Climax (2018)

Poster

Μια ομάδα χορευτών έχει την τελευταία της πρόβα σε μια αίθουσα ενός άδειου σχολείου. Μετά το τέλος της πρόβας, ξεκινάει ένα ξέφρενο πάρτι. Κανείς δε μπορεί να φανταστεί, ωστόσο, πως αυτή η ατμόσφαιρα θα καταλήξει σε μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής τους, καθώς ανακαλύπτουν πως η σαγκρία που πίνουν περιέχει LSD.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Με μια κάμερα να κινείται παντού μέσα στο χώρο και να επιχειρεί να καταγράψει τις πιο εντυπωσιακές χορευτικές κινήσεις, η ταινία προσφέρει ένα χορευτικό θέαμα, μια πλοκή που αγγίζει τα όρια του θρίλερ, μια αισθησιακή ένταση, σε κρατάει ανήσυχο στη θέση σου, είσαι μέρος της ταινίας και μέχρι να σου δημιουργήσει το αίσθημα της αγωνίας για το τί θα γίνει στη συνέχεια, έχει προλάβει να σε μαγνητίσει με την αισθησιακή κίνηση των κορμιών, τη δυνατή μουσική και τις διάσπαρτες πληροφορίες για τις διαπροσωπικές σχέσεις των χαρακτήρων.

Μια αλάνθαστη και χαρακτηριστικά Γκασπαρική σκηνοθεσία που δε μπορεί παρά να μας μαγέψει. Δυνατή μουσική. Κορμιά που λικνίζονται και αρχίζουν να μοιάζουν σαν δαιμονισμένα. Όλα αλλάζουν γρήγορα και μετατρέπονται από ένα απολαυστικό μιούζικαλ σε μια ταινία τρόμου. Καθώς μοιάζει να συμμετέχουμε σε αυτή τη κλειστοφοβική και ξέφρενη ατμόσφαιρα δεν ξέρουμε αν θέλουμε πραγματικά να τελειώσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Gaspar Noé έχει συζητηθεί πολλές φορές. Τρέχουμε να δούμε τις ταινίες του, τις κατακρίνουμε και λατρεύουμε -κάποιες από αυτές- να τις μισούμε. Αυτή τη φορά όμως, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εξαιρετική σύλληψη και εκτέλεση της ιδέας. Προκλητικός, πειραματιστής, κυνικός και δεξιοτέχνης, ο Noé προσπαθεί να απεικονίσει το ζωώδες ένστικτο που κυριαρχεί στους ανθρώπους, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, τη βία αλλά και τον πειραματισμό με τις ουσίες. Από το αξέχαστο Irreversible, στο ντελιριακό Εnter the Void, στο άκρως αισθησιακό Love, φτάνει στο Climax -πιθανώς- και της κινηματογραφικής του καριέρας με μια ταινία που τα έχει όλα: αγωνία, αισθησιασμό, κωμωδία, δράμα, χορό, μουσική. Ένα συνονθύλευμα αισθήσεων που για 1 ώρα και 30 λεπτά δε θα θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 15 μέρες και με ένα σενάριο πέντε σελίδων. Αυτό συνέβη καθώς ο Noé ήθελε να προλάβει την προβολή της ταινίας του στις Κάννες. Ο αυτοσχεδιασμός ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ταινίας, με τους ηθοποιούς να είναι πραγματικοί χορευτές και ερασιτέχνες ηθοποιοί. Ωστόσο, ο χαρακτήρας της Sofia Boutella θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας για καιρό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί όσο αρρωστημένο και προκλητικό να σου φανεί, θα αποτελέσει μια ένοχη απόλαυση και θα θέλεις σίγουρα να το ξαναδείς, όχι μόνο για το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, αλλά γιατί σε ενόχλησε, σε προβλημάτισε και μάλλον αποχώρησες από την αίθουσα με ανάμεικτα συναισθήματα. Άλλωστε, αν γνωρίζεις το έργο του Gaspar Noé, η περιέργεια θα σε οδηγήσει σε κάποια κοντινή αίθουσα, αλλά σίγουρα δε θα σε απογοητεύσει (τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating15 Votes
4.4
9