Κινηματογραφικά Νέα #25

Martin Landau – George Romero: Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με δύο σημαντικές απώλειες στο χώρο του κινηματογράφου. Το προηγούμενο Σάββατο, ο ηθοποιός Martin Landau πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Los Angeles. Ο Landau ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα όταν κέρδισε ένα ρόλο στο “North by Northwest” του Alfred Hitchcock. Είχε προταθεί για τρία Όσκαρ Δεύτερου Ανδρικού ρόλου για το “Tucker” του Francis Ford Coppola, το “Crimes and Misdemeanors”  του Woody Allen  και το “Ed Wood” του Tim Burton, με το οποίο και απέσπασε τελικά το βραβείο για την μοναδική του ερμηνεία ως Bela Lugosi. Μια μέρα αργότερα, έφυγε από τη ζωή και ο «πατέρας της σύγχρονης ταινίας τρόμου», George A. Romero. Ο σκηνοθέτης της «Νύχτας των Ζωντανών Νεκρών» πέθανε μετά από μια «σύντομη αλλά σκληρή μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα», όπως είπε στο CNN ο συνεργάτης του Peter Grunwald. O 77χρονος σκηνοθέτης «πέθανε ήρεμα στον ύπνο του ακούγοντας τη μουσική του “The Quiet Man”, της αγαπημένης του ταινίας», δήλωσε ο Grunwald.

Πηγή

Φεστιβάλ Βενετίας: Οι βετεράνοι Robert Redford και Jane Fonda θα βραβευθούν από το 74ο Φεστιβάλ Βενετίας με δύο τιμητικούς Χρυσούς Λέοντες για την προσφορά τους στην έβδομη τέχνη. Οι δύο ηθοποιοί, πρωταγωνιστούν στη μεγάλη οθόνη μαζί μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες στην ταινία του Ritesh Batra “Our Souls At Night”, η οποία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ κατόπιν της βράβευσής τους. Η ταινία είναι παραγωγή του Netflix, το οποίο, αν και συνάντησε μια κάποια αντίσταση στο Φεστιβάλ των Καννών, φαίνεται να συνεχίζει ανενόχλητο την πορεία του στις μεγάλες κινηματογραφικές διοργανώσεις. Η βράβευση των δύο ηθοποιών θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Palazzo Del Cinema στη Βενετία, μια μέρα μετά την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

Πηγή

James Franco: Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Hollywood, ο James Franco ετοιμάζεται να κάνει ριζικές αλλαγές στην καριέρα του με σκοπό να αναδυθεί και πάλι στην επιφάνεια των κινηματογραφικών πραγμάτων, ξεκινώντας με ένα πρότζεκτ το οποίο σκηνοθετεί ο ίδιος και μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Ο λόγος για το “The Disaster Artist” ένα making of movie για τον Tommy Wiseau, τον άνθρωπο που έφτιαξε τη «χειρότερη ταινία όλων των εποχών». Φυσικά αναφερόμαστε στην ταινία “The Room” που μέσα στα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει ένα πιστό κοινό που θαύμασε την μεγαλειώδη αποτυχία αυτής της ταινίας. Τι άλλο να πούμε; “You are tearing us apart James Franco!”. Ο Franco αναμένεται να συνεργαστεί επίσης και με τους αδελφούς Coen, στο επόμενο πρότζεκτ τους που από ταινία σπονδυλωτών western ιστοριών, έγινε τελικά μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων, στο ένα εκ των οποίων ο Franco αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πηγή

Sundance: Το φεστιβάλ κινηματογράφου που δίνει φωνή στο ανεξάρτητο σινεμά της Αμερικής, αποφασίζει να πάρει θέση στις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στη βιομηχανία εισάγοντας νέο τμήμα με τίτλο “Indie Episodic Section”. Παρόλο που στο παρελθόν έχουν προβληθεί στο φεστιβάλ επεισόδια σειρών σε ειδικές προβολές, πλέον για πρώτη φορά εγκαινιάζεται το τμήμα που στόχος του θα είναι να προβάλλει «ιστορίες με επεισοδιακή αφήγηση και με έμφαση στην ανεξάρτητη οπτική». Άλλωστε, ήδη από πέρυσι το φεστιβάλ έδωσε το μεγάλο του βραβείο στην ταινία “I Don’t Feel At Home In This World Anymore” που ήταν αποκλειστική παραγωγή του Netflix, κάνοντας σαφές ότι δεν έχει τέτοια κολλήματα και σκοπεύει να εναρμονιστεί πλήρως με τις τάσεις της βιομηχανίες στις μέρες μας.

Πηγή