίος κάνει αρκετά καλή δουλειά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους διαλόγους, με αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικοί και όχι ξύλινοι.

Εξαιρετική είναι επίσης και η μουσική της ταινίας από τον Dario Marianelli (V for Vendetta) που έχει συνθέσει την μουσική για όλες τις προηγούμενες ταινίες του Wright. Πολλά συγχαρητήρια επίσης και για το Sound Design, μιας και ο ήχος της ταινίας είναι εξαιρετικός και σε πολλά σημεία γίνεται πρωταγωνιστής.

Τι να πεις για τους ηθοποιούς; Για τον Oldman τα είπαμε και παραπάνω αλλά και δέκα σελίδες να είχαμε να γράψουμε, κάτι θα γράφαμε… Αλλά δεν είναι μόνο o Oldman. Όλοι τους ένας προς έναν μοναδικοί. Από την φλεγματική Kristin Scott Thomas στον ρόλο της συζύγου του Churchill, τον εξαιρετικό Stephen Dillane, την γλυκύτατη Lily James και τον επίσης εξαιρετικό (εφάμιλλο του Oldman) Ben Mendelsohn, το καστ της ταινίας παίρνει άριστα!

Μοναδική ατέλεια, η λίγο μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε διάρκεια μιας ταινίας που βασίζεται σε έναν και μόνον χαρακτήρα, κάτι που προς το τελείωμα της ταινίας ελαφρώς κούρασε και μείωσε πόντους από το ιδιαίτερα εμβληματικό φινάλε.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Darkest Hour είναι σίγουρα μια από τις ταινίες της χρονιάς και σίγουρα θα μαζέψει αρκετά βραβεία από όλες τις διοργανώσεις, επομένως είναι must see. Θα σου μεταφέρει στον μέγιστο βαθμό το άγχος, την αγωνία και την απόγνωση του πολέμου. Είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις λίγο περισσότερο την εμβληματική προσωπικότητα του Winston Churchill, έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, τον οποίον υποδύεται ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς των τελευταίων 30 χρόνων!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating8 Votes
8.3
8