Ελληνικός Τίτλος: 24 Αυγούστου 2017

Ετος Πρώτης Προβολής: 21 Ιουλίου 2017

Είδος Ταινίας:

Κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται στην Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Δουνκέρκης. Εκεί περικυκλώθηκαν από τον γερμανικό στρατό, με αποτέλεσμα να διαταχθεί από το Βρετανικό Ναυαρχείο η επιβίβαση του στρατού σε πλοία και η μεταφορά του στην Αγγλία. Η επιχείρηση με κωδικό όνομα Ντυναμό, στέφτηκε με επιτυχία καθώς από τους 400.000 στρατιώτες σώθηκαν οι 350.000.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Στο άκουσμα της μεταφοράς στην μεγάλη οθόνη ενός ιστορικού γεγονότος που αφορά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, σίγουρα κανείς δεν ενθουσιάζεται. Όμως όταν ακούσαμε πως αυτό το project είναι εμπνευσμένο και θα σκηνοθετηθεί από τον Christopher Nolan, τότε η καρδιά μας φτερούγισε γιατί αν μη τι άλλο ξέραμε, ότι θα δούμε κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό.

Εδώ λοιπόν έχουμε την 10η ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη η οποία θα ακολουθήσει τα βήματα των προηγούμενων στο box office. Πρόκειται για την μικρότερη σε διάρκεια ταινία του (μόλις 1ω κ 45λ) κάτι που κανείς μεγάλος σκηνοθέτης σε πολεμική ταινία δεν έχει κάνει.

Η ταινία διαφέρει αρχικά στο storytelling. Έχει 3 διαφορετικές ιστορίες με διαφορετική διάρκεια η κάθε μία αλλά διαδραματίζονται ταυτόχρονα και η μία επηρεάζει την άλλη. Ο τρόπος όμως που μας παρουσιάζονται κατά την εξέλιξη της ταινίας είναι μοναδικά έξυπνος, που μόνο ο Nolan θα μπορούσε να φέρει εις πέρας.

Στην στεριά, στην θάλασσα και στον αέρα οι χαρακτήρες της ταινίας προσπαθούν να επιβιώσουν και να προστατέψουν ο ένας τον άλλον για να πραγματοποιηθεί η αποβίβαση με επιτυχία. Εδώ αξίζει να πούμε πως κινούμαστε συνέχεια μέσα από την πλευρά των συμμάχων, χωρίς να δούμε ούτε μία φορά την πλευρά των Γερμανών. Ο αντίπαλος στρατός φάνηκε μόνο εξ αποστάσεως, γεγονός που κάνει το κοινό να μπει στην θέση των κυνηγημένων. Οι συνθήκες μοιάζουν πραγματικές, παρά το γεγονός ότι δεν είδαμε σταγόνα αίμα (καθώς το rating παραμένει PG-13) ωστόσο, πονέσαμε, ματώσαμε, κρατήσαμε την ανάσα μας για ώρα και φοβηθήκαμε πως δεν θα τα καταφέρουμε.

Στην ταινία δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, δεν υπάρχει ανάπτυξη χαρακτήρων και δεν βλέπουμε την ιστορία και το παρελθόν κάποιου. Πως βρέθηκε εκεί και με ποιον τρόπο καθώς και ποιο είναι το κίνητρο του για να γυρίσει πίσω. Δεν χρειάστηκε να δούμε ότι κάποιος θέλει να γυρίσει πίσω στην αγαπημένη του γυναίκα, ή στα παιδιά του κοιτάζοντας φωτογραφίες η μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες. Για τον Nolan ο πόλεμος είναι απλός και ξεκάθαρος. Η μάζα πολεμάει για την επιβίωση και με κίνητρο, να γυρίσουν σπίτια τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πάμε στα πρακτικά του θέματος. Ο Nolan ως λάτρης των practical effects και εχθρός του CGI, αποφάσισε να γυρίσει αυτή την ταινία μόνο με αληθινές σκηνές. Βούλιαξε αληθινά πλοία και πέταξε αληθινά αεροπλάνα (τα οποία κατέστρεψε). Ο ίδιος πέταξε με ένα Spitfire, για να νιώσει πως είναι να πετάς και τι πλάνα θέλει να τραβήξει. Η WB, ξόδεψε 5 εκατομμύρια δολάρια για τα αεροπλάνα που αγόρασε και κατέστρεψε.

Με την γυναίκα του στο πλάι, έκαναν την διαδρομή από την Αγγλία στο Dunikrk όπως έκαναν οι στρατιώτες τότε, μέσα σε 19 ώρες. Με άλλα λόγια η προετοιμασία του για την ταινία ήταν κάτι παραπάνω από επαγγελματική.

Να αναφέρουμε πως η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου με κάμερες IMAX 70mm, εξοπλισμό που πλέον ξέρει να χειρίζεται καλά, με αποτέλεσμα τον ακραίο ρεαλισμό και την εντυπωσιακή εικόνα, την οποία μπόρεσαν να δουν και να απολαύσουν θεατές σε 125 αίθουσες των 70mm κατά την 1η εβδομάδα προβολής, αλλά όχι εμείς. Μην παραξενευτείτε όταν πάτε cinema, και δείτε την οθόνη να μικραίνει αριστερά και δεξιά, λόγω του διαφορετικού aspect ratio.

Ως διευθυντή φωτογραφίας ο Nolan επέλεξε τον συνεργάτη του από το Interstellar, Hoyte Van Hoytema. Έξυπνη χρήση του φυσικού φωτισμού μιας και η περισσότερη δράση λαμβάνει μέρος στην παραλία, και εντυπωσιακά κάδρα τα οποία παραπέμπουν σε κινηματογράφο άλλης εποχής.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω δεν υπήρξαν πρωταγωνιστές, απλά κέντρα της προσοχής μας. Προφανώς ονόματα όπως Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh και άλλοι θα σας τραβήξουν την προσοχή, χωρίς όμως οι ερμηνείες τους να θεωρούνται ότι επισκιάζουν την συνολική παρουσία της ταινίας.

