And Then We Danced (2019)

Poster

Ο Merab (Levan Gelbakhiani) είναι ένας χορευτής παραδοσιακών χορών στη Γεωργία, ενώ παράλληλα δουλεύει σκληρά για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Ο ίδιος, προσηλωμένος στο στόχο του να γίνει ο καλύτερος χορευτής, θα έρθει αντιμέτωπος με την συντηρητική κοινωνία στην οποία ζει, αφού γνωρίζοντας τον Irakli (Bachi Valishvili), θα ξεκινήσουν μια απαγορευμένη σχέση.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ταξιδεύοντας μέχρι την κινηματογραφικά αχαρτογράφητη Γεωργία, ξεκινάει μια γλυκιά ιστορία αγάπης σε μια συντηρητική κοινωνία που καταδικάζει την ομοφυλοφιλία. Ο Merab είναι ένας από τους πιο καθολικά γραμμένους χαρακτήρες που είδαμε εδώ και καιρό, καθώς ξετυλίγεται η ιστορία του σε όλα τα επίπεδα, από την οικογένεια μέχρι την προσωπική του ζωή, και γίνεται φανερό πώς έχει πολλά να χάσει υποκύπτοντας στο πάθος του για τον Irakli. Από την άλλη, οι παραδοσιακοί χοροί της Γεωργίας απαιτούν σχεδόν στρατιωτική πειθαρχία καθώς δεν υπάρχει χώρος για αδυναμίες και ελαττώματα, αυτοσχεδιασμό και προσωπική ταυτότητα. Καθώς ο ρόλος του ως χορευτής τον προστάζει να είναι “άνδρας”- σκληρός και με αυτοσυγκράτηση, εκείνος γεμίζει “αδυναμίες” και συναισθήματα που τον κατακλύζουν και αναζητά μέσα από τον χορό την έκφραση του εαυτού του.

Προσπαθώντας να ισορροπήσει όλες αυτές τις διαφορετικές πτυχές του αλλά και να μείνει πιστός στα θέλω του, ξεκινάει μια σταδιακή απελευθέρωση και έκφραση της προσωπικής του ταυτότητας, ανεξάρτητα των κοινωνικών επιταγών. Η ιστορία φροντίζει να περιθάλψει τον χαρακτήρα του Merab με τρυφερότητα, αγάπη και σεβασμό και να δημιουργήσει μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στους δυο χορευτές, η οποία, ως κινητήριος δύναμη, θα έρθει να του αλλάξει την ζοφερή καθημερινότητα. Έτσι, με την εμφάνιση του Irakli στη ζωή του αλλάζουν και τα χρώματα και ο φωτισμός της ταινίας. Ο έρωτας που ζει, μεταμορφώνει την ταινία σε μια φωτεινή παλέτα που εκπέμπει χαρά και ευφορία, καθώς αντικατοπτρίζει την ψυχική ομορφιά αλλά και την ομορφιά την οποία μπορεί και βλέπει πλέον στον κόσμο.

Αυτό που μας κέρδισε σε αυτή την ιστορία είναι η τρυφερή διαδρομή προς την απελευθέρωση που μοιάζει πιο καθαρτική και ανακουφιστική από οποιαδήποτε άλλη. Η ειλικρινέστατη και τρυφερή προσωπικότητα των δυο νέων και ο κατακλυσμός συναισθημάτων πλημμύρισαν την οθόνη με μια γλυκιά μελαγχολία για όσα ζήσαμε ή και δεν ζήσαμε ακόμα, για τους έρωτες που μας δίνουν δύναμη να βρούμε τον εαυτό μας και για όλες εκείνες τις στιγμές που οι επιλογές μας μας οδήγησαν στην αποδοχή και έκφραση του εαυτού μας. Βαθιά τρυφερό και αληθινό, το And Then We Danced στρέφει τα βλέμματά μας σε μια πραγματικότητα που έρχεται μεν από τη Γεωργία αλλά είναι τόσο γνώριμη και επιδραστική.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Levan Akin έρχεται με αυτή την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του να κατακλύσει τα φεστιβάλ, να σαρώσει τα βραβεία και να συγκινήσει το φεστιβαλικό κοινό σε όλο τον κόσμο. Συνδυάζοντας μια όμορφη ιστορία αγάπης και μια αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας με τον κομφορμισμό της κοινωνίας της Γεωργίας, δημιούργησε μια ιστορία – έκρηξη συναισθημάτων. Μετά από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Certain People (2011) και The Circle (2012), το And Then We Danced έστρεψε τα βλέμματα πάνω του. Με αυτές τις τρεις ταινίες δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απεικόνιση της καταλυτικής σημασίας του έρωτα, ο οποίος ταράζει και ομορφαίνει την γκρίζα ρουτίνα της καθημερινότητας. Με ειλικρίνεια, αυθεντικότητα και φρεσκάδα, ο Levan Akin παραδίδει μια ιστορία αγάπης, ίσως πιο συναρπαστική και από το Call Me By Your Name (2017).

Οι δυο πρωταγωνιστές και οι δυο πρωτοεμφανιζόμενοι ξεκίνησαν με τον πιο αξιοσημείωτο και υποσχόμενο τρόπο την καριέρα τους. Με δυο προσγειωμένες και καλοδουλεμένες ερμηνείες που προσέδωσαν στους χαρακτήρες όλη την τρυφερότητα, τον ενθουσιασμό και τη νεανική φρεσκάδα, εμείς ανυπομονούμε για τις επόμενες δουλειές τους.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι από τις καλύτερες κινηματογραφικές εμπειρίες που θα σε ταξιδέψει μέχρι την Γεωργία για να σου διηγηθεί μια πανέμορφη ιστορία ενηλικίωσης και αγάπης. Γιατί είναι μια τρομερά ειλικρινής και τρυφερή ιστορία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating5 Votes
9.2
9