Poster

Η ταινία ακολουθεί την αληθινή ιστορία του David και του Nic Sheff, όπως την κατέγραψαν οι δυο τους στις αυτοβιογραφίες τους. Η ιστορία του Nic (Timothée Chalamet), ενός εφήβου χρήστη ναρκωτικών ουσιών και του πατέρα του David (Steve Carell), ενός πατέρα που αγωνίζεται στο πλευρό του γιου του, είναι μια ιστορία επιβίωσης, εθισμού και μιας εσωτερικής πάλης ανάμεσα σε όσα πραγματικά είναι ο Nic και σε όσα θέλει να γίνει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Παλεύοντας να ισορροπήσει την προσωπική του ζωή μεταξύ του εθισμού του και της επιθυμίας του να απαλλαγεί από αυτόν, ο Nic ξεκινάει την περιπέτεια της αποτοξίνωσης με στήριγμα τον πατέρα του. Ο Nic θα ξανακυλήσει στις ουσίες, θα ξανασηκωθεί και αυτός ο αγώνας φαντάζει να μην τελειώνει ποτέ. Ο πατέρας του, David, από την άλλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει το γιο του, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κατανοήσει και να εξηγήσει τον εθισμό του παιδιού που ο ίδιος ανέθρεψε.

Ρίχνοντας κλεφτές ματιές στην παιδική και εφηβική ηλικία του Nic, στην ομορφιά και στην αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειάς του, όλες τις εμπειρίες και την εξέλιξή του ως άνθρωπος, η ταινία δεν επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη ρίζα του προβλήματος ή με όλα όσα τον οδήγησαν στον δρόμο των καταχρήσεων. Αντίθετα, επιχειρεί να προσφέρει μια (όσο το δυνατόν) καθολική εικόνα και να καταγράψει την ιστορία μέσα από τα μάτια του πατέρα. Η ταινία καταφέρνει να μιλήσει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο για το λεπτό θέμα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, χωρίς να καταφεύγει σε σκηνοθετικές και αφηγηματικές υπερβολές.

Σε αντίθεση με όλες τις ταινίες που έχουν ασχοληθεί με παρόμοια θέματα, το Beautiful Boy είναι μια φρέσκια εκδοχή ενός κοινωνικού δράματος και μιας κατά τα άλλα ζοφερής πραγματικότητας. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ανάγκη της να καταγράψει αυτή την ιστορία ως εξωτερικός παρατηρητής και να αφήσει το θεατή να την αποκωδικοποιήσει. Αρνείται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη του οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου. Κοιτάζει την αλήθεια κατάματα και αποφεύγει την εξέλιξη της ιστορίας ως αίτιο-αποτέλεσμα. Παράλληλα, προσεγγίζει την ιστορία με σεβασμό και ειλικρίνεια, καταγράφοντας το δράμα των χαρακτήρων, χωρίς να επιδιώκει την κριτική και τον προσωπικό σχολιασμό. Ίσως μάλιστα αυτό να είναι αποτέλεσμα του ότι βασίζεται στις αυτοβιογραφίες των δύο ανδρών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Felix Van Groeningen, έγινε ευρέως γνωστός με την ταινία του The Broken Circle Breakdown, η οποία το 2012 μας προσέφερε ένα δακρύβρεχτο δίωρο και το 2014 απέσπασε και υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Μοιάζει πλέον βετεράνος της εξιστόρησης δυνατών σχέσεων, οι οποίες δοκιμάζονται από εθισμούς, ασθένειες και κάθε είδους εξωτερικών παραγόντων αλλά και της επιθυμίας των χαρακτήρων να αντισταθούν και να κάνουν τα πάντα ώστε οι σχέσεις αυτές να παραμείνουν ζωντανές.

Ο Timothée Chalamet μοιάζει ασταμάτητος, έχοντας στην πλάτη του ήδη δύο ανυπέρβλητες ερμηνείες. Και από εκεί που πρωταγωνιστεί στο Call me by Your Name και όλοι μιλάνε για το ανερχόμενο ταλέντο και την γοητευτική του παρουσία, σειρά έχει το Beautiful Boy, το οποίο δικαιώνει τον εκστασιασμό των κριτικών και του κοινού. Το πιο σημαντικό στην μέχρι τώρα πορεία του είναι η (έξυπνη) επιλογή του να τσαλακωθεί, και να επιλέξει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο. Μένοντας πιστός στην εικόνα του αγοριού της διπλανής πόρτας, από τη ρομαντική και αγνή προσέγγιση του χαρακτήρα του στο Call me by your name, περνά σε έναν επιρρεπή στις καταχρήσεις, επιθετικό και ακραίο χαρακτήρα. Καταλύτης για την επιτυχία της ταινίας και της αφήγησης, ο Chalamet ξεκίνησε αυτή τη χρονιά με μια πολλά υποσχόμενη ερμηνεία και αναμένουμε τις νέες δουλειές του για το 2019.

Δίπλα στον Chalamet, ένας εξαιρετικός Steve Carell, σε μια ερμηνεία που μας εξέπληξε ευχάριστα. Γνωστός κυρίως για τους κωμικούς του χαρακτήρες, ο Carell αυτή τη φορά έχει ίσως έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην καριέρα του, μια τραγική φιγούρα ενός πατέρα που προσπαθεί να βοηθήσει το γιο του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί ο Steve Carell και ο Timothée Chalamet είναι ένα εξαιρετικό ερμηνευτικό δίδυμο με τρομερή χημεία (και γιατί τους θαυμάζουμε και τους δυο τρομερά).
Γιατί το θέμα του εθισμού προσεγγίζεται με σεβασμό, με την ανάγκη να γίνουμε μάρτυρες, χωρίς να αναλώνεται σε γκροτέσκες σκηνές.
Γιατί η αφήγηση έχει μια τρομερή ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό και οικογενειακό δράμα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating4 Votes
6.5
7.4
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ένα Όμορφο Αγόρι

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

12 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

24 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

120 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$25.000.000