Black Mass (2015)

Poster

Ο John Connolly και ο James “Whitey” Bulger μεγάλωσαν μαζί στους δρόμους της Νότιας Βοστόνης. Χρόνια αργότερα, στα τέλη του 1970, η ζωή θα έχει χαράξει διαφορετικούς δρόμους για τον καθένα τους με τον Connolly να έχει γίνει μέλος του FBI, ενώ ο Whitey νονός της Ιρλανδικής Μαφίας. Οι δυο τους όμως θα φτάσουν σε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, δίνοντας ο ένας στον άλλο πληροφορίες, για να εξαρθρώσουν την Ιταλική Μαφία. Η κατάσταση όμως θα ξεφύγει, με αποτέλεσμα ο Bulger να γίνει ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην λίστα του FBI.

Whitey Bulger: It’s not what you do, it’s when and where you do it, and who you do it to or with. If nobody sees it, it didn’t happen.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εδώ έχουμε μία ταινία βασισμένη στην ζωή του James Joseph “Whitey” Bulger, Jr. Ο Ιρλανδός στην καταγωγή καταζητούμενος απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές μιας και για 12 συνεχή έτη είχε μία θέση στην λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων του FBI. Τελικά στις 22 Ιουνίου του 2011, συνελήφθη στην Καλιφόρνια και στις 14 Νοεμβρίου του 2013 καταδικάστηκε για 31 κατηγορίες, δις ισόβια συν πέντε έτη.

Το Hollywood εδώ και χρόνια έχει στερέψει από ιδέες (παρόλα αυτά βγάζει ταινίες με το κιλό), με αποτέλεσμα η ιστορία του Bulger να είναι θέμα χρόνου να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη (εδώ θα γίνει ταινία το σκάνδαλο της WV με τον Leonardo Di Caprio, anyway).

Η ταινία παρά το γεγονός ότι θίγει ένα θέμα που έχουμε δει άπειρες φορές (τις μισές του άπειρου από τον κύριο Scorsese), μαφία, παρανομίες, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, πληροφοριοδότες κτλ, καταφέρνει να μας εντυπωσιάσει. Ο ρυθμός της άψογος, με το narration να γίνεται στα σωστά σημεία χωρίς να μας κουράσει.

Εδώ δεν μιλάμε για ένα blockbuster, εδώ μιλάμε για ένα ρεσιτάλ σωστού σεναρίου, άρτια στημένου και προφανώς εκπληκτικών ερμηνειών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Και φτάνω στο σημείο που θέλω να αναλύσω περισσότερο. Το δυνατό χαρτί σε αυτή την ταινία είναι οι υποκριτικές. Νούμερο ένα όνομα ο Johnny Depp. Ο ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια η επαγγελματική του πορεία άλλαξε πορεία και αντί τα χρυσά αγαλματίδια, είχε πάρει την κάτω βόλτα. Με επιλογές όπως το The Lone Ranger, το Transcendence και άλλα, είχαμε χάσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Πόσο λάθος κάναμε.

Μπροστά μας είδαμε την μεταμόρφωση του σε καραφλό, γαλανομάτη διάβολο. Κάθε κάδρο μας αποστομώνει, με το ψυχρό του βλέμμα και την μπάσα φωνή. Ένας άνθρωπος που δεν νιώθει κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Εκθαμβωτικός, τιτανοτεράστιος! (στερεύω από λέξεις!)

Αξίζει να αναφέρουμε πως εδώ είναι η τρίτη φορά που υποδύεται κάποιο ζωντανό μαφιόζο μετά τον John Dillinger στο “Public Enemies” και τον George Jung στο “Blow”. Δήλωσε ότι ήταν ο καλύτερος ρόλος που έπαιξε ποτέ, σπάζοντας τον κανόνα του “δεν βλέπω τις ταινίες μου”. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό Bulger και τελικά ο σκηνοθέτης προσέλαβε 2 κοντινούς φίλους ως συμβουλάτορες για την διάρκεια των γυρισμάτων. Και οι δύο είπαν, “Αυτός είναι ο Whitey”.

Στο υπόλοιπο cast έχουμε κόσμο και κοσμάκη. Joel Edgerton (Warrior) στον ρόλο του John Connolly, Benedict Cumberbatch (Sherlock) στον ρόλο του Billy Bulger, τον αδερφό του Whitey και πρώην Γερουσιαστή. Kevin Bacon(Mystic River), Adam Scott(The Secret Life of Walter Mitty), Corey Stoll(Ant-Man), Dakota Johnson (50 Shades of Grey) και πολλοί άλλοι. Όλοι τους δίνουν πολύ δυνατές ερμηνείες. Οπότε με ένα τόσο δυνατό cast, τι λείπει; Μα ένας έμπειρος σκηνοθέτης.
Εδώ όμως είχαμε τον Scott Cooper. Ποιος είναι αυτός; Ηθοποιός, συγγραφέας σκηνοθέτης. Με 3 μόνο ταινίες στο ιστορικό του ως σκηνοθέτης, Crazy Heart(2009), Out of the Furnace(2013) και αυτή, αναρωτιέσαι αν ήταν η σωστή επιλογή. Κι όμως ήταν. Ο ρυθμός πολύ καλός, τα πλάνα απλά και άψογα στημένα με προσοχή. Ο ίδιος είπε ότι η αρχική διάρκεια της ταινίας ήταν τρεις ώρες! Αλλά τελικά έπεσε κόψιμο οπότε την μείωσαν. Γι’ αυτό θα δείτε σκηνές μέσα στα trailer που δεν υπάρχουν στην ταινία αλλά μικρό το κακό.

Η μουσική πολύ καλή, ολοκλήρωνε την κάθε σκηνή αλλά δεν θα σου μείνει στο τέλος της ταινίας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Για χίλιους δυο λόγους. Γιατί σου αρέσουν οι βιογραφίες. Γιατί σου αρέσει ο Johnny Depp. Γιατί ΔΕΝ σου αρέσει ο Johnny Depp, αλλά σου κίνησα την περιέργεια για την υποκριτική του. Γιατί σου αρέσουν οι ιστορίες με τους μαφιόζους. Γιατί θες να δεις μια ευχάριστη ταινία με πλούσιο cast.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating6 Votes
9
7.5