Columbus (2017)

Poster

Ένας Αμερικανο-Κορεάτης ξεμένει στο Κολόμπους της Ιντιάνα, όπου ο πατέρας του έχει πέσει σε κώμα. Εκεί γνωρίζει μια νεαρή γυναίκα που μένει στο Κολόμπους για να φροντίζει τη μητέρα της, παραμελώντας τα δικά της όνειρα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Διαμαντάκι alert!! Διαμαντάκι alert!! Παρακαλώ στρέψε την προσοχή σας σε μια -σχετικά- άγνωστη ταινία που ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις του 2017. Το Columbus λογικά δεν θα βρει το δρόμο προς τις ελληνικές αίθουσες, αλλά αξίζει να ψάξετε να το βρείτε.

Μια δραματική ταινία με αρκετή θλίψη και κωμικά στοιχεία, στην οποία ο Jin (John Cho) αναγκάζεται να μείνει στο Κολόμπους όσο ο πατέρας του -και γνωστός αρχιτέκτονας- παραμένει σε κώμα. Γρήγορα γνωρίζει μια νεαρή κοπέλα, την Casey (Haley Lu Richardson) που δουλεύει στην τοπική βιβλιοθήκη και είναι παθιασμένη με την αρχιτεκτονική. Γρήγορα αναπτύσσουν μια φιλική σχέση, με την Casey να δείχνει στον Jin τα αγαπημένα της κτίρια στην πόλη, ενώ σιγά-σιγά ανταλλάσουν προσωπικές λεπτομέρειες για τις ζωές τους.

Όπως καταλαβαίνετε, η αρχιτεκτονική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, αλλά μην το αφήσετε να σας επηρεάσει αρνητικά: το Columbus είναι μια εξαιρετική ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις. Όπως μαθαίνουμε, το Κολόμπους είναι μια Μέκκα του μοντερνισμού και ο Kogonada, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, πλέκει με απόλυτη αρμονία τα κτήρια με τους χαρακτήρες, καταφέρνοντας να σε κάνει να ενδιαφερθείς και για τα δύο.

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι φυσικά η σχέση του Jin και της Casey. Ξεκινάει ως μια γνωριμία για να περάσει ο Jin την ώρα του και η Casey βρίσκει μια ευκαιρία να μιλήσει για το πάθος της στον γιο ενός αρχιτέκτονα που θαυμάζει. Καθώς γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, η σχέση τους εξελίσσεται σε χαλαρό φλερτ, ευγενικές διαφωνίες και απόλυτη οικειότητα, με τα κτήρια να παραμένουν πάντα μέρος των διαλόγων τους.

Ένα στοιχείο σπουδαίων ταινιών ανθρωπίνων σχέσεων και αλληλεπιδράσεων, ταινιών που συνήθως έχουν μπόλικο διάλογο, είναι ότι δεν θες να τελειώσουν ποτέ. Είναι ένα συναίσθημα που μου έβγαλαν φέτος ταινίες όπως το The Big Sick και το The Florida Project. Συμπαθείς ή δένεσαι ή εξισώνεσαι με τους χαρακτήρες και σε ενδιαφέρουν αυτά που συζητάνε και κάνουν• θες να μάθεις τι θα έλεγαν μετά το τέλος της ταινίας. Και το Columbus σε κάνει να θες κι άλλο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

O Kogonada σκηνοθετεί και γράφει την πρώτη του ταινία, ενώ μέχρι τώρα ήταν γνωστός από το κανάλι του στο Vimeo, όπου έχει ανεβάσει βίντεο-αναλύσεις για τη δουλειά σπουδαίων σκηνοθετών.

Διαλέγει τα κάδρα του με απόλυτη προσοχή και μαζί με τον φωτογράφο Elisha Christian δίνει τρομερό ενδιαφέρον σχεδόν σε κάθε καρέ, με αποτέλεσμα να σε νοιάζει αυτό που βλέπεις. Επαναλαμβάνει αρκετά πλάνα με κτήρια, σοκάκια και αγάλματα, ίσως για να σου δώσει χρόνο να τα απορροφήσεις. Ως κάτοικοι Ελλάδας (οι περισσότεροι), νομίζω μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν είναι άσχημο όλο το “τσιμέντο”.

Ο Kogonada αφήνει επίσης αρκετά κενά διαστήματα, αρκετές “ανάσες” στο καλογραμμένο του σενάριο για να απορροφήσεις τα συναισθήματα και τη θλίψη που κουβαλούν οι χαρακτήρες. Ο John Cho (Harold & Kumar) και η Haley Lu Richardson (Split, The Edge of Seventeen) είναι εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έχουν εμφανή χημεία, με τη Richardson να ξεχωρίζει για τη φυσικότητά της. Σε δευτερεύοντες ρόλους συναντάμε την Parker Posey (Louie), τον Rory Culkin (Scream 4) και τη Michelle Forbes (True Blood).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι ένα indie διαμαντάκι και αγαπάμε τα indie διαμαντάκια. Γιατί είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της (περσινής) χρονιάς. Για την όμορφη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες. Γιατί είναι μια ταινία θα σε κάνει να θες να μην τελειώσει ποτέ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6.5
Reader Rating5 Votes
7.2
8