Ο πληρέστερος οδηγός για το Star Wars

Δεκέμβριος 2015. Ξεκινάω αναφέροντας την ημερομηνία αυτή διότι πλέον θα θεωρείται σημαντική. Γιατί; (Τέλος της Ελληνικής οικονομικής κρίσης; Χαχα ούτε στην αρχή δεν είμαστε! Ξεκινάει το 2016 που θα είναι μία χρονιά φορτωμένη με επικές μπλοκμπαστερικές υπερ-ηρωικές ταινίες; Θα μπορούσε)

Είναι η πρεμιέρα του Star Wars episode 7 The Force Awakens! (Ακόμη και αν είμαστε 7 μέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα. Λέτε ο Χριστόφορος να μας την έκανε τελικά; Χιουμοράκι…)

Για κάποιους δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο, για άλλους είναι το σημαντικότερο γεγονός της τελευταίας δεκαετίας. Για τον Filmakias.gr σημαίνει την συνέχεια ενός τεράστιου σύμπαντος και την αρχή μιας ακόμη τριλογίας.

Έτσι λοιπόν, λίγο πριν την πρεμιέρα είπαμε να σας προσφέρουμε στο πιάτο μία σαλατούλα εποχής από ευχάριστες πληροφορίες για τον κόσμο της φαντασίας. Συγνώμη fans, θα μπορούσα να γράψω βιβλίο αλλά δεν με παίρνει.
Πάμε λοιπόν. “A long time ago, in a galaxy far far away”
Fan Fact: Γκουγκλαρετε την παραπάνω ατάκα.

 

Ο Δημιουργός

George-Lucas-Star-Wars

Αν ρωτούσα την γιαγιά μου (ο θεός να αναπαύσει την ψυχούλα της) για το ποιος είναι ο George Lucas είμαι σίγουρος ότι θα απαντούσε “Ποιος; Ο Γιωργάκης που έκανε τον πόλεμο των άστρων;”

Γόνος σχετικά εύπορης οικογένειας με θρησκευτικές πεποιθήσεις, γεννημένος το 1944 στο Μοντέστο της Καλιφόρνια, ο George είχε από μικρός διάφορα πάθη. Αδύνατος και nerd, τρελαμένος με την μηχανοκίνηση ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων ταχύτητος. Ένα όμως σοβαρό ατύχημα τον έκανε να αφήσει την καριέρα αυτή (ευτυχώς) και να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Το 1967 αποφοιτώντας από το University of Southern California, δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής American Zoetrope με τον Francis Ford Coppola. Αμέσως στρώθηκαν στην δουλειά και το 1971 έγραψε και σκηνοθέτησε το THX 1138, ταινία βασισμένη στο ομώνυμο project που έκανε στο πανεπιστήμιο.
Δυστυχώς η ταινία έκανε ένα “hole in water” (ελληνικό χιουμοράκι). Οι μεγάλοι τα σπάσανε (ο Coppola ασχολήθηκε με τον νονό) και ο Lucas δημιούργησε την εταιρεία Lucasfilm και με την χρηματοδότηση της Universal έκανε το American Graffiti (1973), ταινία που γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν εύκολα. Είχε την ευκαιρία να δώσει ζωή στον κόσμο που είχε τόσα χρόνια στο κεφάλι του και το έκανε. Με την οικονομική βοήθεια της 20th Century Fox, επιστρατεύτηκε κόσμος και κοσμάκης. Το σενάριο έκανε 3 χρόνια περίπου να γραφτεί και τα γυρίσματα κόντεψαν να διαλύσουν την ταινία, καθώς η παραγωγή ξέφυγε από τα όρια. Τελικά ο ίδιος ο Lucas, άλλαξε το συμβόλαιο του, ζητώντας 40% επί των κερδών και πλήρη πνευματικά δικαιώματα.

Το 1977 η ταινία Star Wars Episode IV: A New Hope (με αρχικό τίτλο Star Wars), έκανε τεράστια επιτυχία κερδίζοντας 513 εκατ. δολάρια με budget μόλις 11 εκατ. Κέρδισε 6 oscar, απίθανες κριτικές, και τις καρδιές πολλών γενεών. Ας το παραδεχτούμε, όσα χρόνια και αν περάσουν θα βλέπουμε Star Wars.

