Τα 5 (+1) καλύτερα Original Song των τελευταίων 25 χρόνων που τιμήθηκαν με το χρυσό αγαλματίδιο

Η μουσική, πέρα από αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μας γενικότερα, είναι και ένα από τα βασικά συστατικά μιας ολοκληρωμένης και επιτυχημένης ταινίας. Πόσες φορές έχουμε νιώσει να μας πωρώνει, να μας γεμίζει, να μας ταξιδεύει ένα μουσικό κομμάτι όταν έρχεται και ντύνει κατάλληλα μία από τις σκηνές της αγαπημένης μας ταινίας ή όταν κάνει ακόμα πιο μαγευτικούς τους τίτλους αρχής ή τους τίτλους τέλους; Και πόσες ακόμη φορές έχουμε βάλει το soundtrack μιας ταινίας ή κάποιο μεμονωμένο τραγούδι να παίξει σε άσχετο από τη ταινία πλαίσιο; (βλέπε “I See Fire” από τον Ed Sheeran!)

Η Ακαδημία αναγνώρισε τη συμβολή της μουσικής σύνθεσης στο είδος του κινηματογράφου από τη πρώτη κιόλας χρονιά απονομής των βραβείων Όσκαρ και όρισε 2 σχετικά βραβεία. Έκτοτε κάθε χρόνο ανακοινώνεται ένας νικητής για το Best Original Song καθώς και το Best Original Score ή αλλιώς το music theme της ταινίας αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, ως Original Song ορίζεται το κομμάτι εκείνο που γράφτηκε αποκλειστικά και μόνο για την ταινία την οποία εκπροσωπεί και δεν προϋπήρχε και χρησιμοποιήθηκε απλά σε κάποια σκηνή.

“Songs are amazing things. They allow us to raise our voices in pain, in passion, in praise and in protest.” Με αυτή τη δήλωση ανοίγει το λόγο της η Barbra Streisand στην 75η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ το 2003, όταν ανεβαίνει στη σκηνή για να ανακοινώσει το νικητή της κατηγορίας Best Original Song. Και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα.

Παρακάτω θα δούμε, λοιπόν, τα καλύτερα τραγούδια που κατάφεραν να χαρίσουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο στους δημιουργούς τους και στιγμάτισαν, ακούστηκαν και λατρεύτηκαν ίσως περισσότερο και από την ίδια την ταινία. Σας έρχεται κάποιο κατευθείαν στο μυαλό; Για να δούμε…

 

5. Writing’s on the Wall – Sam Smith (Spectre)

Spectre-Afieroma-Filmakias

Ξεκινάμε με το last entry στη λίστα των νικητών της συγκεκριμένης κατηγορίας, το οποίο βραβεύτηκε μόλις 6 μήνες πριν ως Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι για το 2015. “If i risk it all could you break my fall?” αναρωτιέται ο μόλις 23 ετών Sam Smith και καταφέρνει να γίνει ο πρώτος στην ιστορία των “James Bond” τραγουδιών που χτύπησε το Νο1 των charts από τη πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του. Ο ίδιος πέρα από την εκτέλεση του τραγουδιού είναι υπεύθυνος τόσο για τη μουσική όσο και για τους στίχους μαζί με το συνεργάτη του Jimmy Napes. Οι κριτικές είναι ανάμεικτες και τα κακόβουλα σχόλια κορυφώνονται μετά τη live εμφάνιση του Sam Smith στη σκηνή των Βραβείων.

Παρόλα αυτά ο Smith δεν παύει να έχει μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές, ενώ το τραγούδι σε συνδυασμό με τους τίτλους αρχής της ταινίας αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ευφάνταστα opening theme των ταινιών 007. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το κομμάτι είχε δυνατό αντίπαλο στην ίδια κατηγορία το “Earned It” του The Weeknd, Original Song για το 50 Shades of Grey και μοναδικό συστατικό της αμφιλεγόμενης ταινίας που προτάθηκε για Oscar.

Αν αναρωτιέστε τι κοινό έχουν ο Daniel Craig, ένα γιγάντιο χταπόδι, μια ντουζίνα αιθέριες υπάρξεις και ένα δαχτυλίδι παρακαλώ πατήστε παρακάτω και….απολαύστε υπεύθυνα!

Πάτα εδώ για να δεις το videoclip

 

4. My heart will go on – Celine Dion (Titanic)

Titanic-Afieroma-Filmakias

Άγνωστη λέξη το spamming πίσω στο 1997 αλλά κι αν φάγαμε πρήξιμο με αυτό το τραγούδι. “Near, far, wherever you are….” και δώστου κλάμα σκεπτόμενες το μεγάλο έρωτα. Για τον αντρικό πληθυσμό δεν εγγυώμαι αλλά θεωρώ όλες λίγο πολύ είχαμε/έχουμε την τάση να ψιθυρίσουμε “Jack I´m flying!” ακούγοντας τις πρώτες νότες του κομματιού.
Ναι, χωρούσαν και οι δύο πάνω στη ξύλινη πόρτα και ναι, η Celine λίγο πολύ εξαφανίστηκε μετά από αυτή της την επιτυχία παρά τις απεγνωσμένες τις προσπάθειες (η φωνή της είναι too good to be true για pop hits), ωστόσο το συγκεκριμένο κομμάτι, πέρα από τη πλάκα, κατάφερε να αποδώσει στο έπακρο τα συναισθήματα που έβγαζε η ταινία και ταυτίστηκε απόλυτα με αυτή. Δεν έκανε solo καριέρα σαν να λέμε. Tώρα πλέον αποτελεί μία all time classic επιλογή για βραδιές karaoke και πάρτι γενεθλίων.

