Poster

Η ιστορία της πρώτης ομάδας των στρατιωτικών ειδικών δυνάμεων των Η.Π.Α. που επιχείρησε την κατάληψη σημαντικών θέσεων στον πόλεμο για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, με την βοήθεια ενός Αφγανού πολέμαρχου.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα με αξιώσεις του Nicolai Fuglsig, που επιχειρεί να μας μεταφέρει στο φθινόπωρο του 2001 και τα γεγονότα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, τα οποία άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα ασφαλείας στον σύγχρονο κόσμο.

Το 12 Strong, είναι επί της ουσίας μια πολεμική ταινία δράσης σαν τόσες άλλες που έχουμε δει κατά καιρούς από το Hollywood, ταινίες που συνήθως χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Αμερικάνικο στρατό. Είναι μια ταινία που τα περιέχει όλα.

Άφθονο αμερικάνικο αντριλίκι (με τα μούσκουλα του Chris Hemsworth να ικανοποιούν και το πιο αδιάφορο κοριτσόπουλο), άφθονο ανατολίτικο καφριλίκι(φυσικά δοσμένο μέσα στα πλαίσια της γραφικής ερμηνείας), ενδιάμεσα σκηνές comic-relief (φοβερή μούρη ο Michael Peña), χορταστικές πολεμικές μάχες που συνδυάζουν τα σύγχρονα πολεμικά μέσα (δορυφόροι, infra-vision, βομβαρδιστικά αεροπλάνα κτλ) με τις παραδοσιακές (ίσως αρχαίες) πολεμικές μεθόδους (δύσκολα θα δείτε σε ταινία αναβάτη σε άλογο με υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό).

Όλα τα παραπάνω, είναι δοσμένα σε ισόποσες δόσεις, με αποτέλεσμα στο σύνολο της η ταινία να είναι αρκούντως ρεαλιστική και κατά σημεία διασκεδαστική. Στα αρνητικά της ταινίας η άπλετη αμερικανίλα και φυσικά οι δακρύβρεχτες ερμηνείες των γυναικών των στρατιωτών που καρτερικά περιμένουν τον ήρωα τους να επιστρέψει σώος σπίτι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία όπως αναφέρθηκε προηγουμένως έχουμε τον rookie σε μεγάλες παραγωγές Nicolai Fuglsig, ο οποίος τα καταφέρνει μια χαρά ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με το τεχνικό κομμάτι της κινηματογράφησης της ταινίας, αλλά στο επίπεδο της προετοιμασίας των ηθοποιών δεν πιάνει ικανοποιητική απόδοση.

Στο σενάριο έχουμε τον σεναριογράφο των The Silence of the Lambs και Red Dragon, Ted Tally, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Peter Craig (The Town, Hunger Games). Τόσο η σκηνοθεσία, όσο και το σενάριο βοηθούν την ταινία να έχει έναν αρκετά καλό ρυθμό και να μην κουράσει παρά τα 130 λεπτά της διάρκειας της και αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε.

Στον ρόλο του πρωταγωνιστή, ο Thor της καρδιάς μας, Chris Hemsworth, να παίζει τον κλασικό αμερικάνο ήρωα. Ερμηνευτικά την παράσταση κλέβουν ο ρολίστας Michael Shannon, στον ρόλο του υπαρχηγού της ομάδας, ο Ιρανός Navid Negahban στο ρόλο του Αφγανού πολέμαρχου, και φυσικά ο Michael Peña στον ρόλο που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον: αυτόν του ισπανόφωνου comic-relief χαρακτήρα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι πολεμικές ταινίες και οι ταινίες δράσης. Γιατί είσαι κοριτσόπουλο και καρδιοχτυπάς με τον Chris Hemsworth. Γιατί θες να πας σινεμά και αποτελεί μια decent πρόταση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating2 Votes
7.9
6