Await Further Instructions (2018)

Poster

Δυσλειτουργική οικογένεια ξυπνά ανήμερα Χριστουγέννων εγκλωβισμένη στο σπίτι της, καθώς μια μυστηριώδης μαύρη ουσία έχει φράξει κάθε έξοδο κι ενώ η τηλεόραση αναμεταδίδει ολοένα πιο αλλόκοτες οδηγίες επιβίωσης. Αγωνιώδης, γεμάτος ανατροπές γρίφος τρόμου, στην παράδοση των «Ζώνη του Λυκόφωτος» και «Black Mirror».

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Συνεχίζουμε την ανταπόκρισή μας από τις Νύχτες Πρεμιέρας με ένα horror επιστημονικής φαντασίας, το οποίο καταφτάνει με πολύ hype και τις -υπερβολικά- υψηλές προσδοκίες που ακολουθούν όταν αναφέρεσαι στην ίδια πρόταση με τα Twilight Zone και Black Mirror.

Ο Νικ (Sam Gittins) επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι για ένα κλασικό και άβολο Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό δείπνο. Μαζί του φέρνει την Ινδή φίλη του, κάτι που χειροτερεύει τις ήδη όχι ιδανικές σχέσεις με τους (κρυφο)ρατσιστές συγγενείς του. Όταν μια περίεργη μαύρη ουσία τους εγκλωβίζει στο σπίτι και η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο είναι μια τηλεόραση που τους δίνει οδηγίες, τα πράγματα ξεφεύγουν πολύ γρήγορα.

Καθώς η παράνοια αρχίζει να παίρνει τα ηνία, τα μέλη της οικογένειας τρώγονται μεταξύ τους. Οι ρατσιστικές και στενόμυαλες απόψεις βγαίνουν στη φορά χωρίς κανένα χαλινάρι και ο πατριάρχης της οικογένειας προσπαθεί να πατήσει πόδι ακολουθώντας φανατικά τις οδηγίες που λαμβάνει από την τηλεόραση. Η κορύφωση έρχεται στο τέλος της ταινίας με μια σεκάνς καθαρής body horror επιστημονικής φαντασίας βγαλμένης μέσα από το μυαλό του David Cronenberg (Videodrome) για την οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα.

Το Await Further Instructions σχολιάζει και ασκεί κριτική σε ένα ευρύ φάσμα· άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι τόσο. Ξεκινάει από τις οικογενειακές σχέσεις, τις αβάσιμες ρατσιστικές απόψεις και πως τις αντιμετωπίζεις όταν προέρχονται από κάποιον συγγενή σου. Μετά περνάει στο θέμα της εξουσίας: συγκεκριμένα, κρίνει την “macho” πατριαρχική ανάγκη για απολυταρχικό έλεγχο και την τυφλή προσκόλληση σε οδηγίες· ένα ωραίο σχόλιο ότι δεν είναι σωστοί (ή λογικοί) όλοι οι προϋπάρχοντες κανόνες. Τέλος, μια νύξη προς τις νεότερες ηλικίες είναι ο έλεγχος που μας ασκεί μια οθόνη και πως θα κάνουμε σχεδόν ό,τι μας πει· εδώ είναι και η επιρροή από το Black Mirror μάλλον.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης είναι ο Johnny Kevorkian στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του και σεναριογράφος ο Gavin Williams. Ξεκινούν με μια έξυπνη ιδέα για να φτιάξεις μια «ταινία δωματίου» που είναι συνηθισμένη σε low-budget παραγωγές του είδους. Τα πρακτικά εφέ και ο ευφάνταστος φωτισμός είναι ένα από τα ατού του Await Further Instructions δημιουργώντας μια όμορφη και ενδιαφέρουσα αισθητική στα κάδρα.

Νομίζω ότι ορισμένοι χαρακτήρες γίνονται παραπάνω εκνευριστικοί απ’ ότι θα έπρεπε και οι ερμηνείες δεν έχουν κάτι το αξιοσημείωτο. Κάποιες υπερβολικές αντιδράσεις μάλλον ταιριάζουν στο ύφος της ταινίας. Το καστ αποτελείται από τους Sam Gittins (EastEnders), Abigail Cruttenden (Denial), Holly Weston (The Danish Girl), Grant Masters, Neerja Naik και Kris Saddler, με τον David Bradley (Harry Potter, Game of Thrones) να κάνει μια σχεδόν guest εμφάνιση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί έχει μερικές ωραίες ιδέες και σχόλια. Για τα απολαυστικά πρακτικά εφέ. Για την ατμόσφαιρα ενός θρίλερ δωματίου. Για την παρανοϊκή τελευταία σεκάνς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating0 Votes
0
6.4
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Await Further Instructions

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

26 Αυγούστου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

91 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