Ο Lucas όπως ήταν προφανές, συνέχισε το ταξίδι τον κόσμο της φαντασίας με τα The Empire Strike Back (1980) και The Return of the Jedi (1983). Παράλληλα δημιούργησε την εταιρεία Industrial Light & Magic (ILM) που διαχειριζόταν special effects τόσο στα Star Wars όσο και στο Jurassic Park του φίλου του Steven Spielberg, καθώς και την Skywalker Sound που ήταν υπεύθυνη για τον ήχο.

Περίπου 15 χρόνια αργότερα, η τεχνολογία είχε προχωρήσει και ο Lucas είχε την δυνατότητα να δημιουργήσει άλλη μία τριλογία ως prequel και όπως ακριβός την είχε φανταστεί. Στα The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002) και Revenge of the Sith (2005) ανέλαβε όχι μόνο το σενάριο και την παραγωγή αλλά και την σκηνοθεσία (δυστυχώς).

 

 

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Episode IV: A New Hope (1977)

star-wars-episode-4

Σενάριο και σκηνοθεσία George Lucas. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness και πολλοί άλλοι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάτω από την επιβλητική μάσκα του Darth Vader ο David Prowse ενώ πίσω από την επική φωνή του ο James Earl Jones.

Κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου στον Γαλαξία, η αντίσταση κλέβει σχέδια από την αυτοκρατορία για το Death Star ένα όπλο που μπορεί να καταστρέψει ακόμη και πλανήτες.

Πρώτη μας επαφή με τον κόσμο των Jedi, της Force (Dark Side και μη). Ο Lucas αναφέρει, ότι η «δύναμη» είναι ουσιαστικά η χρήση της πίστης στις δυνάμεις σου. Αργότερα θα μάθουμε και για τα midi-chlorians.
Το Death Star διαλύεται, οι πρωταγωνιστές γνωρίζονται αλλά η ουσία τώρα ξεκινάει.

 

Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

star-wars-episode-5

Σενάριο του Lucas, σκηνοθεσία όμως Irvin Kershner. Το υπόλοιπο cast παραμένει ίδιο. Η παραγωγή έχει ανέβει εμφανέστατα και το έπος συνεχίζεται.

Τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, οι ήρωες μας συνεχίζουν να συγκροτούν την αντίσταση κατά της αυτοκρατορίας. Η μυστική τους βάση αποκαλύπτεται, ενώ ο Luke γνωρίζει τον άρχοντα των Jedi (Yoda) και ξεκινάει την εκπαίδευση του για να γίνει ιππότης.

Παράλληλα ο Darth Vader με τον Αυτοκράτορα Sidious δημιουργούν άλλο ένα Death Star.
“Luke I am your father!”
“That’s not possible, NOOOOOOO”

 

Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983)

star-wars-episode-6

Σενάριο από τον Γιωργάκη, ενώ στην σκηνοθετική καρέκλα ο Richard Marquand. Καμία αλλαγή στο κεντρικό cast, με ελάχιστες προσθήκες.

Ο Luke είναι πλέον Jedi, στην προσπάθεια του να σώσει τον Han Solo από μία είδους φυλακή, γινόμαστε μάρτυρες της φαντασίωσης που μας στοιχειώνει από μικρά παιδιά μέχρι σήμερα. Η πριγκίπισσα Leia με μπικίνι!
Η μάχη για την ειρήνη συνεχίζει, και εκεί ο Luke καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να πάει στην καρδιά της αυτοκρατορίας.

Στο Death Star θα γίνει η τελική μάχη. Luke vs Darth Vader, με τον Sidious να βλέπει και να προσπαθεί να τον προσελκύσει στην σκοτεινή μεριά της δύναμης.
Οι κακοί πεθαίνουν και επικρατεί ειρήνη στον γαλαξία.

 

Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999)

star wars

Λυπάμαι για αυτό που θα πω, αλλά αυτό είναι το αγαπημένο μου επεισόδιο. Οι λόγοι πολλοί, θα πω αναφορικά μερικούς. (Liam Neeson σε απίστευτο ρόλο, η τελευταία ταινία Star Wars που γυρίστηκε σε Film, μακέτες, Pod Racing, Lightsaber duels, Darth Maul (χαρακτήρας που τον είδαμε μία φορά και έμεινε στην ιστορία με τους φανς να τον ανασταίνουν στην animation σειρά “Clone Wars”), soundtrack Duel of the Fates).

