A Perfect Day (2015)

Poster

Βαλκάνια 1995. Λίγο πριν τελειώσει ο πόλεμος δύο άντρες, ο Mambru (Benicio Del Toro) και ο B (Tim Robbins), εθελοντές στον πόλεμο και μέλη μιας ΜΚΟ, παλεύουν να βοηθήσουν τους κατοίκους της Βοσνίας να επιβιώσουν. Στόχος τους να βρουν σχοινί, για να μπορέσουν να τραβήξουν ένα πτώμα από ένα πηγάδι, ώστε στη συνέχεια να έχει ο λαός πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Και ενώ αυτή η “εύκολη” αποστολή, βάζει την ομάδα τους σε μπελάδες με τις αρχές, ο Μambru, ο οποίος πρόκειται σύντομα να παντρευτεί, έρχεται αντιμέτωπος με την πρώην του, η οποία βρίσκεται εκεί για να αξιολογήσει την διαδικασία, ενώ παράλληλα ο ίδιος δένεται με ένα μικρό παιδί, το οποίο προσπαθεί να βρει τους γονείς του.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μία ταινία βαθιά αντιπολεμική, με κυρίαρχο το αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μιλάμε για ισπανική παραγωγή, με ένα ύφος λίγο πιο “ντοκιμαντερίστικο”. Η κάμερα ακολουθεί τους πρωταγωνιστές στο δρόμο και καταγράφει με αμεσότητα τις κινήσεις τους, προσπαθώντας να κρατήσει το ουσιαστικό νόημα της ταινίας μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, χωρίς να ξεφεύγει από αυτό. Μέσα από εικόνες καταστροφής και δραματουργικές καταστάσεις, οδηγούμαστε όπως και οι ήρωες σε έναν μονόδρομο, μπαίνουμε σε σκέψεις και αγωνιούμε το ίδιο.

Το σενάριο έχει γερές βάσεις και δεν ξεφεύγει από αυτό που θέλει ο σκηνοθέτης να καταδείξει. Το δραματικό κομμάτι της ταινίας με τις εικόνες πολέμου και εξαθλίωσης έρχεται να αντιπαρατεθεί με το χιουμοριστικό κομμάτι και τα δύο εναλλάσσονται επιτυχημένα μέσα από τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών. Αυτή η πιο κωμική πλευρά με το ιδιάζον χιούμορ του Β από τη μία και η προσπάθεια και η αγωνία να βρουν σχοινί, για να τραβήξουν τον νεκρό από το πηγάδι από την άλλη, είναι αλληλοσυμπληρούμενα  στοιχεία βασικά που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα και δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον του θεατή.

Υπέροχη φωτογραφία, μακρινά πλάνα στην κατεστραμμένη Βοσνία και μία σειρά κινηματογραφικών λήψεων της πολεμικής κατάστασης στη χώρα, ολοκληρώνουν το παζλ του φιλμ, σχεδόν πάντα όμως με την μουσική υπόκρουση της rock ή country, μουσικές που δίνουν “κωμική πνοή” και αλαφραίνουν το τοπίο.

Το “Un Dia Perfecto” αντιμετωπίζει το θέμα του πολέμου κατά ένα μέρος με σκωπτική διάθεση. Ζουμάρει στα πρόσωπα μιας ομάδας που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές αρχές δεν παρέχουν στον κόσμο ούτε τα απαραίτητα και υπό το προσωπείο μιας υποτιθέμενης στρατιωτικής προστασίας, στοχοποιούν αθώους και “υπογράφουν” ανύπαρκτες συνθήκες ειρήνης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετεί ο Fernando León de Aranoa (Δευτέρες με λιακάδα) και χρησιμοποιεί με μαεστρία το υπέροχο cast που διαθέτει. Σκιαγραφεί χαρακτήρες και αποτυπώνει πολύ αριστοτεχνικά το μουντό, “κλειστό” τοπίο της φρίκης. Η αφηγηματική τεχνική πατά στα σωστά σημεία και διαθέτει μια δυναμική, η οποία βασίζεται κυρίως στην συνεχή περιήγηση των πρωταγωνιστών στην άγονη γραμμή της Βοσνίας του ‘90 και την εναλλαγή comic-drama στα γεγονότα.

Το σενάριο υπογράφει ο Fernando León de Aranoa και ο Diego Farias, ενώ πρωταγωνιστούν ο Βenicio Del Toro και ο Tim Robbins που αποτελούν τα “δύο δυνατά χαρτιά” του φιλμ και το cast συμπληρώνεται από τις χαρισματικές Olga Kurylenko και Mélanie Thierry, που αποπνέουν κάτι πιο ευαίσθητο και συναισθηματικό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Δες το γιατί εξυψώνει τη σημασία της ανθρωπιάς, δοσμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο που συνδυάζει γέλιο και δάκρυ μαζί. Θα συγκινηθείς και θα θυμηθείς την ουσία την ανθρώπινης φύσης, τη σημασία του εθελοντισμού και τη βοήθεια στον συνάνθρωπο, αξίες παναθρώπινες σε έναν κόσμο που καταρρέει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating2 Votes
7.95
7.5