Ταινίες Δράσης – Action Movies

Μπορείτε να δείτε περισσότερες ταινίες χρησιμοποιώντας τα αριθμημένα κουτάκια στο τέλος
Όλα τα είδη-genres έχουν αποδοθεί στις ταινίες με βάση τον χαρακτηρισμό τους στο TMDB (The Movie Database).
Ισχύει για όλες ο κανόνας των πολλών genres ανά ταινία (κάποιες βρίσκονται δηλαδή σε περισσότερες από μια κατηγορίες)

Τις περισσότερες φορές οι ταινίες δράσης έχουν κυρίως πέραση στον ανδρικό πληθυσμό. Τι γίνεται όμως όταν μια ταινία δράσης είναι πραγματικά αριστούργημα; Αλληλούια! Άνδρες, Γυναίκες και παιδιά (πάντα με γονική συναίνεση) απολαμβάνουν πρωταγωνιστές – κοινούς θνητούς να μπλέκονται σε σκηνές μάχης, βίας και ξέφρενων κυνηγητών.

Δεν μπορείς να μη δεθείς με ένα χαρακτήρα που η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή, έστω κι αν κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού σου ή στην ανατομική θέση μιας αίθουσας σινεμά.

Τα τελευταία χρόνια που τα ειδικά εφέ έχουν γίνει πιο ρεαλιστικά αλλά και πιο φτηνά, όλο και περισσότερες εταιρίες παραγωγής επιλέγουν το γύρισμα ταινιών δράσης, με σκοπό την διασκέδαση του φιλοθεάμονος κοινού.

Ιστορικά τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 ξεκίνησαν το πρώτα γουέστερν και συνάμα οι πρώτες ταινίες δράσης, ενώ τα επόμενα χρόνια πρωτοπόροι του σινεμά συνδύασαν τις ταινίες δράσης με κατασκοπευτικά θρίλερ και ιστορικές ταινίες (για παράδειγμα “Τα Κανόνια του Ναβαρόνε“).

Η μακροχρόνια επιτυχία των ταινιών James Bond, η οποία κυριάρχησε στις ταινίες δράσης της δεκαετίας του 1960, εισήγαγε ακόμη ένα βασικό στοιχείο στο είδος: τον πολυμήχανο ήρωα.

Ηθοποιοί όπως οι John Wayne, Steve McQueen, Bruce Lee, Chuck Norris, Clint Eastwood, Steven Seagal, Bruce Willis, Jean Reno, Jason Statham , Arnold Schwarzenegger και Sylvester Stallone, έχτισαν μια ολόκληρη καριέρα παίζοντας τον “macho” action hero.

Γνωστές ταινίες του είδους τα τελευταία 30 χρόνια το First Blood (Sylvester Stallone ως Rambo στα 80s), το Die Hard (μια κατεξοχήν ταινία δράσης με πρωταγωνιστή τον Bruce Willis) αλλά και τo πιο “πρόσφατο” The Expendables” , που είχε και μια δόση παρωδίας των προηγούμενων ετών.