Batman: The Dark Knight Returns, Part 1 (2012)

Poster

Μετά από χρόνια από την Gotham που ξέρουμε, οι κάτοικοι έχουν να δουν τον μασκοφόρο ήρωα πολλά χρόνια. Η κατάσταση όμως είναι αρκετά επικίνδυνη καθώς παλιά και νέα πρόσωπα έρχονται στο παρασκήνιο, όπως και μία τρομοκρατική ομάδα με ονομασία Mutants που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Όλα αυτά θα κάνουν τον 55χρονο Bruce Wayne να φορέσει για μία ακόμη φορά την στολή του Batman και να παλέψει όχι μόνο με τους εχθρούς του αλλά και τους προσωπικούς του δαίμονες.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εδώ έχουμε την μεταφορά του πετυχημένου comic του Frank Miller, The Dark Knight Returns το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας το 1986. Ουσιαστικά αποτελείται από τέσσερα τεύχη, τα οποία την ίδια χρονιά έγιναν ένα.

Οι πωλήσεις των comic του ήρωα δεν πήγαιναν και ιδιαιτέρως καλά, μιας και οι ιδέες είχαν στερέψει, και τα φανταχτερά χρώματα δεν τραβούσαν τα βλέμματα του κοινού. Εκεί, η δουλεία δόθηκε στον dark comic master Frank Miller (adaptations του οποίου έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη όπως 300, Sin City) ο οποίος έδωσε μία διαφορετική και σκοτεινή χροιά.

H επιτυχία ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα το 2001 να εκδοθεί ένα τριπλό sequel με τίτλο The Dark Knight Strikes Again.

Ο 55χρονος Bruce Wayne, έχοντας ελεύθερα τα βράδια του πλέον, ασχολείται με επικίνδυνα σπορ, που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Αυτά τον βοηθούν να παραλείψει τόσο το ένοχο παρελθόν του, όπως ο θάνατος του Jason (Robin) καθώς και τους εσωτερικούς του δαίμονες που δεν τον αφήνουν σε ησυχία.

Ο επιθεωρητής Gordon, βγαίνει στην σύνταξη ενώ έχουμε και την επιστροφή του Harvey Dent/Two Face. Το νέο στοιχείο είναι η συμμορία μεγάλων διαστάσεων Mutants με τον αρχηγό τους να μοιάζει ως ένα ακατόρθωτο εμπόδιο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία έχουμε τον storyboard artist Jay Oliva, γνωστός από την συμμετοχή του σε πολλές ταινίες όπως 300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας και πάρα πολλές μεταφορές comic στην μεγάλη οθόνη.

Ως μεγάλος φαν του ήρωα (όσοι με ξέρουν θα κουνάνε τα κεφάλια τους τώρα) δίνω πάντα βάση στον ηθοποιό που υποδύεται τον Batman. Στα αυτιά μου είχα συνηθίσει την φωνή του Kevin Conroy, που έχει παίξει τον ήρωα περισσότερο από όλους τους ηθοποιούς. Μπορείτε εδώ να δείτε το αφιέρωμα μου Οι 10 καλύτεροι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Batman.

Εδώ όμως είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη από την casting director Meredith Layne. Διάλεξε τον Peter Weller. Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα του, να σας πω ότι γέμισε αρκετές φορές τα παιδικά μας απογεύματα με τις ταινίες του Robocop (1987) και Robocop 2 (1990). Οπότε έχουμε μία πολύ χαρακτηριστική μπάσα φωνή. Απλά εκπληκτικός.
Επίσης παίζουν οι Ariel Winter στον ρόλο της Robin (πρώτη φορά που εμφανίζεται γυναικείος χαρακτήρας ως Robin. O David Selby ως Gordon, o Wade Williams ως Harvey Dent και πολλοί άλλοι.

Τέλος, πολύ ισχυρό κομμάτι της ταινίας η εκπληκτική μουσική του Christopher Drake. Ο εν λόγω καλλιτέχνης, δεν έχει δώσει μόνο την μουσική του άποψη σε υπεράριθμες animated movies, αλλά και στην πετυχημένη σειρά video games Batman Arkham. Όλο το soundtrack κυκλοφορεί στο youtube, αξίζει να το ακούσετε!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι animated movies ακόμη και την εποχή που το CGI κυριαρχεί. Γιατί σου αρέσουν οι μεταφορές των διάσημων comic. Γιατί είσαι φανατικός του ήρωα (σαν εμένα). Γιατί θες να δεις κάτι το πολύ διαφορετικό. Γιατί ίσως να μην ήξερες την ύπαρξη αυτής της version. Γιατί αναρωτιόσουν, από πού εμπνεύστηκε ο Zack Snyder.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating1 Vote
9
8.5