Κινηματογραφικά Νέα #31

Νύχτες Πρεμιέρας 2017: Το 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ολοκληρώθηκε με τα βραβεία να απονέμονται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο IDEAL. Τη Χρυσή Αθηνά για την καλύτερη ταινία απέσπασε το «The Rider» της Chloe Zhao, το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στο «Foxtrot» του Samuel Maoz ενώ το βραβείο σεναρίου απέσπασαν oι Fabio Grassadonia και Antonio Piazza για το «Sicilian Ghost Story». To κοινό τίμησε φέτος το «Mobile Homes» του Vladimir de Fontenay, ενώ το μεγάλο βραβείο του τμήματος Μουσική και Φιλμ δόθηκε στo ντοκιμαντέρ «Chavela» για την Chavela Vargas. Στις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους βραβεύτηκε το «Copa Loca» του Χρήστου Μασσαλά, ενώ ο προσωπικός μας αγαπημένος «Kαουμπόης» τιμήθηκε με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Μανώλη Μαυροματάκη.

Πηγή

Animasyros 10: Το δέκατο φεστιβάλ animated ταινιών στη Σύρο ολοκληρώθηκε με μια είδηση που μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον για το ελληνικό animation. Tο Animasyros υποδέχθηκε μια ομάδα δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογράφου από το Λος Αντζελες, οι οποίοι παρουσίασαν το επενδυτικό σχέδιο που αφορά τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και Κινηματογραφικών Στούντιο στο νησί. Έάν όλα πάνε καλά, η σχολή αυτή, εκτός τμήμα σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας, θα περιλαμβάνει και τμήμα animation στο οποίο ξένοι επαγγελματίες θα ενώσουν τις γνώσεις τους με Έλληνες δημιουργούς. Στα βραβεία του φεστιβάλ τώρα, η ταινία «Loving Vincent» της Dorota Kobiela που επιστράτευσε εκατοντάδες καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη και είναι η πιο πολυαναμενόμενη animated ταινία της χρονιάς, απέσπασε το βραβείο κοινού.

Πηγή

San Sebastian: Μετά από πολλαπλές προσπάθειες και ένα- παρά λίγο- People’s Choice Award στο Τορόντο, ο James Franco κατακτά το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του San Sebastian, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ισπανίας. Το «Τhe Disaster Artist» είναι μια making of σάτιρα για την χειρότερη ταινία όλων των εποχών το «The Room», που ακόμα παίζεται σε κινηματογραφικές αίθουσες και έχει πιστούς φαν σε όλο τον κόσμο. Παραδίδοντας ουσιαστικά τον δικό του «Ed Wood», ο Φράνκο δήλωσε: «Είναι μια πολύ απλή ταινία για έναν τρελό άνθρωπο που όμως είχε μεγάλα όνειρα, και αυτό είναι καλύτερο από το να μην έχεις καθόλου όνειρα. Ελπίζω ότι σε αυτές τις τρελές εποχές μας φέρνει λίγο φως και έμπνευση». Η ταινία δεν έχει λάβει ακόμα διανομή για τις ελληνικές αίθουσες.

Πηγή

Charlie’s Angels: Η Elizabeth Banks είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο reboot των «Αγγέλων του Τσάρλι» και η Sony προσπαθεί να προσεγγίσει την Kristen Stewart και την βραβευμένη με Όσκαρ Lupita Nyong’o για τους δύο από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι αν η Stewart δεχτεί αυτή την πρόταση, θα είναι η πρώτη της ταινία mainstream παραγωγής μετά το 2012. Μετά την τεράστια επιτυχία της σειράς «Twilight» η Stewart απομακρύνθηκε από τα blockbusters και σημείωσε μια αξιοπρόσεκτη καριέρα στο ανεξάρτητο σινεμά. Η Nyong’o από την άλλη, μετά την τεράστια επιτυχία της στο «12 Υears a Slave» του Steve McQueen έχει εμφανιστεί σε ταινίες «Star Wars» και στο «Jungle Book» του Jon Favreau.

Πηγή

Roosevelt: Η Paramount προσπαθεί πάνω από μια δεκαετία να πραγματοποιήσει μια ταινία για την ζωή του Theodore Roosevet, του 26ου και νεότερου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ήταν μόλις 42 ετών όταν ανέλαβε καθήκοντα. Για την ταινία, που πλέον έχει μπει σε πορεία δημιουργίας έχει επιλεγεί ο Martin Scorsese στη σκηνοθεσία και (ποιος άλλος;) ο Leonardo Di Caprio στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Di Caprio θα παίξει έναν Πρόεδρο, όμως σίγουρα δε θα είναι η πρώτη φορά που θα ενσαρκώσει ένα σημαντικό ιστορικό πρόσωπο καθώς έχει ήδη υποδυθεί τον διευθυντή του FBI, J. Edgar Hoover στην ταινία «J. Edgar» αλλά και τον Ηoward Hughes στην ταινία «The Aviator» σκηνοθετημένη επίσης από τον Martin Scorsese.

Πηγή