Poster

Ο Franz Jägerstätter ζει μια ήρεμη αγροτική ζωή με την οικογένειά του στο χωριό Sankt Radegund της Άνω Αυστρίας. Όταν ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος καλείται να εκπαιδευτεί, προκειμένου να υπερασπιστεί την πατρίδα του, η οποία είχε προσαρτηθεί στη Ναζιστική Γερμανία από το 1938, αναπόφευκτα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στρατιώτες λόγω της απροθυμίας με την οποία φέρει σε πέρας τα στρατιωτικά του καθήκοντα. Όταν, πλέον, καλείται να υπηρετήσει στον πόλεμο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο ιδεολογικό δίλημμα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο Franz καλλιεργεί τη γη του στο πλευρό της πολυαγαπημένης του συζύγου Fani, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν τα τρία τους κορίτσια σε ένα περιβάλλον που ξεχειλίζει από φυσική ομορφιά, αγάπη και στοργή. Ο πόλεμος αφήνει σχετικά άθικτη την αρμονική ζωή της οικογένειας μέχρι την στιγμή που ο Franz καλείται να παρουσιαστεί για να υπηρετήσει. Ωστόσο, για να στρατολογηθεί οφείλει να δώσει όρκο υποταγής στο Τρίτο Ράιχ και τον εμβληματικό του ηγέτη. Αντιστεκόμενος στις υποδείξεις και προτροπές των συγχωριανών του, παραμένει πιστός στις ηθικές του αξίες, και επικαλούμενος την αδικία και ματαιότητα του πολέμου, επιμένει στην απόφασή του να μην πολεμήσει. Ο Franz, ανησυχεί για το μέλλον, έχοντας πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων της επιλογής του για τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. Παράλληλα η Fani, έχει ξεκινήσει ήδη να θρηνεί τον άνδρα που πρόκειται να χάσει, επιδεικνύοντας, όμως, σεβασμό στην επιθυμία του συζύγου της να διατηρήσει τη συνείδησή του καθαρή.

Εν τέλει, ο πρωταγωνιστής καταφτάνει στο στρατόπεδο και φυλακίζεται αμέσως, καθώς αρνείται να δώσει τον όρκο και να μοιραστεί την ενοχή της συμμετοχής στην αισχρότητα του πολέμου. Ενώ, λοιπόν, αυτός πέφτει καθημερινά θύμα σωματικής και ψυχολογικής βίας από τους φύλακες, η Fani πασχίζει να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία που την έχει εξοστρακίσει, να φροντίσει την οικογένειά της και να μάθει για την κατάστασή του συντρόφου της, τα ίχνη του οποίου έχει χάσει μετά τη μεταφορά του σε φυλακή του Βερολίνου.

Η ταινία μιλάει για τα ιδανικά, τις θυσίες που αναγκάζεται κανείς να κάνει για να τα προστατεύσει, το σημείο στο οποίο διατίθεται να φτάσει προκειμένου να διατηρήσει την ηθική του ακεραιότητα. O Terrence Malick χειρίζεται το θέμα με συγκινητική ευαισθησία και γεμίζει την ταινία με την ομορφιά της φύσης, της συντροφικότητας και της ανθρωπιάς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, ο Malick υπογράφει ένα σενάριο με αρκετά δομημένη πλοκή και καταφέρνει να μας βουτήξει στον κόσμο του Franz, την συναισθηματική του κατάσταση και την αίσθηση του αδιεξόδου που βιώνει. Επιλέγει να χρησιμοποιήσει voice over, που βασίζεται στην αλληλογραφία που ανέπτυξαν οι δύο σύζυγοι κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του Franz, για να πλαισιώσει τα πλάνα της αστείρευτα όμορφης γης, που γίνεται αντικείμενο φροντίδας κι όχι εκμετάλλευσης, της ποινής που επιβάλλεται όχι για κάποιο έγκλημα, αλλά για την άρνηση συμμετοχής σε αυτό.

Τα κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των ηρώων, η κάμερα που φαίνεται να συγχρονίζεται με κάθε τους ανάσα, κάθε μηδαμινή κίνηση, σε συνδυασμό με τις ανατριχιαστικές και συγκινητικές μουσικές συνθέσεις του James Newton Howard δημιουργούν ένα ονειρικό αποτέλεσμα, που παρ’ όλην την ομορφιά που το πλαισιώνει, μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη, τον εφιάλτη ενός ανθρώπου που γνωρίζοντας ότι θα χάσει τη ζωή του, αρνείται κατηγορηματικά να πατήσει πάνω στις ζωές άλλων για να τη σώσει.

Το καστ και συγκεκριμένα οι δύο πρωταγωνιστές August Diehl και Valerie Pachner σε συνεπαίρνουν με τις ερμηνείες τους, τα πονεμένα και απεγνωσμένα βλέμματά τους.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί παρά τη μεγάλη της διάρκεια (2 ώρες και 54 λεπτά) καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Για τα εκπληκτικά πλάνα, την απλότητα και τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Malick το δράμα ενός ανθρώπου που προτιμά να πεθάνει από το να προδώσει τα πιστεύω του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating8 Votes
7.1
8.8