Οι καλύτερες εμφανίσεις του Leonardo DiCaprio

Η 88η απονομή των βραβείων Oscar πλησιάζει. Μεγάλη αγωνία επικρατεί για τους φετινούς νικητές (λέμε τώρα). Πρωταγωνιστής της βραδιάς και όχι μόνο, δείχνει να είναι ο κύριος Leonardo Di Caprio, ο οποίος θα πάει σπίτι του με το χρυσό αγαλματίδιο αν όλα πάνε καλά, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Αν γίνει αυτό, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα ‘πέσει’ το Internet!

Για την ιστορία ο Di Caprio έχει στο βιογραφικό του 5 υποψηφιότητες Oscar, 3 Χρυσές σφαίρες και 7 υποψηφιότητες, 1 BAFTA και 3 υποψηφιότητες. Οι αριθμοί ποτέ δεν λένε ψέματα, το ίδιο και οι υποκριτικές του. Μιλάμε για έναν καλό ηθοποιό, που κάνει σωστές επιλογές και δεν τον νοιάζει να τσαλακωθεί.

Εμείς στην κινηματογραφική ομάδα του Filmakias.gr, είπαμε τιμής ένεκεν να κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση στο παρελθόν και στο παρόν, για τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα του διάσημου ηθοποιού.
Επιλέξαμε προσεκτικά τις δέκα καλύτερες κατά την ταπεινή μας άποψη. Εσείς δεν έχετε παρά να διαβάσετε και να μας πείτε την άποψη σας σχολιάζοντας παρακάτω.

Scene 1, take 1, ACTION!!

 

10. Dominick Cobb – INCEPTION (2010)

Director: Christopher Nolan

Προφανώς από την λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείψει μία από τις αγαπημένες μας ταινίες του Christopher Nolan. Κατέχει την 14η θέση στο imdb top rated movies καθώς και 4 Oscar.

Ο Cobb, ως extractor (μην ψάχνετε την ακριβή ελληνική μετάφραση) μπορεί να αποσπάσει πληροφορίες από τον εγκέφαλο σας την ώρα που κοιμάστε! Καλο; Βέβαια ο χαρακτήρας είναι κάτι παραπάνω, μιας και μιλάμε για μία κουρασμένη προσωπικότητα που αναζητά την ηρεμία και την λύτρωση. Μέρος αυτής της λύτρωσης είναι να γυρίσει στον τόπο του, μαζί με τα παιδιά του και να συγχωρέσει τον εαυτό του, μιας και τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο της γυναίκας του, η οποία έχει στοιχειώσει το υποσυνείδητό του.

Ο Di Caprio, κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που θα βλέπαμε την ταινία, δηλαδή από μία Sci-fi ιστορία, σε μία ταινία με οσκαρικές ερμηνείες.

“Dreams feel real while we’re in them. It’s only when we wake up that we realize something was actually strange.”

 

09. Frank Abagnale Jr. – CATCH ME IF YOU CAN (2002)

Director: Steven Spielberg

catch-me-if-you-can-leonardo-dicaprio-afieroma

Κατέχει την 240η θέση στο imdb top rated movies καθώς και 2 υποψηφιότητες για Oscar.
Η βιογραφία του Frank Abagnale, του αγοριού που σε ηλικία μόλις 17 ετών κατάφερε να κοροϊδέψει έναν σεβαστό αριθμό ανθρώπων παριστάνοντας, πότε τον πιλότο, πότε τον χειρούργο, πότε τον καθηγητή.

Η ερμηνεία του Di Caprio είναι ξεχωριστή μιας και ο ρόλος του πάει γάντι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τότε ήταν 28 και πέταξε από πάνω του 10 χρόνια για να μπει στο πετσί του ρόλου. Το κοινό ταυτίζεται με τον απατεώνα, μιας και τα παιδικά τραύματα είναι το κίνητρο του. Οι κριτικοί στην αρχή θεώρησαν πως ο Di Caprio θα επισκιαστεί από τους Tom Hanks και Christopher Walken. Πόσο έξω έπεσαν.

“Two little mice fell in a bucket of cream. The first mouse quickly gave up and drowned. The second mouse, wouldn’t quit. He struggled so hard that eventually he churned that cream into butter and crawled out. Gentlemen, as of this moment, I am that second mouse.”

