Αυτά τα 3 shorts είναι ό,τι χρειάζεσαι πριν δεις το Blade Runner 2049

H ώρα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ του Denis Villeneuve επιτέλους έφτασε. Πολλά έχουν συμβεί από το 2019 -που διαδραματίζεται το αυθεντικό Blade Runner– μέχρι το 2049: οι ρέπλικες, τα ανθρωποειδή ρομπότ-δημιουργήματα του Philip K. Dick στο “Ηλεκτρικό Πρόβατο”, έχουν αποσυρθεί βιαίως και έπειτα αναγεννήθηκαν από τις στάχτες των “προγόνων” τους. Η Γη έχει γίνει ακόμα πιο ζοφερή και επικίνδυνη από αυτή του Ridley Scott. Και αυτά τα καταραμένα ανδροειδή δεν ξεχωρίζουν πια από τους ανθρώπους.

Ο Villeneuve “παρήγγειλε” τρεις ταινίες μικρού μήκους με σκοπό να εμπλουτίσει τον κυβερνοπάνκ κόσμο του Blade Runner λίγο πριν ξαναβουτήξουμε σε αυτόν και να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα.

Black Out 2022

Ξεκινάμε με χρονολογική σειρά, με το animation φιλμάκι του Sinichiro Watanabe (Cowboy Bebop) σε έναν κόσμο όπου οι ρέπλικες-πόρνες είναι το φυσιολογικό και τα “υπάκουα” ανδροειδή χρησιμοποιούνται στη μάχη εναντίον των επαναστατημένων ανδροειδών. Ο τίτλος αναφέρεται στη δράση δύο ανδροειδών και την ενεργοποίηση ενός ηλεκτρομαγνητικού παλμού (με τη βοήθεια ενός ανθρώπου) που καταστρέφει την εταιρεία Tyrell σβήνοντας τη βάση δεδομένων της που είχε καταγεγραμμένες τις ρέπλικες.

 

2036: Nexus Dawn

Σκηνοθετημένο από τον Luke Scott (γιο του Ridley), το φιλμάκι μας ενημερώνει ότι η παραγωγή ανδροειδών έχει απαγορευτεί μετά τα γεγονότα του 2022 και ότι το οικοσύστημα της Γης είναι στα όρια της καταστροφής. Ακολουθούμε τον Niander Wallace (Jared Leto) που προσπαθεί να πείσει μια επιτροπή ότι μόνο τα φτηνά εργατικά χέρια της σειράς Nexus 9 που θέλει να κατασκευάσει, θα καταφέρουν να σώσουν την ανθρωπότητα.

Τους εξηγεί ότι οι ρέπλικές του είναι ακίνδυνες και ότι θα επιλέξουν την αυτοκτονία, παρά να προκαλέσουν κακό σε άνθρωπο. Η επιτροπή δεν πείθεται και τότε ο Wallace αποκαλύπτει ότι έχει ήδη κατασκευάσει τα Nexus 9, δίνοντας εντολή σε μια ρέπλικα να αυτοκτονήσει.

 

2048: Nowhere to Run

Και αυτό σκηνοθετημένο από το υιό Scott και το πιο “ανθρώπινο” από τα τρία φιλμάκι. Αφηγείται την ιστορία του Sapper Morton (Dave Bautista), όπου στην προσπάθειά του να προστατέψει μια μητέρα και την κόρη της από την επίθεση κακοποιών, αναγκάζεται να σκοτώσει αρκετούς από αυτούς και αποκαλύπτεται ότι είναι ανδροειδές.