Poster

Καθοδόν προς τον τελικό του προορισμό, το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου αποίκισης ανακαλύπτει ένα κατοικήσιμο πλανήτη που όμως παρουσιάζει μια απειλή πέρα από τη φαντασία τους.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Έλα τώρα που δεν ξέρεις τι έχουμε εδώ. Την επιστροφή του Alien. Μπορεί πριν λίγα χρόνια να είχαμε το Prometheus, αλλά αυτή είναι η πραγματική επιστροφή του Ridley Scott στον κόσμο του Alien. Θα προσπαθήσω να είμαι αμερόληπτος, αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα, γιατί το πρώτο Alien είναι μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά μου νιάτα. Επίσης θα κρατήσω τα spoilers στο ελάχιστο, διότι άμα ξεκινήσω θα με πάρει η κατηφόρα και θα “χαλάσω” την ταινία για όποιον δεν την έχει δει.

Η ιστορία μας ξεκινάει με το διαστημόπλοιο Covenant που μεταφέρει 2000 αποίκους και 1000 έμβρυα προς ένα μακρινό πλανήτη έτσι ώστε η ανθρωπότητα να δημιουργήσει μια αποικία. Στην πορεία λαμβάνουν ένα σήμα κινδύνου από έναν πλανήτη που πληροί τις προϋποθέσεις για αποίκιση και αποφασίζουν να το ερευνήσουν. Ε, εκεί είναι που τα πράγματα αρχίζουν να στραβώνουν, με αποκορύφωμα την επιστροφή του λατρεμένου xenomorph και του ανδροειδούς David από το Προμηθέας.

Ίσως να έχετε δει ότι κυκλοφορούν αρκετές διθυραμβικές και ισάριθμες χλιαρές κριτικές. Όπως τις περισσότερες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το Alien: Covenant είναι σίγουρα ένα καλό θρίλερ (επιστημονικής) φαντασίας, χωρίς όμως να φτάνει στα θρυλικά ύψη της ταινίας του 1979, χάνοντας λίγο σε ατμόσφαιρα (όχι ότι είναι κάτι σημαντικό το να “χάσεις” από μία εκ των πιο ατμοσφαιρικών ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου) και σε πρωτοτυπία.

Στο πρώτο μισό λειτουργεί ως sequel του Prometheus απαντώντας σε ερωτήματα που μας άφησε για τους Engineers, και στο δεύτερο μισό ως prequel του Alien με τη δημιουργία του “αυθεντικού” πλάσματος (να θυμίσω ότι τα τερατάκια στο Προμηθέας δεν ήταν ακριβώς “aliens”). Δεν προσφέρει κάτι “επαναστατικό” στη σειρά, αλλά επεκτείνει αρκετά επιτυχημένα τη μυθολογία της. Πέρα από ένα εντυπωσιακό οπτικά και αισθητικά sci-fi, το Covenant κρύβει μέσα του ένα σκοτεινό παραμύθι για τη δημιουργία και την καταστροφή, για το θάνατο και τη γέννηση, για τη σχέση γονέων με τα παιδιά τους και περιέργως ίσως για τη σεξουαλική κακοποίηση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης είναι φυσικά ο Ridley Scott, λογικά ο καλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης ταινιών επιστημονικής φαντασίας, που τώρα στα γεράματα (80 χρονών είναι ο άτιμος) ανοίγει νέο κεφάλαιο στο σύμπαν του Alien και μας δίνει την καλύτερη ταινία της σειράς, μετά τα Alien και Aliens. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει από τον Scott με τον σκηνογράφο Chris Seagers και τον “σχεδιαστή” Dane Hallett που δανείστηκαν στοιχεία από τον σπουδαίο H. R. Giger για να μας μεταφέρουν αξιομνημόνευτα και ατμοσφαιρικά σκηνικά σε ένα οπτικό και αισθητικό υπερθέαμα.

Το σενάριο του John Logan (The Aviator, Gladiator, Hugo, Skyfall) δεν είναι κάτι τρομερό, πατώντας στο μοτίβο που έχουν κάνει γνωστό οι περισσότερες ταινίες του είδους. Το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου πάει να εξερευνήσει κάτι το οποίο δε γνωρίζει, οι πρωταγωνιστές κάνουν πολλές χαζές επιλογές στην πορεία, η απειλή της ταινίας θερίζει κόσμο μέχρι που στο τέλος δραπετεύει κάποιος ήρωας και εσύ έχεις αναστείλει πλήρως τη δυσπιστία σου. Περιέργως, αυτή τη παράγραφο δεν τη γράφω με ιδιαίτερα αρνητική διάθεση στην προκειμένη περίπτωση. Νιώθω ότι περισσότερο “πατάει” σε μια παράδοση, παρά είναι βαριεστημένη επιλογή. Ίσως να κάνω και λάθος.

Το καστ και οι ερμηνείες είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Covenant. O Michael Fassbender είναι ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ό-ς παίζοντας (στον ένα του ρόλο) ένα τρελαμένο ανδροειδές που είναι μισός Δρ. Φρανκενστάιν και μισός σεξπιρικός ήρωας. Η Katherine Waterson (Fantastic Beasts, Inherent Vice) συνεχίζει την παράδοση των ηρωίδων της σειράς, αλλά το Covenant κάνει λάθος νομίζω που δεν την χρησιμοποιεί περισσότερο. Σε δεύτερους ρόλους έχουμε τους Billy Crudup (Almost Famous, Watchmen), Danny McBride (Eastbound & Down, Tropic Thunder), Carmen Ejogo (Selma), Demián Bichir (The Hateful Eight, The Bridge). Cameo εμφανίσεις έχουμε από τους James Franco (127 Hours), Naomi Rapace και Guy Pierce, με τους δύο τελευταίους να επαναλαμβάνουν τους ρόλους του από το Prometheus.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι Alien διάολε! Γιατί είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας από τον Ridley Scott. Γιατί είναι αισθητικά εξαίσιο. Για τον Fassbender. Για να το ξαναδείς μετά, επειδή νομίζω ότι η ταινία έχει να δώσει παραπάνω πράγματα στην επανάληψή της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating6 Votes
5.7
7.4