 

08. William “Billy” Costigan Jr. – THE DEPARTED (2006)

Director: Martin Scorsese

The_Departed_dicaprio_bg

Κατέχει την 43η θέση στο imdb top rated movies και 4 Oscar.
Το αστυνομικό θρίλερ του μαγευτικού Martin Scorsese μας παρουσιάζει τον κόσμο της μαφίας και της αστυνομικής διαφθοράς. Εδώ ο Di Caprio, έχει τον ρόλο ενός μυστικού αστυνομικού, που εισχωρεί μέσα στην Ιρλανδική Μαφία για να πιάσει τον Μαφιόζο Frank Costello (Jack Nicholson).

Ο χαρακτήρας παλεύει με το εσωτερικό του εγώ και μια κατάσταση που έχει ξεφύγει. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ταινία είναι τόσο τέλεια που μέχρι και ο Mark Wahlberg δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. (Για δες κάτι πράγματα…)
Παρά τα μεγάλα ονόματα, σίγουρα ο Di Caprio ξεχωρίζει όχι μόνο γιατί το κοινό τον συμπαθεί από το πρώτο λεπτό, αλλά και για την πολύ πετυχημένη προφορά του που μυρίζει Βοστώνη.

“Is there something that you just wanna go ahead and ask me? ‘Cause I’ll give you the fuckin’ answer, all right? Frank, look at me. Look at me. I’m not the fuckin’ rat. Okay? I’m not the fuckin’ rat.”

 

07. J. Edgar Hoover – J. EDGAR (2011)

Director: Clint Eastwood

j-edgar-dicaprio-afieroma

Η βιογραφία του J. Edgar Hoover, πήρε αυστηρές κριτικές, ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε.
Πολλοί εκπλαγήκαν με το άκουσμα του ονόματος του Di Caprio για τον ρόλο, ίσως γιατί θεώρησαν ότι απλά δεν ταιριάζει.

Το έργο του όμως δεν ήταν καθόλου εύκολο, διότι στην ίδια ταινία έπρεπε να παίξει τον ίδιο ρόλο σε 3 διαφορετικές ηλικίες. Με την προφορά του αλλαγμένη, ένα ελαφρύ κόμπιασμα στον λόγο του καθώς και αρκετή αλλαγή στην εμφάνιση του, ο Di Caprio απέδειξε πως μπορεί να σταθεί επάξια σε δύσκολους και δραματικούς χαρακτήρες.
Η ταινία αυτή του χάρισε μια υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα.

“What’s important at this time is to re-clarify the difference between hero and villain.”

 

06. Danny Archer – Blood Diamond (2006)

Director: Edward Zwick

5 υποψηφιότητες για Oscar, με τον όνομα του Leonardo να είναι στους υποψήφιους αλλά τελικά να μην το κερδίζει.
Η ταινία του Edward Zwick, μας δείχνει την γυμνή τρομακτική αλήθεια για τα διαμάντια της Αφρικής, το λαθρεμπόριο καθώς και των παράνομων στρατιωτικών μονάδων που στρατολογούν παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες.

Ο χαρακτήρας έχει όνομα Danny Archer και είναι πρώην στρατιωτικός νυν μισθοφόρος, ο οποίος εκμεταλλεύεται το λαθρεμπόριο των ματωμένων διαμαντιών. Πολύ διαφορετικός ρόλος από αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει. Συνδυασμός της δράσης με την συνεχή πάλη των εσωτερικών του δαιμόνων, προς την απόδραση σε μια καλύτερη ζωή.

Ο Di Caprio αριστεύει στο δύσκολο αυτό εγχείρημα, και ως γαρνιτούρα μας προσφέρει μία πετυχημένη Νοτιοαφρικανική προφορά.

“Sometimes I wonder… will God ever forgive us for what we’ve done to each other? Then I look around and I realize… God left this place a long time ago.”

 

04. Jordan Belfort – THE WOLF OF WALL STREET (2013)

Director: Martin Scorsese

the-wolf-of-wall-street-dicaprio

Θέση 145 στο imdb top rated movies, και 5 υποψηφιότητες Oscar.
Τι να ζητήσεις παραπάνω από την ιδιοφυέστατη ταινία του Martin Scorsese, με τον Di Caprio στον κεντρικό ρόλο.
Η βιογραφία του Jordan Belfort, του ανθρώπου που συγκέντρωσε απίστευτη περιουσία από το χρηματιστήριο, καταχράστηκε κάθε είδος ανθρώπινου κορεσμού και απληστίας, μέχρι το ναδίρ του.

