All the Money in the World (2017)

Poster

Ο J. Paul Getty (Christopher Plummer) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, φιλάργυρος και ψυχρός. Όταν ο 16χρονος εγγονός του, John Paul Getty III (Charlie Plummer) εξαφανίζεται και οι απαγωγείς του ζητάνε 17 εκατομμύρια για να τον αφήσουν ελεύθερο, η μητέρα του νεαρού, Gail Harris (Michelle Williams) προσπαθεί να πείσει τον δισεκατομμυριούχο πεθερό της να πληρώσει τα λύτρα, καθώς ενώνει τις δυνάμεις της με ένα ιδιωτικό ντετέκτιβ, τον Fletcher Chase (Mark Wahlberg).

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Από την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας παρακολουθούμε το νεαρό Paul να περιφέρεται στους δρόμους της Ιταλίας αμέριμνος, λίγο πριν την αιφνίδια απαγωγή του. Οι απαγωγείς τον κρατάνε κλεισμένο σε ένα κελί, καθώς η μητέρα του έχει αναλάβει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς αλλά και τον “πόλεμο” με τον απαθή και φιλάργυρο πρώην πεθερό της, ο οποίος αντιμετωπίζει την απαγωγή του εγγονού του με ψυχρότητα, αρνείται να ξοδέψει και το ελάχιστο ποσό για την επιστροφή του παιδιού και αναμένει τις ενέργειες του ντετέκτιβ.

Προσφέροντας μερικές αναδρομές στο παρελθόν, με σκοπό να δημιουργήσει το πορτρέτο των χαρακτήρων μας, ο Ridley Scott μας παραδίδει στιγμιότυπα του παρελθόντος που επιχειρούν να επεξηγήσουν τις πράξεις και την συμπεριφορά των ηρώων και να καταδείξουν τη σύγκρουση του χρήματος με το θεσμό της οικογένειας. Ο δισεκατομμυριούχος Paul Getty έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της μητέρας, καθώς εκείνος βάζει τα χρήματα αλλά και τη διατήρηση της περιουσίας τους πάνω από τις ανθρώπινες ψυχές. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου, ενώ ο νεαρός εγγονός του βρίσκεται στα χέρια των απαγωγέων του, ο ίδιος ο Paul Getty αγοράζει μια σπάνια εικόνα, ξοδεύοντας μερικά εκατομμύρια χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η ταινία άλλωστε ξεκινά με αφορμή την απαγωγή και επιχειρεί να θίξει θέματα εξουσίας, πολιτικής και ηθικής. Χρησιμοποιώντας μια διακριτική πράσινη παλέτα, η οποία διαποτίζει την ταινία και υπενθυμίζει την έννοια του χρήματος που καθορίζει την εξέλιξη αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του Getty, ο Ridley Scott δημιουργεί ένα θρίλερ γεμάτο ένταση βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ωστόσο, οι 2 ώρες και μερικά λεπτά που διαρκεί η ταινία αλλά και η ανιαρή εναλλαγή των σκηνών έντονης δράσης και της αφήγησης δε φτάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator, Prometheus κ.ά) ο οποίος έχει δημιουργήσει το δικό του προσωπικό και χαρακτηριστικό κινηματογραφικό στυλ, το οποίο συνήθως συμμετέχει ενεργά στην αφήγηση, αυτή τη φορά επιλέγει μια πιο ήπια κινηματογράφηση, δίνοντας χώρο στα πρόσωπα να κινηθούν μέσα στο κάδρο και να είναι αυτά που θα στιγματίσουν την αφήγηση.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, πρέπει να σταθώ στο άκρως αντιθετικό δίδυμο, το οποίο έρχεται διαρκώς σε σύγκρουση μετά την απαγωγή του Paul, τον εξαιρετικό Christopher Plummer – ο οποίος αντικατέστησε τον Kevin Spacey μετά τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης – και την καθηλωτική Michelle Williams που κατάφερε να περικλείσει στον χαρακτήρα της όλα τα αντικρουόμενα συναισθήματα. Οι δυο τους πέτυχαν να καταγράψουν δυο άκρα μιας πραγματικότητα: τον δισεκατομμυριούχο, για τον οποίο όλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα, και τη μητέρα, η οποία κάνει τα πάντα για τα παιδιά της και στέκεται ενάντια στην εξουσίας του χρήματος.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σκηνοθέτες σαν τον Ridley Scott έχουν καταφέρει να στιγματίσουν την ιστορία του σινεμά και δε θέλουμε να χάσουμε κανένα από τα εγχειρήματά τους (ακόμα και αν δεν αγγίζουν την επιτυχία των προηγουμένων).
Για τις εξαιρετικές ερμηνείες που κατακλύζουν την οθόνη.
Γιατί βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και ακριβώς για αυτό η ιστορία θα μας προβληματίσει ακόμη περισσότερο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating0 Votes
0
6.8