Anthropoid (2016)

Poster

H κινηματογραφική μεταφορά της Επιχείρησης Anthropoid, της προσπάθειας των συμμάχων να δολοφονήσουν τον Reinhard Heydrich στα μέσα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το ξέρω, το ξέρω, απογοητευτήκατε. Είδατε τον τίτλο και περιμένατε κάποιο spin-off του Predator με τέρατα και αίματα. Αντί αυτού έχουμε μια ταινία για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξενέρωτοι Αμερικάνοι.

Το Anthropoid είναι η αληθινή ιστορία της τολμηρής Επιχείρησης “Ανθρωποειδές”, η απόπειρα δολοφονίας του Reinhard Heydrich από εξόριστους Τσεχοσλοβάκους στρατιώτες σε συντονισμό με τις συμμαχικές δυνάμεις. Όταν λέμε τολμηρή το εννοούμε. Η επιχείρηση έλαβε χώρα στις 27 Μαΐου 1942, στο ζενίθ της Ναζιστικής Κατοχής στην Ευρώπη, με τον Heydrich να είναι ένας από τους ισχυρότερους και πιο αδίστακτους αξιωματούχους του Ράιχ (περιγράφηκε από τον Χίτλερ ως “ο Άνθρωπος με τη σιδερένια καρδιά”), και κύριος υπεύθυνος της “Τελικής Λύσης” στo “Εβραϊκό Ζήτημα” που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα και το θάνατο 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

H εξόριστη Τσεχοσλοβακική κυβέρνηση έψαχνε τρόπο να εκδικηθεί το καθεστώς του Χίτλερ, καθώς η Τσεχοσλοβακία έχει δοθεί “πακεταρισμένη” στη Γερμανία, η οποία χρησιμοποίησε τους πλούσιους φυσικούς πόρους και την κατασκευαστική δύναμη της περιοχής για να τροφοδοτήσει την πολεμική της μηχανή.

Η ταινία ακολουθεί τους δύο αλεξιπτωτιστές Jozef Gabčík και Jan Kubiš, πράκτορες της Τσεχοσλοβακικής κυβέρνησης, καθώς εισχωρούν στην υπό κατοχή χώρα τους. Κατά την προσγείωσή τους ο Jozef τραυματίζεται στο πόδι (η ταινία ακολουθεί την παράδοση των πολεμικών ταινιών παρουσιάζοντας την πληγή με γκροτέσκο τρόπο) και τους βρίσκουν δύο αντιστασιακοί οι οποίοι όμως έχουν σκοπό να τους προδώσουν. Κλέβουν λοιπόν ένα φορτηγό και πηγαίνουν στην Πράγα όπου συναντούν τον σύνδεσμό τους και άλλα μέλη της αντίστασης και τους αποκαλύπτουν το στόχο της Επιχείρησης. Αυτοί συμφωνούν διστακτικά και με τη βοήθεια τους καταστρώνουν το σχέδιο.

Η επίθεση λαμβάνει χώρα στις 27 Μαίου 1942 καθώς η αυτοκινητοπομπή του Heydrich καταφτάνει στα αρχηγεία του στην Πράγα. Η επιχείρηση απειλείται με αποτυχία όταν το όπλο του Jozef παθαίνει εμπλοκή και ο Jan αναγκάζεται να πετάξει μια χειροβομβίδα που τραυματίζει τον Heydrich. Οι πράκτορες τρέπονται σε φυγή, ενώ ο Heydrich υποκύπτει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ενώ κρύβονται στον καθεδρικό ναό Κυρίλλου και Μεθόδιου, τους επιτίθενται εκατοντάδες Γερμανοί στρατιώτες με αποτέλεσμα το θάνατο όλων των Τσεχοσλοβάκων πρακτόρων.

Στον απόηχο της επίθεσης, τα χωριά Lidice και Ležáky καταστρέφονται ολοσχερώς, εκτελούνται 5,000 άντρες και παιδιά, ενώ 13,000 άνθρωποι συλλαμβάνονται ή/και στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η δολοφονία του Heydrich ήταν η μοναδική επιτυχημένη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Ναζιστικού καθεστώτος που οργανώθηκε από κάποια κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Sean Ellis (Cashback, Metro Manila) κάνοντας αρκετά καλή δουλειά. Σημείο αναφοράς η τελική αναμέτρηση στον Καθεδρικό μεταξύ της Τσεχοσλοβάκικης αντίστασης και των Γερμανών στρατιωτών, ενώ σημείο σχολιασμού το widescreen format κινηματογράφησης με κάμερες χειρός (οι handheld κάμερες είναι πιο αποτελεσματικές σε μικρότερο aspect ratio). Το σενάριο από τον Ellis και τον Anthony Frewin (προσωπικός βοηθός του Stanley Kubrick για 20 χρόνια) είναι αξιόλογο, αλλά δεν αποφεύγει κλασικά κλισέ τους είδους.

Οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι Βρετανοί και μιλάνε αγγλικά με Τσεχική προφορά, ενώ δεν έχω καταλήξει ποιο είναι προτιμότερο όταν έχεις να κάνεις με γεγονότα τα οποία “δεν έγιναν” στην Αγγλική γλώσσα· κρατάς την κανονική προφορά των αγγλόφωνων ηθοποιών ή τους βάζεις να μιλάνε με την αντίστοιχη προφορά; Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο πρακτόρων ο πάντα εξαιρετικός Cillian Murphy (Peaky Blinders, Sunshine, 28 Days Later) και ο καλύτερος-από-ότι-τον-περίμενα Jamie Dornan (*γκουχ* 50 Shades of Grey *γκουχ*). Μαζί τους οι Toby Jones (Tinker Tailor Soldier Spy, Captain America: The First Avenger), Anna Geislerová, Harry Lloyd (Manhattan, The Theory of Everything) και Charlotte Le Bon (The Walk).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι μια σημαντική ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που μας θυμίζει που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη βαρβαρότητα. Γιατί αξίζει να δεις κάθε ταινία που παίζει ο Κίλιαν. Για την εξαιρετική τελευταία σκηνή στον Καθεδρικό Ναό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating2 Votes
9.15
6.8