My Golden Days (Trois souvenirs de ma jeunesse) (2015)

Poster

Ο Πολ Ντενταλύς ετοιμάζεται ν’ αφήσει το Τατζικιστάν. Θυμάται… Τα παιδικά του χρόνια στο Ρουμπαί… Τις κρίσεις τρέλας της μητέρας του… Τη στενή του σχέση με τον αδελφό του, Ιβάν, ένα ευλαβικό και βίαιο παιδί. Θυμάται… Να γίνεται 16 χρονών… Τον πατέρα του, τον απαρηγόρητο χήρο… Το ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση, όπου μια μυστική αποστολή τον οδήγησε να προσφέρει την ταυτότητά του σ’ έναν νεαρό Ρώσο… Θυμάται τον εαυτό του στα 19, την αδελφή του, Ντελφίν, τον ξάδελφό του, Μπομπ, τα πάρτι με την Πενελόπ, τον Μέχντι και τον Κοβαλκί, τον φίλο του που έμελλε να τον προδώσει… Θυμάται τον εαυτό του ως φοιτητή στο Παρίσι, τη συνάντησή του με τον Δρ. Μπεχανζέν, θυμάται την ολοένα και πιο ισχυρή του κλίση προς την ανθρωπολογία… Και πάνω απ’ όλα, ο Πολ θυμάται την Εστέρ. Ήταν η καρδιά της ζωής του. Μια “φανατική καρδιά”.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Είναι η τελευταία χρονικά ταινία του τιμώμενου προσώπου του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Γάλλου Arnaud Desplechin. Ένα νοσταλγικό φιλμ, το οποίο με αφορμή την ανάκριση του πρωταγωνιστή από τις αρχές, μας μεταφέρει στο παρελθόν του, απεικονίζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του με χρονολογική σειρά.

Φαινομενικά δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε μια τέτοια ιστορία. Είναι όμως ανεξήγητα μαγικός ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρει αυτήν την απλή ιστορία στην οθόνη ο Desplechin, που το φιλμ σε κρατάει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Στυλοβάτες του φιλμ, η ανεπιτήδευτη σκηνοθεσία και το συμπαγές σενάριο, ενώ αξίζει ιδιαίτερη μνεία στην φωτογραφία του φιλμ, η οποία εξυπηρετεί απόλυτα το νοσταλγικό χαρακτήρα του έργου.

Προσωπικά, είμαι λάτρης του γαλλικού σινεμά και αυτή η ταινία αποτελεί για εμένα αφορμή για την συνέχιση της λατρείας μου σε αυτό. Νιότη. Ευαισθησία. Αισθησιασμός. Έρωτας. Φιλία. Προδοσία. Νοσταλγία. Ή με άλλα λόγια… Τα χρυσά μας χρόνια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Arnaud Desplechin, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με την Julie Peyr, παραδίδοντας μια καλοδουλεμένη ταινία. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην διευθύντρια φωτογραφίας Irina Lubtchansky και στον συνθέτη της μουσικής της ταινίας Grégoire Hetzel, η δουλειά των οποίων δίνει το κάτι παραπάνω σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι ιδιαίτερα ταλαντούχοι Quentin Dolmaire (Paul) και Lou Roy-Lecollinet (Esther), σε απόλυτα πειστικές ερμηνείες δυο παθιασμένων από έρωτα νέων ανθρώπων. Σε ένα μικρό ρόλο βλέπουμε επίσης και τον, μόνιμο στις ταινίες του σκηνοθέτη, Mathieu Amalric (James Bond – Quantum of Solace).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί θα περάσεις ωραία. Γιατί θα σε κάνει να νοσταλγήσεις την νιότη σου. Γιατί θα συγκινηθείς, θα γελάσεις και θα ταυτιστείς με τους ήρωες της ταινίας. Για τα υπέροχα φωτισμένα πλάνα της. Για την εξαιρετική μουσική της. Γιατί, γιατί, γιατί… απλά πήγαινε με τον/την σύντροφο σου στο σινεμά και δείτε την.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating1 Vote
7.6
8.3