6+1 από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Oscars

Για πολλούς κινηματογραφικούς αστέρες, τα βραβεία της Ακαδημίας αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα της επιτυχίας και της αναγνώρισης στο Hollywood. Το να κερδίζεις ένα Oscar είναι ανομολόγητο όνειρο των απανταχού ηθοποιών, με αποτέλεσμα μερικοί από αυτούς να είναι πρόθυμοι να υποστούν ακραία πράγματα για να το κερδίσουν (λέγε με και Leo DiCaprio).

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, καθότι η Ακαδημία έχει εκπέσει σε ουκ ολίγα παραπτώματα όταν πρόκειται για την βράβευση της καλύτερης ταινίας της χρονιάς (Best Picture). Σε αυτή την λίστα θα απαριθμήσουμε με αντίστροφη χρονολογική σειρά, 6+1 από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού!

 

The King’s Speech (2011)

Μπορεί να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες βρετανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, αλλά αποτέλεσε έκπληξη το ότι κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας σε μια χρονιά κατά την οποία υποψήφια στην ίδια κατηγορία ήταν το Black Swan του Darren Aronofsky, το True Grit των αδερφών Coen, και το Social Network του David Fincher.

 

Crash (2006)

Το Crash αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών, όταν το 2006 το πολυπρόσωπο δράμα κέρδισε ταινίες που φάνταζαν ως φαβορί. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως συνυποψήφια ήταν το Brokeback Mountain του Ang Lee, το Capote με τον εκλιπόντα Philip Seymour Hoffman και το Munich του Steven Spielberg με πρωταγωνιστή τον Daniel –Bond- Graig.

 

Shakespeare in Love (1999)

Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του πως οι δημόσιες σχέσεις και η «βρώμικη» επιρροή ενός παραγωγού (ναι, ναι είναι ο Harvey Weinstein ώ του θαύματος) στα μέλη της ακαδημίας, μπορούν να στερήσουν το βραβείο από μια επική πολεμική ταινία, το Saving Private Ryan του Steven Spielberg (δις αδικημένος), που συγκαταλέγεται στις καλύτερες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών (αν όχι η καλύτερη). Η αντίδραση του Matt Damon νομίζω τα λέει όλα!

 

Forrest Gump (1995)

Τα έχει πει και ο Νίκος Νικολαΐδης για τις πιο υπερτιμημένες ταινίες, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Η κατά τα άλλα συμπαθέστατη ταινία του Robert Zemeckis με τον εκπληκτικό Tom Hanks, κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας, σε μια χρονιά που είχε για αντιπάλους, τα κλασικά πλέον, Pulp Fiction και The Shawshank Redemption. Who won Best Picture, motherfucker?

 

 

Dances With Wolves (1991)

Απίστευτο και όμως αληθινό! To Goodfellas του Martin Scorsese έχασε το βραβείο καλύτερης ταινίας από το Dances with Wolves του Kevin Costner. Το επικό western του Kevin Costner είναι σίγουρα μια καλή ταινία, αλλά ωχριά σε σύγκριση με το αριστούργημα του Martin Scorsese. Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Joe Pesci να το βρήκε αστείο.

 

Rocky (1977)

Μπορεί τα sequels του Rocky να έφτασαν τα επίπεδα γραφικότητας και cultιας στα κόκκινα, αλλά το πρώτο φιλμ του 1977, ήταν ένα αξιοπρεπέστατο βιογραφικό δράμα. Όπως και να έχει όμως, αποτέλεσε έκπληξη το ότι βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς, την στιγμή που στην ίδια κατηγορία ήταν υποψήφια τα Taxi Driver (Martin Scorsese), All the President’s Men (Alan J. Pakula) και Network (Sidney Lumet).

 

BONUS: How Green Was My Valley (1942)

Ο πολίτης Kane μπορεί να θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών, αλλά δεν αναγνωρίστηκε καν ως η καλύτερη ταινία του 1942, αφού το How Green Was My Valley κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας εκείνη τη χρονία. Παρόλα αυτά, η απώλεια-σοκ δεν έβλαψε τη φήμη της ταινίας και την μετέπειτα πορεία της.