(500) Days of Summer (2009)

Poster

Η ανιαρή και άχρωμη ζωή του Tom θα αλλάξει ριζικά και αμετάκλητα όταν θα γνωρίσει την Summer. Ζώντας σε μια ρουτίνα, κάνοντας μια δουλειά που δε θέλει, βιώνοντας μια καθημερινότητα ανούσια, το να ερωτευτεί τη Summer είναι μονόδρομος. Άλλωστε πιστεύει στους μεγάλους έρωτες, πιστεύει ότι η ζωή είναι για δύο, πιστεύει στη μία και μοναδική. Αυτή;

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Χώρισες; Πάρε χαρτομάντιλα, σοκολάτα ή παγωτό και βάλε την ταινία να παίζει. Τι; Είσαι άντρας; Πάρε χαρτομάντιλα, ουίσκι ή βότκα και βάλε την ταινία να παίζει! Ναι είναι μια αισθηματική ταινία unisex. Κι αν δεν είσαι χωρισμένος/η τότε μπορείς να τη δεις άνετα με το έτερων ήμισυ χωρίς χασμουρητά ή γκρίνιες.

Όπως πετυχημένα μας προειδοποιεί ο εκφωνητής στην έναρξη “αυτή είναι μια ιστορία αγόρι-γνωρίζει-κορίτσι αλλά δεν είναι ιστορία αγάπης”. Σπάζοντας άπειρα κλισέ αισθηματικών παρόμοιων ιστοριών, η ταινία καταφέρνει να σε κερδίσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και να σε ταξιδέψει σε όλους τους ανεκπλήρωτους σου έρωτες, σε όλες τις πετυχημένες ή αποτυχημένες σου σχέσεις, σε όλες τις φορές που είπες ή άκουσες το “σ’ αγαπώ, αλλά…”. Καταφέρνει να το κάνει προσωπικό! Κι όλα αυτά χωρίς να γίνει ούτε μια στιγμή μελό.

Παίζοντας με τις μέρες (500 δεν είναι και λίγες), πηγαίνοντας μπρος-πίσω στην αφήγηση, η ταινία εστιάζει χωρίς περιττά λόγια, χωρίς περιττά πλάνα, χωρίς να κουράζει ούτε λεπτό, σε όλες εκείνες τις στιγμές που καθορίζουν θετικά ή αρνητικά μια δυνατή σχέση. Κι είναι ακριβώς αυτή η γεύση που σου αφήνει μόλις τελειώσει: όταν θέλεις βλέπεις τα θετικά, κι όταν θέλεις τα αρνητικά. Οι ταινίες βγαίνουν από τη ζωή είπατε;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises) και Zooey Deschanel (Almost Famous, Bridge to Terabithia) στέκονται όμορφα. Ταιριάζουν και σε πείθουν γι’ αυτό, κι αυτό είναι πάντα ένδειξη καλής υποκριτικής. Ο Joseph σε ένα ρόλο που του πηγαίνει πολύ, αυτόν του μέσου νέου με σπουδές, όνειρα και όρεξη για ζωή που κάπου την έχασε στην πορεία. Η Zooey εξίσου σε ρόλο που της πάει πολύ, σ’ αυτόν της εναλλακτικής, ψαγμένης και σικάτης κοπέλας που κάνει μόνο αυτό που θέλει. Έχουμε κι ένα μικρό πέρασμα από την εξαιρετικά ανερχόμενη Chloë Grace Moretz (The Amytiville Horror, Kick-Ass) σε ρόλο συμβουλευτικό ως η μικρή αδερφή του Tom.

Καλή και η σκηνοθεσία του Marc Webb (The Amazing Spider-man) σε απόδοση καριέρας, καμία σχέση με ότι άλλο έχει κάνει. Έχοντας συνεργαστεί παλαιότερα με ονόματα όπως οι No Doubt, GreenDay, 3 Doors Down, περνάει λίγη από την “βιντεοκλιπίστικη” αισθητική του στην ταινία και συγκεκριμένα στο ρυθμό της. Καταφέρνει έτσι να σου περάσει χρώματα και εικόνες που είναι απαραίτητες για να ταυτιστείς με τους πρωταγωνιστές του. Άλλο ένα συστατικό που κάνει την ταινία πετυχημένη στο είδος της. Άξιες αναφοράς και οι μουσικές επιλογές που επενδύουν της ιστορία! Βαδίζουν ανάμεσα στο εναλλακτικό που έγινε mainstream, όπως και οι σχέσεις των πρωταγωνιστών.

Ο σεναριογράφος προσημείωσε την ταινία στην αρχή με το γνωστό disclaimer “Η ταινία βασίζεται σε φανταστικά γεγονότα κι οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα είναι συμπτωματική. Ειδικά με εσένα Jehnny Beckmam …Σκύλα”. Χμ… Λέτε να είναι αυτοβιογραφική;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί μόλις χώρισες και θέλεις να κάνεις πλούσιες τις εταιρίες που παράγουν χαρτομάντιλα, παγωτά ή αλκοόλ Γιατί βαρέθηκες τις κλισεδιάρικες αισθηματικές και πιστεύεις ότι το είδος έχει και καλές ταινίες. Γιατί είσαι ερωτευμένη με το baby-face του Joseph ή είσαι ερωτευμένος με το Γαλλικό alternative στιλάκι της Zooey. Γιατί έρχεσαι από το μέλλον και θέλεις να δεις τις απαρχές της βραβευμένης πια Chloë. Σοβαρά τώρα, γιατί είναι μια όμορφη, καλοστημένη και ευχάριστη ταινία. Ευχάριστη να τη δεις, αν σε πιάσει μελαγχολία μετά να ξέρεις, είναι λογικό!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating5 Votes
7.4
8