Όταν ο Christopher Nolan μας γυρνάει την πλάτη

Οι μεγάλοι δημιουργοί δεν χρησιμοποιούν ποτέ τυχαία τα πλάνα τους, χωρίς να σκοπεύουν να μεταδώσουν μηνύματα που δίνουν στον θεατή να μπει βαθύτερα στο σενάριο και τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή. Ο αγαπημένος Christopher Nolan συνηθίζει να τοποθετεί τον ήρωα του στο κέντρο του πλάνου με πλάτη στο κοινό και μέτωπο το πεπρωμένο της αποστολής.

Έτσι συμβολίζει την καθολική συγκέντρωση του πρωταγωνιστή στην αποστολή του, την πλήρη συνειδητοποίηση της χρήσης του στην πλοκή και την άρνηση του στην προηγούμενη ζωή/ύπαρξη του (γυρνώντας πλάτη στα “εγκόσμια”). Η συγκεκριμένη κινηματογραφική “σκοπιά” αποτελεί την σεναριακή επιβεβαίωση του λεγόμενου “leap of faith” (άλμα πίστης) του χαρακτήρα.

Φυσικά ο Nolan έχει δηλώσει πολλάκις φανατικός θαυμαστής της δουλειάς του σπουδαίου Stanley Kubrick, με τον τελευταίο να παραδίδει… μαθήματα σκηνοθεσίας στο 2001: A Space Odyssey (1968) με πολλά τέτοια καρέ/συμβολισμούς:

Τέλος η συγκεκριμένη προοπτική δεν θα μπορούσε να λείπει από τα posters των συγκεκριμένων ταινιών του Christopher Nolan, σε διαφορετικά (προφανώς) aspect ratio που τονίζει ακόμα περισσότερο το “man on a mission” χαρακτήρα των φιλμ του!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Production Weekly, ο Βρετανός σκηνοθέτης αναμένεται να συνεργαστεί εκ νέου (Interstellar, Dunkirk) με τον διευθυντή φωτογραφίας Hoyte van Hoytema, για την επερχόμενη ταινία του, με ημερομηνία πρώτης προβολής 17 Ιουλίου 2020.