Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν: Στον Donald Sutherland το βραβείο Δονόστια

Το ειδικό βραβείο Δονόστια του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν απονεμήθηκε στον διάσημο ηθοποιό Donald Sutherland «τον θρύλο που τόλμησε να δοκιμάσει όλα τα είδη της υποκριτικής τέχνης» στον μισό αιώνα της σταδιοδρομίας του. Με τη βοήθεια του μπαστουνιού του, ο Καναδός ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή του αμφιθεάτρου Κουρσάαλ για να παραλάβει το βραβείο από τα χέρια του διευθυντή του φεστιβάλ Χοσέ Λουΐς Ρεβορδίνος.

Χαιρετώντας με ένα «καλησπέρα σε όλους, χίλια ευχαριστώ» στα βασκικά το κοινό του, ο Sutherland εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βράβευση και υπέβαλε τα σέβη του στο βασκικό κοινό, φέροντας το χέρι του στο στήθος κι επαναλαμβάνοντας ένα ευχαριστώ στην «Εουσκάλ Έρια» (στη Βασκική πατρίδα): «Μίλα εσκέρ Εουσκάλ Έρια». Ένα βίντεο που προβλήθηκε στην οθόνη του αμφιθεάτρου περιέτρεξε την πλούσια σταδιοδρομία του Sutherland στη μεγάλη οθόνη, εστιάζοντας μόνο στους διάσημους ρόλους που ενσάρκωσε, καθώς είναι δύσκολο -όπως τόνισαν οι διοργανωτές- να χωρέσουν σε μία βραδιά και σε ένα βίντεο οι πάνω από 200 ταινίες που έχει γυρίσει.

Ο Donald McNichol Sutherland γεννήθηκε στον Καναδά πριν 84 χρόνια και πρωτοεμφανίσθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1964 στην ταινία τρόμου «Το κάστρο των ζωντανών νεκρών» του Γουόρεν Κίφερ. Η διασημότητα χτύπησε την πόρτα του Sutherland τρία χρόνια αργότερα με τη συμμετοχή του στο αριστουργηματικό «Και οι δώδεκα ήσαν καθάρματα» του Ρόμπερτ Όλντριτζ. Οι ερμηνείες του σε ταινίες που άφησαν εποχή, από τον «Καζανόβα» του Φελίνι, το «MASH», το «1900» του Μπερτολούτσι, το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» και τόσα άλλα, τον ανέδειξαν σε μεγάλης ερμηνευτικής εμβέλειας και ποιοτικό πρωταγωνιστή, μολονότι δεν του χάρισαν έως σήμερα κάποιο Όσκαρ. Στο φετινό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ο Sutherland παρουσίασε ένα θρίλερ, με τίτλο «The Burnt Orange Heresy», γυρισμένο από τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Καποτόντι κι όπου συμπρωταγωνιστούν οι Κλάες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίτσκι και ο πολύς Μικ Τζάγκερ!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