Σενάριο και σκηνοθεσία Lucas. Δυστυχώς αυτό είναι και το μειονέκτημα της τριλογίας. Διότι ο Lucas είναι πολύ καλός επιχειρηματίας, αλλά όχι σκηνοθέτης.

Παίζουν οι, Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd και άλλοι.

Διόδια επιβάλλονται στον γαλαξία κατά των εμπορικών μεταφορών, με την ομοσπονδία να κλείνει κάθε δρομολόγιο προς τον πλανήτη Naboo. Ενώ το δημοκρατική κογκρέσο βρίσκεται σε διαφωνίες, ο ανώτατος καγκελάριος στέλνει 2 Jedi, για να διαπραγματευτούν.

 

Star Wars Episode II: Attack of the Clones (2002)

star-wars-episode-2

Μιας και ασκούμε ενίοτε κριτική, ας πω ότι αυτό είναι το χειρότερο επεισόδιο. Από υποκριτικές μέχρι κακογραμμένες ατάκες. Μετά την χρηματοδότηση του Lucas στη SONY για να βγάλει τις πρώτες ψηφιακές κινηματογραφικές κάμερες, κάθε frame γέμισε με CGI. (ναι δεν υπερβάλω). Από την μία το χαζό love story, από την άλλη η ψηφιακή υπερβολή.

Παίζουν οι Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Christopher Lee και άλλοι.

Αναταραχή επικρατεί στην γαλαξιακή γερουσία με τα περισσότερα γαλαξιακά συστήματα να θέλουν να φύγουν από την δημοκρατία. Οι σκοτεινές δυνάμεις αυξάνονται, ενώ οι Jedi μειώνονται. Σκοπός είναι να συμφωνηθεί μία συνθήκη για την δημιουργία ενός δημοκρατικού στρατού (καλό αυτό μου άρεσε).

 

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005)

star-wars-episode-3

Η βαρετή σκηνοθεσία του Lucas συνεχίζει το ίδιο και τα γελοία transitions. Το cast παραμένει ως έχει.
Πόλεμος στον γαλαξία. Πέφτουν οι μάσκες. Εμφανίζεται ο Lord Sidious στην επιφάνεια και αποκτά τεράστια δύναμη από το ίδιο το κογκρέσο. Εξαφανίζεται κάθε είδος δημοκρατίας. Ο Anakin γίνεται ο Darth Vader (ουπς) και οι καλοί πάνε στην εξορία γιατί είναι κυνηγημένοι. Το επεισόδιο τελειώνει και μας έχει χτίσει σχεδόν όλον τον κόσμο για την ταινία του 1977.

 

 

Μουσική επένδυση

Star-Wars-john-williams

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της σειράς, είναι η άριστη μουσική επένδυση από τον μάστερ John Williams (Jurassic Park). Τα κομμάτια του μας κοιμίζουν το βράδυ, μας ξυπνάνε τα πρωινά και μας γεμίζουν την μέρα μας. Ενδεικτικά (πατεήστε τα κουμπιά από κάτω):

Main Theme The Imperial March Duel of the Fates Battle of the Heroes Anakin’s Dark Deeds

 

ΣΗΜΕΡΑ

star-wars-episode-7

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 10 χρόνια αργότερα γινόμαστε μάρτυρες του έβδομου επεισοδίου (θα ακολουθήσει αναλυτική κριτική από τον Filmakias).

Ο Lucas αποφάσισε να αποσυρθεί, και να πουλήσει τα δικαιώματα των Star Wars στην Disney για το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή ο Lucas από πλούσιος έγινε πάμπλουτος.

Το βάρος έπεσε τον J.J.Abrams (Star Trek). Ο γνωστός σκηνοθέτης και φανατικός με την σειρά, πήρε το μεγάλο βάρος στα χέρια του, αφού η Disney του είπε ευθέως ότι με την ταινία του πρέπει να γυρίσει πίσω αυτά τα 4 δις.
Η σκηνοθετική του όψη είναι ότι χρειάζεται το franchise αυτή την στιγμή κατά την άποψη μου. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και θα δούμε.

Ραντεβού στις 24 Δεκεμβρίου λοιπόν. Μέχρι τότε, May the force be with you.