Μουσική: James Horner και στίχοι: Will Jennings. Στο video clip πέρα από το compilation με τις πιο έντονες σκηνές της ταινίας βλέπουμε και την ίδια τη Dion να γίνεται επιβάτης του Τιτανικού και να μας τραγουδά με ένα απλό, λιτό και απέριττο άσπρο φόρεμα. Βρείτε κάτι σε βούρτσα-κολώνια-μολυβοθήκη για το απαραίτητο performance και πάρτε μια γεύση!

Πάτα εδώ για να δεις το videoclip

 

3. Skyfall – Adele (Skyfall)

Skyfall-Afieroma-Filmakias

“This is the end. Hold your breath and count to ten.”

Άλλο ένα κομμάτι από ταινία James Bond που το σήκωσε το τιμημένο μόνο που το συγκεκριμένο προηγήθηκε του Sam Smith 3 χρόνια και είναι επίσημα το πρώτο τραγούδι στην ιστορία της σειράς που βραβεύεται με Όσκαρ. Κι αν νομίζατε ότι το ταλέντο της Adele περιορίζεται μόνο στην υπέρτατη φωνή της κάνετε λάθος, καθώς η ίδια μαζί με το συνεργάτη της Paul Epworth υπογράφει τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική του τραγουδιού.

Το “dark and moody” αυτό δημιούργημα όπως το χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί του έγινε, επίσης, το πρώτο Bond Theme που κατάφερε να κερδίσει πέρα από Όσκαρ ένα Grammy, ένα Brit Award αλλά και μία Χρυσή Σφαίρα!

Interesting fact: Το “Skyfall” κυκλοφόρησε στις 0:07 την 5η Οκτωβρίου 2012 στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας James Bond γιορτάζοντας την 50η επέτειο από τη κυκλοφόρηση της πρώτης ταινίας του αγαπημένου πράκτορα με τίτλο Dr. No. Στην 85η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ η Adele ερμήνευσε το τραγούδι live για πρώτη φορά.

Όπλα, γυναίκες, φωτιά και θάλασσα χαρακτηρίζουν τα opening credits της ταινίας όπου και ακούγεται το “Skyfall”, αυτή τη φορά επέλεξα όμως να σας παραθέσω την Adele να μαγεύει το κοινό των Όσκαρ ανεβαίνοντας στη σκηνή μαζί με μία από τις μεγαλύτερες ορχήστρες που είδαν ποτέ τα Βραβεία. Δικό σας…

Πάτα εδώ για να δεις το videoclip

 

2. Jai Ho – Sukhvinder Singh (Slumdog Millionaire)

Slumdog-Millionaire-Afieroma-Filmakias

H φράση “Jai Ho” προέρχεται από τη περιοχή του Νεπάλ και της Ινδίας και μεταφράζεται ως “let victory be yours”, δηλαδή “ας είναι η νίκη δικιά σου” ή με άλλα λόγια “να είσαι ο νικητής / να νικήσεις”.

To τραγούδι ακούγεται και χορεύεται στους τίτλους τέλους της ταινίας σε μια άκρως Bollywoodιανή ατμόσφαιρα, ενώ οι στίχοι του συνδυάζουν 4 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους. Είναι το πρώτο αλλά και το μοναδικό! μέχρι σήμερα σε μη αγγλικούς στίχους που κατάφερε να πάρει Όσκαρ και έλαβε από τη πρώτη στιγμή πολύ θετικές κριτικές σε όλο τον κόσμο.

Ο συνθέτης του Α. R. Rahman προσεγγίσθηκε από τον ίδιο τον Danny Boyle, σκηνοθέτη της ταινίας για να γράψει όλο το soundtrack. Πολλά remake αλλά και αλλαγές της χορογραφίας του ακολούθησαν με πιο γνωστό το video clip από τις Pussycat Dolls που ερμήνευσαν το κομμάτι σε αγγλικό στίχο ως “είσαι το πεπρωμένο μου”. Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως πληροφορία είναι ότι το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο της Ινδίας στην επίσημη προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές του 2009!!

