Κινηματογραφικά Νέα #29

Βενετία 2017: Η φετινή Biennale έφτασε στο τέλος της και μεγάλος νικητής της βραδιάς ανακηρύχθηκε ο Guillermo Del Toro που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα για το «The Shape of Water» και δικαιώθηκε με έναν τρόπο για όλες τις φορές που έφυγε από παρόμοιες διοργανώσεις με άδεια χέρια. Η ταινία κατάφερε να συγκινήσει τους κριτικούς και, όπως αποδείχθηκε, και την κριτική επιτροπή που την τίμησε με το μεγαλύτερο βραβείο. Με Αργυρό Λέοντα τιμήθηκε το «Foxtrot» του ισραηλινού Samuel Maoz, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας παρέλαβε ο Xavier Legrand. Άλλο ένα βραβείο ερμηνείας προστέθηκε στη συλλογή της Charlotte Rampling για την ταινία «Hannah», ενώ το βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Kamel El Basha για την ταινία «The Insult». To βραβείο σεναρίου παρέλαβε, όπως πολλοί προέβλεψαν ο Martin McDonagh για το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» ενώ δόθηκαν και τα βραβεία του παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Orizzonti για τους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς.

Πηγή

 

Bohemian Rhapsody: Το να κάνεις μια ταινία για τη ζωή του Freddie Mercury δεν είναι κάτι απλό και αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα τα τελευταία δύο χρόνια αφού πολλοί ηθοποιοί είχαν συνδεθεί κατά καιρούς με το ρόλο αλλά όλοι τους αποχώρησαν, είτε για λόγους προσωπικούς και της παραγωγής, είτε γιατί τσακώθηκαν με τον Brian May. Τα σύννεφα όμως απομακρύνονται από την ταινία με τον Rami Malek (Mr. Robot) να αναλαμβάνει οριστικά το ρόλο και τα γυρίσματα να ξεκινάνε με τον Brian Singer στο τιμόνι. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο στόχος του «Bohemina Rhapsody» δεν είναι να γίνει ένα biopic, αλλά περισσότερο ένας φόρος τιμής στη μουσική αλλά και στον ίδιο το Freddie Mercury. Με την πρώτη φωτογραφία του Malek να δίνεται στη δημοσιότητα δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η ομοιότητα είναι εντυπωσιακή, το γεγονός όμως είναι ότι με έναν τέτοιο ρόλο έρχεται και τεράστια ευθύνη στην οποία ελπίζουμε ότι ό ηθοποιός θα ανταποκριθεί.

Πηγή

 

Ξενόγλωσσο Όσκαρ 2018: Η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε ότι η φετινή ελληνική υποψηφιότητα για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ στην 90η απονομή των Βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας θα είναι το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη. Η ταινία που έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και τιμήθηκε στη χώρα μας, ετοιμάζεται μέσα στο Σεπτέμβρη να ανοίξει σε επιλεγμένους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Los Angeles, με το Hollywood Reporter να σημειώνει ότι είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι και Ξένια Ντάνια. Να θυμίσουμε ότι οι υποψηφιότητες για αυτή την κατηγορία περνάνε πρώτα από την 9άδα των καλύτερων ταινιών από τις οποίες επιλέγονται οι 5 που θα διεκδικήσουν το αγαλματίδιο, ενώ η μόνη ελληνική ταινία που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια στην πεντάδα είναι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.

Πηγή

 

Τιμητικό Όσκαρ 2017: Η Agnes Varda, η γυναίκα που έγινε γνωστή ως «η μητέρα της nouvelle vague», θα γράψει για άλλη μια φορά ιστορία καθώς το Νοέμβριο θα γίνει η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που θα παραλάβει τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά της στην Έβδομη Τέχνη. Να σημειωθεί ότι ενώ στην ιστορία του τιμητικού Όσκαρ έχουν βραβευθεί συνολικά 16 σκηνοθέτες, ήταν όλοι τους άνδρες, ενώ στο διαγωνιστικό Όσκαρ, η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που κατάφερε να κερδίσει ήταν η Kathryn Bigelow για το «The Hurt Locker» το 2010. Θα μπορούσε αυτή να είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την Ακαδημία; Θα το μάθουμε τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν ξέρουμε ότι τιμητικό Όσκαρ θα παραλάβουν επίσης ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Charles Burnett, o Donald Sutherland και ο διευθυντής φώτογραφίας Owen Roizman. O πρόεδρος της Ακαδημίας, John Bailey δήλωσε ότι τα φετινά βραβεία «είναι φόρος τιμής σε τέσσερις σπουδαίους καλλιτέχνες, η δουλειά των οποίων αντανακλά την πολυμορφία της ανθρώπινης φύσης μας».

Πηγή