Black Adam (2022)

Poster

Σχεδόν 5.000 χρόνια αφού του δόθηκαν οι πανίσχυρες δυνάμεις των αρχαίων θεών – και η άμεση αιχμαλωσία του – ο Black Adam (Τζόνσον) ελευθερώνεται από τον επίγειο τάφο του και είναι έτοιμος να αποδώσει δικαιοσύνη στον σύγχρονο κόσμο, όπως αυτός νομίζει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το “Black Adam” αποτελεί την προσπάθεια του ενωμένου superhero σύμπαντος της dc να περάσει σε ποιο σκοτεινά χωράφια. Στην πραγματικότητα είναι άλλη μια υπερηρωική ταινία φτιαγμένη να βγάλει θάλασσες από λεφτά, η οποία καβαλάει το κύμα το καιρών μας με στόχο την εμπορική επιτυχία και τη συνέχιση του κυκεώνα ταινιών κόμικ που βλέπουμε μια 15ετια τώρα.

Ο Teth Adam ξυπνάει απ’ τον τάφο, 5.000 χρόνια μετά το θάνατο του, ορκισμένος να προστατέψει την πόλη του απ’ τους ιμπεριαλιστές εισβολείς μισθοφόρους που φρουρούν την πόλη εδώ και καιρό. Όμως λογαριάζει χωρίς την “Κοινωνία της δικαιοσύνης” που έρχεται με άγριες διαθέσεις να σταματήσει τον ανεξέλεγκτο Black Adam απ’ το να τα καταστρέψει όλα στο όνομα του πεπρωμένου. Αν η ταινία ήθελε να κάνει πολιτική αλληγορία (οι κακοί δυτικοί που έρχονται στην Ανατολή να επιβάλουν την ειρήνη με τη βία) αποτυγχάνει παταγωδώς, το σενάριο, ένας αχταρμάς, χαοτικό και ακαταλαβίστικο, exposition για να καταλάβουμε την προϊστορία του υπερήρωα με το σκοτεινό πρόσωπο, μέχρι να μας αποδείξει και αυτός ότι είναι καλούλης, καλά για πρωτοτυπία, μη μιλήσουμε καλύτερα.

Με το πρόσχημα της darkίλας το σενάριο προσπαθεί να χτίσει σχέσεις μεταξύ χαρακτήρων, μα συμπεριφέρεται λες και βλέπουμε το 20ο επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς, ακροβατεί ανάμεσα στο σοβαροφανές κόσμο που έχει στήσει ο Zack Snyder (Man of Steel, Batman vs Superman), το Marvel universe, αντιγράφοντας στιγμές χιούμορ (όχι συνέχεια ευτυχώς) και ακατάσχετες ψηφιακές σκηνές δράσεις χωρίς την παραμικρή βαρύτητα.

Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι ενδιαφέρον γύρω από έναν αντιήρωα που τα μαζικά κοινά δεν τον ήξεραν και από χθες, αντ’ αυτού η ταινία φαίνεται καταδικασμένη, απ’ τις ίδιες τις προθέσεις της, να αντιγράφει τη γνωστή συνταγή που γνωρίζουμε και βαρεθήκαμε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τουλάχιστον στο μέτωπο της σκηνοθεσίας, η ταινία κράτησε μια σχετική ποιότητα, φτιαγμένη με ψηφιακά εφέ της εποχής μας. Ο Ισπανός σκηνοθέτης Jaume Collet-Serra φαίνεται να έδωσε βάρος στις σκηνές δράσεις και μπορώ να πω ότι τα καταφέρνει, εντυπωσιακές πτήσεις, εκρήξεις, μάχες σώμα με σώμα, έχει αυτό που θα εξιτάρει παιδιά και εφήβους ώστε να πάνε στην αίθουσα.

Στο πλαίσιο των ερμηνειών ο Dwayne Johnson  απογοητεύει, η φιλική, γιγαντιαία περσόνα του δεν πείθει για έναν σκοτεινό μάγο αντιήρωα που αψηφά τους σημερινούς νόμους, ως ψάρι έξω απ’ τα νερά.

Η μουσική σώζει τις σκηνές μάχης, τις κάνει κάτι παραπάνω από απλό ξύλο μεταξύ υπερανθρώπων, σα να αφηγείται  την προϊστορία του Black Adam και να δίνει ελπίδα και ώθηση στους απλούς ανθρώπους να επαναστατήσουν.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το “Black Adam” είναι το τέλειο παράδειγμα του υπερηρωικού είδους το 2022, τίποτα ιδιαίτερο, στα όρια του βαρετού, την ξεχνάς το επόμενο λεπτό αφότου βγεις απ’ την αίθουσα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
2
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
3
4
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Black Adam

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

19 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

20 Οκτωβρίου 2022

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$185.000.000