“Είθε να είσαι ο νικητής” λοιπόν σε ένα γεμάτο χορευτές σταθμό τρένων και με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της ταινίας να ηγούνται της χορογραφίας…

Πάτα εδώ για να δεις το videoclip

 

1. Lose yourself – Eminem (8 Mile)

8-mile-afieroma-filmakias

“And the Oscar goes to…!!!” Ή είσαι ή δεν είσαι λοιπόν. Τι να πει κανείς γι αυτό τον άνθρωπο και για τον τρόπο που απογειώθηκε το χιπ χοπ μέσα από αυτόν. Τις προσωπικές επιλογές και συμπεριφορές του ίσως πολλοί μπορούν να τις κράξουν, τη δουλειά του κανείς. Μόλις 6 χρόνια μετά το επίσημο ντεμπούτο του στη μουσική βιομηχανία κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού όντας ο ίδιος συνθέτης, στιχουργός, παραγωγός, ερμηνευτής αλλά και πρωταγωνιστής της ταινίας για την οποία το έγραψε και έγινε ο πρώτος ράπερ που κέρδισε ποτέ το Βραβείο! Πολλοί εκθείασαν τόσο τον ίδιο αλλά κυρίως το κομμάτι, το οποίο πέρα από τις πρωτιές και τα ρεκόρ που κατέρριψε τρύπωσε και στη λίστα των Rolling Stones ως ένα από τα 500 Καλύτερα Τραγούδια όλων των Eποχών.

Όπως εξομολογούνται συμπρωταγωνιστές του Eminem, η σύνθεση του κομματιού έγινε στα διαλείμματα από τα γυρίσματα του 8 Mile όπου και τον έβλεπαν συνεχώς να “φτιάχνει πράγματα στο μυαλό του”. Το χαρτί, μάλιστα, στο οποίο πρωτοέγραψε τους στίχους φαίνεται στη ταινία, αλλά και στο video clip παρακάτω, στη σκηνή όπου μπαίνει στο λεωφορείο. Όσον αφορά τη ταινία, δεν αποτελεί αυτοβιογραφία του όπως υποστηρίχθηκε αρχικά αλλά σίγουρα πολλά στιγμιότυπα και κυρίως ο αγώνας του Jimmy, του πρωταγωνιστή, να καθιερωθεί στο χώρο του χιπ χοπ αντανακλούν στοιχεία του χαρακτήρα του ίδιου του Eminem.

Στην Απονομή των Όσκαρ εκείνης της χρονιάς ο Eminem έκανε και πάλι τη διαφορά απουσιάζοντας like a boss. Σε συνέντευξη του αργότερα δήλωσε ότι απλά κοιμόταν εκείνο το βράδυ μη γνωρίζοντας τι σήμαιναν τα βραβεία γενικά. Προσωπικά, ωστόσο, πιστεύω ότι η επιλογή του ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη θέση και την αποδοχή που λάμβανε το συγκεκριμένο είδος μουσικής τότε σχολιάζοντας στην ίδια συνέντευξη ότι δεν πίστευε ότι είχε πιθανότητες να κερδίσει όπως και να χει!

“If you had οne shot, οr one opportunity, to seize everything you ever wanted in one moment, would you capture it or just let it slip?”
Aν είχες μια στιγμή, μια ευκαιρία να κατακτήσεις όλα αυτά που πάντα ήθελες, θα την άρπαζες ή απλά θα την άφηνες να φύγει;

Η εισαγωγή του κομματιού και ένας από τους πιο δυνατούς στίχους του Eminem. Hands up for the king!

Πάτα εδώ για να δεις το videoclip

 

Bonus Candy

Pocahontas-Afieroma-Filmakias

Πριν σας αποχαιρετίσω θα ήθελα να κάνω ένα μίνι αφιέρωμα σε όλα εκείνα τα τραγούδια παιδικών ταινιών και ταινιών κινουμένων σχεδίων που βραβεύτηκαν επίσης τα τελευταία χρόνια στην ίδια κατηγορία. Μη μπορώντας να ξεχωρίσω ποια ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων ήταν η καλύτερη και για να μην αδικήσω κανένα δεν τα συμπεριέλαβα στα κορυφαία 5, όλα όμως αποτελούν ένα ξεχωριστό είδος μουσικής επένδυσης για τις ταινίες που εκπροσώπησαν, αντάξια όσων αναλύθηκαν παραπάνω.

Beauty and the Beast – 1991
A whole new world από Aladdin – 1992
Can you feel the love tonight από Lion King – 1994
Colors of the wind από Pocahontas – 1995
When you believe από The Prince of Egypt – 1998
You will be in my heart από Tarzan – 1999
If i didn’t have you από Monsters Inc – 2001
We belong together από Toy Story 3 – 2010 και
Let it go από Frozen – 2013.

Μόνο ένα σχόλιο: 1994, αλήθεια αγαπητή Ακαδημία θεώρησες καλύτερο και βράβευσες το πιο γλυκανάλατο τραγούδι που ακούγεται στο Lion King με αντιπάλους ύμνους όπως το Hakuna Matata και Ο κύκλος της ζωής; Τι να πω, γούστα είναι αυτά!