10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αγαλματάκια των Oscars !

Το αγαλματάκι των Oscars είναι το σύμβολο της Ακαδημίας βραβείων και βρήκα να σας παρουσιάσω 10 γεγονότα που συνοδεύουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

 

1. Το γνήσιο σχέδιο του βραβείου ήταν σχεδιασμένο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGΜ, Cedric Gibbons. Ήταν ένας ιππότης που στεκόταν επάνω σε ένα κύλινδρο του φιλμ κρατώντας το ξίφος ενός σταυροφόρου. Η Ακαδημία ανέθεσε στον γλύπτη George Stanley από το Los Angeles να δημιουργήσει το σχέδιο σε 3 διαστάσεις.

 

2. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη δεξίωση των βραβείων στις 16 Μαΐου του 1929 και δόθηκε στον Γερμανό ηθοποιό Emil Jannings για τις ερμηνείες του στα “The Last Command” και “The Way of All Flesh”.

 

3. Από τότε έχουν παρουσιαστεί 2.701 αγαλματάκια.

 

4. Τα νέα χρυσά αγαλματάκια κάθε Ιανουάριο μπαίνουν στα καλούπια, μορφοποιούνται, γυαλίζονται και στιλβώνονται από την RS Owens & Company που εδρεύει στο Chicago και είναι ο κατασκευαστής τους. Διατηρούνται έτσι από την Ακαδημία από το 1929.

 

5. Το Oscar είναι 13½ ίντσες ψηλό και ζυγίζει 8 ½ λίμπρες.

 

6. Το καρούλι του φιλμ διαθέτει πέντε ακτίνες που σηματοδοτεί τα πέντε αρχικά κλαδιά της Ακαδημίας: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί και συγγραφείς. Παρά το γεγονός ότι το αγαλματίδιο παραμένει πιστό στον αρχικό του σχεδιασμό, το μέγεθος της βάσης ποικίλλει μέχρι το 1945, όταν εγκρίθηκε το ισχύον πρότυπο.

 

7. Η επίσημη ονομασία του ήταν Academy Award of Merit, αλλά το αγαλματάκι είναι παγκοσμίως γνωστό με το ψευδώνυμο Oscar. Ενώ η προέλευση του δεν είναι σαφείς, μια λαϊκή ιστορία λέει ότι βλέποντας το τρόπαιο για πρώτη φορά, η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας , Margaret Herrick, παρατήρησε ότι έμοιαζε με τον θείο της που το έλεγαν Oscar. Η Ακαδημία δεν υιοθέτησε το παρατσούκλι επίσημα μέχρι το 1939.

 

8. Τα αγαλματίδια που παρουσιάζονται στις αρχικές τελετές ήταν επιχρυσωμένος μπρούτζος. Μέσα σε λίγα χρόνια το χάλκινο εγκαταλείφθηκε υπέρ του Βρετανικού μέταλλου και ένα κράμα από κασσίτερο, τα οποία όμως στη συνέχεια έγιναν σε χαλκό, ασήμι, νικέλιο, και τέλος χρυσό 24 καρατίων.

 

9. Λόγω της έλλειψης μετάλλων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα Oscars έγιναν από βαμμένο γύψο για τρία χρόνια. Μετά τον πόλεμο, η Ακαδημία κάλεσε τους δικαιούχους για να αντικαταστήσει τον γύψο με επίχρυσο μέταλλο.

 

10. Η Ακαδημία δεν είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πόσα αγαλματίδια θα μοιραστούν μέχρι να ανοίξουν οι φάκελοι για το βράδυ της τελετής. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κατηγοριών είναι γνωστός εκ των προτέρων, η πιθανότητα των δεσμών και τους πολλαπλούς παραλήπτες που μοιράζονται το βραβείο σε ορισμένες κατηγορίες, καθιστά αδύνατο να προβλέψουν τον ακριβή αριθμό των αγαλματιδίων που θα απονεμηθούν. Τυχόν πλεόνασμα των βραβείων στεγάζονται στο θησαυροφυλάκιο της Ακαδημίας μέχρι την επόμενη τελετή.