Poster

Μία ταινία – ντοκιμαντέρ που καλύπτει τον θρυλικό για την Ελλάδα αγώνα μπάσκετ της ΑΕΚ με αντίπαλο την Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών. Η ταινία ακολουθεί το γεγονός αυτό που οδήγησε 80.000 χιλιάδες φίλαθλους στο Καλλιμάρμαρο αλλά και περίπου 8 εκατομμύρια Έλληνες καθηλωμένους δίπλα στα τρανζίστορ τους παράλληλα με άλλες ιστορίες που περιγράφουν την τότε εποχή τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μία ταινία πολύ όμορφη αρχικά οπτικά που αφορμίζεται, προφανέστατα, από τον ιστορικό αγώνα της Αεκ εναντίον της Σλάβια Πράγας στην Αθήνα, της χουντικής κατοχής, του 1968. Η ταινία συμβολικά είχε προγραμματιστεί να βγεί το 2018 στις αίθουσες λόγω της επετείου των 50 χρόνων από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου από την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο δημιουργός της ταινίας Τάσος Μπουλμέτης, μικρασιατικής καταγωγής, στην γνωστή θεματολογία του που αφορά τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία καταφέρνει για ακόμη μία φορά να δημιουργήσει ένα έξυπνο σενάριο νοσταλγίας αλλά και αποτύπωσης των δυσκολιών που βίωσαν οι πρόσφυγες αφότου κατέφθασαν στο ελληνικό κράτος. Παράλληλα, δράττει της ευκαιρίας και παρουσιάζει μία εικόνα του ελληνικού κράτους της τότε εποχής αλλά και άλλων ιστορικών γεγονότων που εκείνη την χρονιά σημάδεψαν τον κόσμο.

Η ταινία έχει έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα όπου ο Τάσος Μπουλμέτης διαχειρίζεται πολύ έξυπνα μεταφέροντας μας από τόπο σε τόπο, από απλά πρόσωπα σε προσωπικότητες και από αγώνα σε “αγώνα”. Ο σκηνοθέτης μιλάει για μια εποχή όπου οι αθλητές δεν ήταν καθαρά επαγγελματίες, ήταν καθημερινοί άνθρωποι, απλοί, οι οπαδοί ήταν φίλαθλοι και παρά τις οπαδικές τους διαφορές συνυπήρχαν ειρηνικά και στήριζαν τις επιτυχίες του άλλου και τις αθλητικές διακρίσεις, αλλά κυρίως μιλάει για μία εποχή που ένας αγώνας μπάσκετ κατάφερε να ενώσει για κάποια λεπτά ολόκληρο κράτος μέσα σε πολύ δύσκολους κοινωνικά καιρούς, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την δύναμη του αθλητισμού.

Επιπλέον, στην ταινία εντοπίζεται κριτική με κατεύθυνση το χουντικό καθεστώς αλλά και ιδιαίτερη επίκληση στο συναίσθημα μέσα από την νοσταλγία των Ελλήνων προσφύγων για την χαμένη τους πατρίδα. Γενικότερα, η ταινία αποτελεί μία περιγραφή όχι μόνο του αθλητικού εκείνου αγώνα αλλά πολλών παράλληλων “αγώνων”, κοινωνικών, πολιτικών και “αγώνων” μνήμης.

Επιπλέον, όμορφο στοιχείο που βοηθάει την ευχάριστη θέαση της ταινίας είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης εναλλάσσεται από το στοιχείο του ντοκιμαντέρ και τις ιστορικές αφηγήσεις των πρωταγωνιστών του αγώνα και ατόμων που είχαν ζήσει εκείνη την ιστορική στιγμή, στις παράλληλες ιστορίες, άλλες μυθοπλαστικές και άλλες ιστορίες των τότε γεγονότων της ομάδας της Αεκ που δεν είχε καταγράψει ο φακός. Όλες αυτές οι ιστορίες προσθέτουν έναν παραπάνω συναισθηματισμό στην ταινία και προκαλούν ρίγος και άλλες φορές προσθέτουν έντονο κωμικό χαρακτήρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης της ταινίας, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο Τάσος Μπουλμέτης ( Νοτιάς, Πολίτικη Κουζίνα), ο οποίος για ακόμη μία φορά παρουσιάζει μία αξιοπρεπέστατη οπτικά ταινία με εξαιρετική φωτογραφία και εικόνα που ο θεατής θα απολαύσει. Ακολουθεί σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ, δηλαδή καταγραφή συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών αλλά και άλλων προσώπων που έζησαν τα γεγονότα και είχαν να πουν μία ιστορία, παράλληλα με κάποιες μυθοπλαστικές ιστορίες αλλά και πραγματικά γεγονότα, τα οποία απεικονίζονται με την βοήθεια ηθοποιών. Όσον αφορά το σενάριο το υπογράφει και αυτό ο Μπουλμέτης αποδίδοντας πολύ έξυπνα το πολυδιάστατο περιεχόμενο του και αποτυπώνοντας με μερικές ‘’πινελιές’’ όσα μηνύματα θέλει να περάσει.

Αξίζει να αναφερθεί και η εξαιρετική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που ντύνει πολύ όμορφα και με νοσταλγία την ταινία. Τέλος, όσον αφορά τις ερμηνείες η αλήθεια είναι πως αποτελούν μελανό σημείο της ταινίας, όχι ότι είναι αποκρουστικές ή κακές αλλά σίγουρα μέτριες.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επομένως, το 1968 είναι μία ταινία που αφορμίζεται από ένα αθλητικό γεγονός για να παρουσιάσει πολλές πτυχές της τότε ζωής αλλά και πολλά άλλα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Όσοι είναι οικείοι με το έργο του Μπουλμέτη σίγουρα δεν πρέπει να χάσουν την ταινία. Επιπλέον, οι λάτρεις των αθλημάτων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μία ιστορική διάκριση του ελληνικού αθλητισμού και σίγουρα το “χρωματισμένο” φόντο της ταινίας δεν θα επηρεάσει στα μάτια τους όλα τα υπόλοιπα μηνύματα της. Συνεπώς, το 1968 είναι μία ταινία που θέτει θεμέλια να διδάξει, να ψυχαγωγήσει και να ευχαριστήσει τον κάθε θεατή.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4.9
Reader Rating29 Votes
8.1
7
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

1968

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

25 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

25 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

94 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