Ο Di Caprio, εξισορροπεί ανάμεσα στο σοβαρό και την άπειρη κωμωδία, σε έναν ρόλο που μόνο εκείνος θα μπορούσε να φέρει εις πέρας. Μεταξύ των απίστευτων διαλόγων, εσωτερικών σκέψεων και ομιλιών μέχρι τελικής πτώσης, η ερμηνεία του επισκιάζει κάθε άλλον χαρακτήρα μέσα στην ταινία. Ακόμη και την Margot Robbie γυμνή, ή μήπως όχι;

“Let me tell you something. There’s no nobility in poverty. I’ve been a poor man, and I’ve been a rich man. And I choose rich every fucking time.”

 

03. Hugh Glass – THE REVENANT (2015)

Director: Alejandro González Iñárritu

dicaprio-the-revenant-afieroma

Φτάσαμε στο σήμερα. Την ταινία που ήδη κατέχει την 146η θέση στο imdb top rated movies, καθώς και 12 υποψηφιότητες στα φετινά Oscar, με το όνομα του Di Caprio να είναι μέσα σε αυτές.

Εδώ έχουμε ίσως τον πιο αμφιλεγόμενο ρόλο της καριέρας του, και αν όντως κερδίσει θα μπερδευτούμε αρκετά. Ο Hugh Glass, είναι ένας χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση. Μετά από επίθεση μίας αρκούδας, μίας προδοσίας, την εκτέλεση του γιου του και των ακραίων καιρικών συνθηκών, ο Glass επιστρέφει για την λύτρωση.
Εδώ έχουμε τον χαρακτήρα με τις λιγότερες ατάκες στην καριέρα του. Οπότε μιλάμε για μία φυσική και διαφορετική προσέγγιση του ρόλου, βασισμένη στις σωματικές κινήσεις, τον πόνο και την ταλαιπωρία. Σίγουρα ο Di Caprio το αξίζει, απλά δεν είναι και ο καλύτερος της καριέρας του.

 

02. Howard Hughes – THE AVIATOR (2004)

Director: Martin Scorsese

the-aviator-dicaprio-afieroma

Για μία ακόμη φορά συνεργασία δυο μεγάλων ονομάτων. Η ταινία απέσπασε 5 Oscar και ο Di Caprio είχε ακόμη μία υποψηφιότητα χωρίς επιτυχία.

Η βιογραφία του Howard Hughes, ενός οραματιστή με τρέλα στις πτήσεις που έπασχε όμως από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Ο Di Caprio, για μία ακόμη φορά στην καριέρα του πηδάει από ηλικία σε ηλικία στον ίδιο χαρακτήρα. Δεν αλλάζει μόνο η εμφάνιση του, αλλά και το ύφος, η φωνή και το παρουσιαστικό, χαρίζοντας στο κοινό μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.

Τελικά δεν είναι μόνο ένα όμορφο πρόσωπο ε;
“The way of the future…”

 

01. Arnie Grape – WHAT’S EATING GILBERT GRAPE (1993)

Director: Lasse Hallström

Leonardo-DiCdicaprio-What-s-Eating-Gilbert-Grape-afieroma

Αντικειμενικά η ταινία δεν θα ήταν η ίδια, αν δεν υπήρχε το Di Caprio μέσα.

Ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει ο Johnny Depp, που κάνει έναν νεαρό με οικονομικές δυσκολίες στην οικογένεια και παχύσαρκη μητέρα, ο χαρακτήρας που μένει όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά του κοινού είναι του μικρού Arnie.

Ο Arnie, είναι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και πάθος στις σκανδαλιές. Η υποκριτική του είναι πέρα από κάθε φαντασία μιας και παρατηρούσε για μήνες παιδιά με ειδικές ανάγκες, και έκανε συζητήσεις μαζί τους για να καταλάβει πως βλέπουν την καθημερινότητα.
Τελικά κατάλαβε, πως όλα τους φαίνονται καινούργια και με δόσεις παιχνιδιού. Οι κινήσεις των χεριών του και το τρίψιμο της μύτης ήταν δική του έμπνευση, για να δείξει πως κάπως έτσι “καθαρίζει” το μυαλό του για νέα πράγματα.

Τελικά ο Di Caprio, με αυτόν τον ρόλο και σε ηλικία 19 ετών είχε την πρώτη του υποψηφιότητα για Oscar καθώς και για χρυσή σφαίρα, ενώ βραβεύτηκε σε υπεράριθμά φεστιβάλ.

“I’m having a birthday party, but you’re not invited, but you can come if you want.”

 

Λέτε φέτος να το σηκώσει; Καιρός δεν είναι;