Boiling Point (2021)

Poster

Μέσα στην ανελέητη πίεση μιας εστιατορικής κουζίνας, ένας σεφ διαπληκτίζεται με την ομάδα του την πιο πολυσύχναστη μέρα της χρονιάς. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτό το συναρπαστικό θρίλερ που περιγράφει την ένταση στην κουζίνα καλύτερα από κάθε reality μαγειρικής.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το φιλμ παρουσιάζει μια πραγματικά δύσκολη μέρα στην δουλειά του Andy Jones ενός σεφ που παλεύει να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στην καριέρα του, την οικογένεια του και το παρελθόν του. Ένας πραγματικός εφιάλτης στην κουζίνα ξεδιπλώνεται στο εστιατόριο του Λίβερπουλ και το σενάριο στηρίζεται στο να αναπτύξει συναδελφικές σχέσεις, να δημιουργήσει αγωνιώδη ατμόσφαιρα και να εμφανίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν σε έναν εργασιακό χώρο που βρίσκονται τόσοι πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες που κουβαλάνε τα δικά τους προβλήματα, έχοντας επίσης να αντιμετωπίσουν και απαιτητικούς πελάτες που ζητούν ειδική μεταχείριση.

Η ταινία διαθέτει όλα εκείνα στοιχεία ενός καλού θρίλερ, έχει στιβαρό σενάριο, χαρακτήρες με ενδιαφέρουσες ιστορίες, αξιοπρόσεκτες ανατροπές και πρωταγωνιστή κινούμενη θεματική πάνω στην ζωή και την ψυχική αστάθεια που σε οδηγεί στην απόλυτη κατάρρευση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τον μεγάλο θρίαμβο της ταινίας αποτελεί η σκηνοθεσία του Philip Barantini. Ο Βρετανός σκηνοθέτης μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας του Matthew Lewis, ο οποίος βραβεύτηκε στα βρετανικά βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου 2021 για την δουλεία του, έχουν δομήσει την ιστορία ως ένα περίτεχνο μονοπλάνο που ακολουθεί κάθε χαρακτήρα, κάθε αντίδραση του, κάθε ξέσπασμα του, κατασκευάζοντας ένα οπτικό αριστούργημα. Η κινηματογράφηση τους μας τοποθετεί και εμάς μέσα στην κουζίνα, είμαστε και εμείς εργαζόμενοι του εστιατορίου, νιώθουμε άβολα περιμένοντας συνεχώς το επόμενο τεχνικό-μαγειρικό λάθος και την επόμενη άσχημη εξέλιξη. Ο Barantini εμπνέεται από προηγούμενες ταινίες που έχουν γυριστεί “one take” (Birdman, 1917) και βεβαίως απ’ τον πρωτοπόρο αυτής της τεχνικής Alfred Hitchcock.

Τα μάτια του θεατή είναι ο σεφ Andy Jones που τον υποδύεται ο Stephen Graham (Snatch, Gangs of New York), ένας άνθρωπος πλήρως χαμένος, ανασφαλής καταρρακωμένος απ’ τις αμέτρητες υποχρεώσεις που τις κουβαλάει σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Ο Graham (μαζί με την βαριά βορειοαγγλική προφορά του) κουβαλάει την ταινία με απόλυτη φυσικότητα και στις ήρεμες και στις εκρηκτικές στιγμές του. Το υπόλοιπο cast πλαισιώνει αξιοπρεπέστατα τον πρωταγωνιστή με την Vinette Robinson ως “φευγάτη” βοηθός του σεφ και τον Jason Flemyng (Lock Stock) ως πρώην αφεντικό του να ξεχωρίζουν. Ειδική μνεία στον Thomas Coombes που παίζει έναν “καρχαρία” του υγειονομικού σκορπώντας το πρώτο χάος στην κουζίνα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η ταινία είναι πολύ μικρή, “στριμάρει” σε πλατφόρμα και είναι ότι πρέπει μετά από μια βαρετή μέρα. Αγχωτική, ευρηματική και πέρα για πέρα αληθινή, σε μιάμιση ώρα προσφέρει ότι ζητάει ο θεατής από ένα ψυχολογικό θρίλερ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
7.3