Κινηματογραφικά Νέα #11

Woody Allen: Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό και αυτό το καλοκαίρι με την νέα του ταινία με τίτλο “Wonder Wheel”. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για την πλοκή, όμως η ταινία θα διαδραματίζεται στο Coney Island τη δεκαετία του ’50 και, όπως φαίνεται από την φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρωταγωνιστούν ο Justin Timberlake, η Kate Winslet και η Juno Temple. Δεν θα ήταν απίθανο να δούμε για άλλη μια φορά των Woody Allen στο φεστιβάλ των Καννών, όπου συνηθίζει να συμμετέχει εκτός του διαγωνιστικού τμήματος αφού, όπως δήλωσε στο περσινό φεστιβάλ, “δεν είναι ανταγωνιστικός άνθρωπος”. Παρόλα αυτά, τίποτα ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Πηγή

Νίκος Κούνδουρος: Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών κατόπιν νοσηλείας εβδομάδων. Ο σκηνοθέτης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ξεχώρισε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για τις εμβληματικές του δημιουργίες όπως ο “Δράκος” (1956), σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη, και οι “Μικρές Αφροδίτες” (1963), που του χάρισαν την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Συνολικά. η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 11 ταινίες, με τελευταία το δράμα “Ένα Πλοίο για την Παλαιστίνη” το οποίο και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Jean-Luc Godard: Η πρώτη no – budget μικρού μήκους ταινία του μεγάλου εκπροσώπου της Nouvelle Vague με τίτλο “Une Femme Coquette”, θεωρούνταν χαμένη για πολλά χρόνια μέχρι που, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εμφανίστηκε στο YouTube! H ταινία δημιουργήθηκε το 1955, όταν ο σκηνοθέτης ήταν 24 ετών. Με διάρκεια 9 λεπτών, το “Une Femme Coquette”, είναι βασισμένο σε ένα διήγημα του Guy de Maupassant και αποτελεί την πρώτη απόπειρα του δημιουργού στην κινηματογραφική τέχνη. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Godard θα δώσει στον κόσμο το πρώτο του αριστούργημα, “A Bout de Souffle”, το όποιο φαίνεται να έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το φιλμ μικρού μήκους που γυρίστηκε σε φιλμ 16mm.

Πηγή

Oscars 2017: Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, δήλωσε, κατόπιν ερώτησης ότι ο Πρόεδρος δεν θα παρακολουθήσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας την Κυριακή, καθώς έχει σκοπό να διοργανώσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο το ίδιο βράδυ. Ο Sean Spicer, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι “το Χόλιγουντ είναι γνωστό για τις ακραίες αριστερές απόψεις του” (!), ενώ σύμφωνα με στατιστικές, την ίδια γνώμη φαίνεται να έχουν και οι ψηφοφόροι του Donald Trump, καθώς το 66% δήλωσε ότι θα έκλεινε την τηλεόρασή του εάν κάποιος από τους νικητές προέβαινε σε πολιτικές δηλώσεις.

Πηγή

Berlinale 2017: Στροφή στο ρομαντισμό για το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου με τη Χρυσή Άρκτο να απονέμεται στην ατμοσφαιρική ιστορία αγάπης από την Ουγγαρία, “On Body and Soul” σε σκηνοθεσία της Ildikó Enyedi. Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Φινλανδός Aki Kaurismaki για την ταινία “The Other Side of Hope” που εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ το βραβείο σεναρίου απέσπασε η ταινία “Una Mujer Fantástica” του Χιλιανού Sebastián Lelio. Η ταινία, που αφορά τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίζει ένα διεμφυλικό άτομο, είναι μια από τις πρώτες ταινίες όπου πρωταγωνιστεί πραγματικά διεμφυλικός ηθοποιός. Τα βραβείο των ηθοποιών απονεμήθηκαν στον Αυστριακό Georg Friedrich και στην Κορεάτισσα Kim Min – hee.

Πηγή