A Beautiful Day In The Neighborhood (2019)

Poster

Ο Lloyd Vogel είναι ένας δημοσιογράφος που γράφει ωμά και απροκάλυπτα. Δε του αρέσει να κρύβεται πίσω από τις λέξεις και για αυτό προκαλεί αντιδράσεις με τα άρθρα του. Καλείται, λοιπόν, να πάρει συνέντευξη από τον Fred Rogers, έναν αγαπητό χαρακτήρα της αμερικάνικης κοινωνίας, χωρίς όμως να προσπαθήσει να μαυρίσει την εικόνα του. Η επαφή με τον Fred θα επηρεάσει την ζωή του Lloyd ριζικά και θα καταλήξει σε μια πολύ δυνατή φιλία.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η δυνατή φιλία του δημοσιογράφου με τον Fred Rogers βασίζεται σε αληθινό γεγονός. Ο δημοσιογράφος στην πραγματικότητα λέγεται Tom Junod, ενώ στην ταινία ονομάζεται Lloyd Vagel. Δεν υπάρχει καμία σχέση της ζωής του Lloyd όπως την βλέπουμε στην ταινία με αυτή του Tom Junod. Παρόλα αυτά η επίδραση που είχε ο Fred Rogers στην ψυχή του δημοσιογράφου δε θα μπορούσε να περιγραφτεί καλύτερα.

Η ταινία κινείται σε ήπιους ρυθμούς και είναι ευχάριστη σε όλη τη διάρκεια της. Προσπαθεί να μας ταυτίσει με όλα αυτά τα απωθημένα και τις εμμονές που έχει ο Lloyd να ξεπεράσει. Δεν την καταφέρνει αυτή τη ταύτιση κατά την άποψη μου. Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Fred Rogers και δεν περιμένουμε κάτι λιγότερο από ότι συμβαίνει στην πορεία της ταινίας.

Ο Lloyd έχει μια ζωή ψυχολογικά ταραχώδη. Έχει να αντιμετωπίσει τον ερχομό ενός παιδιού και ταυτόχρονα την αλλαγή της καθημερινότητας του, που είναι πολύ σημαντικό για αυτόν. Έχει έναν πατέρα που ζητάει, άνευ αποτελέσματος, να του μιλήσει για να του συγχωρεθούν τα λάθη που έκανε μεγαλώνοντας αυτόν και την αδερφή του. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι μία συνέντευξη με έναν άνθρωπο φαινομενικά αψεγάδιαστο. Δηλαδή κάτι πολύ προκλητικό για ένα δημοσιογράφο του στυλ του Lloyd. Η εντολή που του δίνεται από την διευθύντρια του, αυστηρά, είναι να γράψει μια απλή και λιτή συνέντευξη χωρίς να προσπαθήσει να γίνει εριστικός. Ο Lloyd πιέζεται ψυχολογικά από παντού.

Η ταινία εναλλάσσει τα πραγματικά γεγονότα στη ζωή του Lloyd με το σουρεαλισμό της ψυχολογίας του και μας δίνει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Δε μπορούμε όμως να αντιληφθούμε πλήρως τον ρόλο του Fred Rogers γιατί δεν τον ζήσαμε όπως τον έζησαν οι Αμερικανοί και για αυτό η ταινία δεν μας αφήνει κάτι παραπάνω από μια ευχάριστη επίγευση.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τον Fred Rogers αλλά δεν είναι αυτό το κατάλληλο μέρος. Ο καθένας μπορεί να κάνει την έρευνα του και να δει μόνος του τι συμβαίνει. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο internet. Υπάρχει και ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ που έγινε για την ζωή του. Λέγεται “Won’t You Be My Neighbor?” (2018).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο Tom Hanks που προτάθηκε και για όσκαρ “Best actor in a supportive role” (ξέρετε ότι δε μου αρέσει να το λέω β’ ανδρικού γιατί ο ελληνικός τίτλος υποτιμάει την αξία του βραβείου και προάγει την χαζή ιδεολογία του “εγώ είμαι πιο πρώτος από τον άλλον” που δυστυχώς υπάρχει έντονα στην ελληνική κοινωνία). Η σκηνοθέτιδα Marielle Heller κάνει την δουλειά της αξιοπρεπώς κρατώντας τον δέοντα σεβασμό στον χαρακτήρα του Fred Rogers χωρίς να βάλει την σκηνοθετική της διάνοια σε πρώτο πλάνο. Οι ηθοποιοί παίζουν κι αυτοί όπως θα έπρεπε να παίζουν σε μια ταινία στούντιο που θα τα βγάλει τα λεφτά της.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αξίζει να το δεις γιατί βλέπεις την καθημερινή πλευρά ενός ανθρώπου πολύ τίμιου και αυθεντικού, για celebrity της αμερικάνικης τηλεόρασης.
Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων (πρόσφατα το έμαθα αυτό) που γουστάρουν να βλέπουν ταινίες που περιέχουν την φράση “βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα”. Ε λοιπόν, αυτή είναι μια από αυτές τις ταινίες και ΝΑΙ, δεν είναι ούτε θρίλερ ούτε και σοκάρει με τα πραγματικά της γεγονότα.
Ακόμα ένας λόγος είναι ο Tom Hanks που πάντα ανταποκρίνεται άψογα στους ρόλους του και χάνεσαι μέσα στην ερμηνεία του κάθε χαρακτήρα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating0 Votes
0
5