Poster

O Joe είναι ένας “τυπικός” υλοτόμος που περνάει με την οικογένειά του ένα ήρεμο σαββατοκύριακο σε μια καλύβα στη μέση του χιονισμένου δάσους. Ή τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός, μιας και είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπος με εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι τον ακολουθούν στη καλύβα, και απειλούν όλη την οικογένεια.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια ταινία που έχει καθαρά ως κύριο αίσθημα την επιβίωση, μιας και η περιοχή που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα δεν βοηθά, αλλά και η εξέλιξη των γεγονότων είναι τέτοια που δεν σου αφήνουν άλλη επιλογή.

Γυρισμένη στα χιονισμένα τοπία του Newfoundland στον Καναδά, η έναρξη της μας ταξιδεύει εκεί ξεναγώντας μας στο υπέροχο αυτό μέρος. Για λίγα λεπτά συνολικά θα δούμε την άγρια φύση που επιβιώνει στα χιόνια, όμορφα ελάφια, κάποιο είδος κουκουβάγιας, αετούς αλλά και τα υπέροχα τοπία που η θάλασσα χτυπάει ορμώμενη, τις κατάλευκες απότομες πλαγιές.

Το σενάριο δεν είναι κάτι πρωτότυπο, όμως έχει κάποια συμπεράσματα πέρα του προφανές. Η οικογένεια του Joe Braven, ενώ ζει μια συνηθισμένη ζωή, εκτός του παππού Linden που ξεχνάει πράγματα και δεν θυμάται τους ανθρώπους του, θα εμπλακεί άθελα της σε μια περιπέτεια που θα τους θέσει όλους σε κίνδυνο. Όλα θα γίνουν για κάποιο παράνομο εμπόρευμα που κρύφτηκε στο καλύβι της οικογένειας, και από κει και πέρα όλοι τρέχουν να σωθούν.

Θα περάσεις μιάμιση ώρα, βλέποντας μια συμπαθητική περιπέτεια, θα παραδεχθείς τον πρωταγωνιστή σε πολλά κόλπα που κάνει, όμως υπάρχει και ένα ατόπημα στο σενάριο που αν το πρόσεχαν λιγάκι, θα μιλούσαμε για ταινία μικρού μήκους. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω λοιπόν την ψυχική και σωματική δύναμη του Joe, αλλά και την μαχητικότητα της Stephanie στο να μην πειράξουν την μικρή Charlotte. Πιστεύω πως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι ικανή να κάνει μια μάνα, ώστε να μην πάθει κάτι το παιδί της. Εδώ όμως βλέπουμε πιο πολύ, το τι μπορεί να κάνει ένας πατέρας.

Πέραν τούτου, δεν θα βρεις κάτι διαφορετικό ή κάτι ανατρεπτικό. Μόνο οδηγίες χρήσεις προς κάθε επίδοξο εισβολέα στον χώρο σου. Τώρα εάν είσαι και εσύ της υλοτομίας, σαν τον Joe, θα σου αρέσει περισσότερο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και εμένα με τράβηξε πιο πολύ η μυρωδιά του ξύλου (μιας και το λατρεύω), αλλά και ο Joe (Jason Momoa), βλέπεις είμαστε το ίδιο ζώδιο αλλά είμαι και θαυμάστρια της ομορφιάς του!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θα αρχίσω με τον αγαπημένο μου Jason Momoa (Joe Braven). Κακά τα ψέματα παιδιά, δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά όλη η ταινία, είναι ο Jason. Είναι κομμένη και ραμμένη επάνω του και στο τι είναι ικανός να κάνει. Από ερμηνευτικής άποψης είναι μέτριος, κάτι που εμάς τα κορίτσια δεν μας νοιάζει και πολύ διότι παίζει σκηνή μέσα που τα βγάζει (σχεδόν όλα). Οπότε παραβλέπουμε την όποια παρατυπία κάνει από ερμηνευτικής πλευράς. Δεύτερος “διάσημος” είναι ο πατέρας του Joe, ο παππούς Linden Braven. Είναι ο σκληροτράχηλος κυριούλης που βόλεψε για τα καλά, εκείνα τα παιδάκια που μπήκαν για να τον κλέψουν στο Don’t Breath. Δεν μας συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά μας δυσκολεύει και εν τέλει γίνεται “ήρωας”. Όσο για τους υπόλοιπους, σημαντική, αν και ολιγόλεπτη η εμφάνιση της Jill Wagner (Stephanie) και η μικρή Sasha Rossof (Charlotte Braven). Διαλέγω να μην αναφέρω τους υπόλοιπους, γιατί πραγματικά, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου.

Στην σκηνοθεσία θα συναντήσουμε τον Lin Oeding , ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, αλλά και τηλεοπτικών σειρών. Οπότε εδώ έχουμε την πρώτη προσπάθεια του για ταινία κανονική. Θα πω ότι ήταν αρκετά ικανοποιητικός, με πολύ όμορφα πλάνα και γενικά είχε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Ειδικά στην έναρξη, ήταν εκπληκτικά τα πλάνα του.

Τώρα για την μουσική τι να σας πω ; Ειλικρινά δεν θυμάμαι να είχε κάποιο κομμάτι ή μια μελωδία, άρα δεν θα υπήρχε καθόλου. Μιας και είμαι λάτρης της μουσικής, θα το είχα καταλάβει. Σίγουρα όμως υπάρχει η μελωδία των πυροβολισμών, των κραυγών απόγνωσης και πόνου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Για τον Jason Momoa. Ναι κορίτσια είναι αυτός ο εκπληκτικός τύπος που έπαιξε στο Game of Thrones, τον πρώτο άντρα της Khaleesi, Drogo Khal, αλλά και τον Aquaman στο Justice League. Γιατί σου αρέσουν οι περιπέτειες. Γιατί θες να πάρεις μαθήματα στο πως να χρησιμοποιείς τα εργαλεία της υλοτομίας, αλλά όχι επάνω σε κορμούς δένδρων.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating4 Votes
7
5.1