Η δράση, η ένταση, η αγωνία, ο φόβος είναι μερικά από τα συναισθήματα που κατακλύζουν όλη την διάρκεια του Dunkirk, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όλα αυτά συμβαδίζουν με την μουσική του Hans Zimmer (προφανώς) η οποία σε κάνει να αγχώνεσαι για την επιβίωση. Δεν θα ακούσεις κάποιο μουσικό θέμα που θα σου μείνει, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός. Για να την κάνει όμως όσο πιο αγχώδη μπορούσε, ενσωμάτωσε ήχο ρολογιού, τον οποίο ηχογράφησε από ένα ρολόι τσέπης του ίδιου του Nolan.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες, τόσο για τον ίδιο όσο και για την ταινία του. Δείτε και το πρόσφατο αφιέρωμα μας που τις κατατάσσουμε από την χειρότερη προς την καλύτερη.

Το Dunkirk, είναι η απόδειξη ότι ένας σωστός και επαγγελματίας σκηνοθέτης με όραμα και καθαρή οπτική, μπορεί να ασχοληθεί με όποιο θέμα θέλει (είτε φαντασίας, είτε εποχής, είτε ιστορικό, είτε Batman) και να πετύχει. Θα σας έλεγα αν είστε στο εξωτερικό, να την δείτε σε κινηματογράφο IMAX, διότι εκεί φαίνεται η αξία της ταινίας. Εδώ απλά χάνουμε την ουσία. Παρόλα αυτά όμως, είναι μία ταινία με ζωντανά εφέ, αγωνία, δράση, ωραία μουσική και πάνω από όλα μία διαφορετική όψη πολεμικού film.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η πληρωμή του Nolan, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του cinema, διότι έφτασε τα 20εκατομυρια δολάρια ανεξαρτήτως εσόδων και πορείας στο Box Office.

cineplexx-banner-foitites

Ευχαριστούμε τους κινηματογράφους Cineplexx για την πρόσκληση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Dunkirk
ΣΕΝΑΡΙΟ8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ9
ΜΟΥΣΙΚΗ8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7
8Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (17 Votes)
6.8

POSTER

Poster

TRAILER

 Dunkirk
(2017) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Νάσσος Ζώτης
Writer / Reviewer

Το όνομα του βγαίνει από το Θανάσης. Αλλά δεν του αρέσει και εκνευρίζεται όταν τον φωνάζουν έτσι. Το όνειρό του ήταν να γίνει σκηνοθέτης, αλλά δεν το έκανε ποτέ ένας θεός ξέρει γιατί. Το επάγγελμα του είναι άσχετο, και εύχεται να το αλλάξει μία μέρα. Η ασχολία του με το βίντεο, το μοντάζ και τη φωτογραφία είναι το πάθος του. Βλέπει ταινίες από τότε που θυμάται τον εαυτό του, και αναπολεί τις εποχές εκείνες του VHS. Θεωρεί πως η κριτική ταινιών πρέπει να είναι πολύπλευρη και όχι κοντοθωρη. Μισεί το ποδόσφαιρο τον τζόγο και την γυναικεία γκρίνια. Αγαπημένος σκηνοθέτης ο Christopher Nolan, ενώ αγαπημένος ηθοποιός ίσως ο Christian Bale.

 • arisvel88

  προσπαθησα παρα πολυ για να μην φυγω στα μισα της ταινιας ( ο θεος να την κανει….) μεγαλυτερη παπ..ρια ever….ακομα κλαιω τα 8 ευρω

  • Nikos Karagiannides

   απ’τις χειροτερες που εχω δει. πληρη απογοητευση. φυσικα δεν ξεπερναει το cloud atlas. Σημειο αναφορας για τον απολυτο πατο

   • Απολυτος Θορυβος

    Και συ μην χασεις το divergent…ταινιαρα…Μπουχαχαχαχααχ

  • Απολυτος Θορυβος

   Να πας να δεις το καινουργιο το spider man

   • arisvel88

    τραβα δες κανα πορνο να ξελαμπικαρεις γιατι απο την πολυ ποιοτητα σου καηκε ο εγκεφαλος…..

    • Απολυτος Θορυβος

     Ακριβως αυτην την απαντηση περιμενα…Ελα πες ομως το βιντεο της Τζουλιας ειναι οτι πιο πχιοτικο εχεις δει ετσι?

     • arisvel88

      αυτήν τη απάντηση περίμενες ε χαχαχα πρεπει να είσαι μεγάλο γίδι ….τελικά δεν θα σου κάνει τίποτα ούτε και το πορνό…..

     • Απολυτος Θορυβος

      XAXAXAX Tον εχεις κανει λαστιχο σε φιλε…εισαι λιγο πριν την τυφλωσει ρε καπεταν αυνανα για αυτο δεν μπορεις να ξεχωρισεις την πουτσα απ την βουρτσα, δεν σε παρεξηγουμε…ευτυχως ειστε λιγα τα καθυστερημενα δω μεσα και χανεστε…Αντε στην τρυπα σου τωρα…

     • arisvel88

      Ποιοι να με παρεξηγήσετε ρε καμένε ??? Μόνο σου τα γράφεις η
      είστε καμία 10 ρια μέσα στο κεφάλι σου ……μου αρέσει που κάθομαι και σου απαντώ κιόλας
      ….άντε περαστικά …

     • Απολυτος Θορυβος

      Στην τρυπα σου

     • Απολυτος Θορυβος

      Και βγαλε τον Ζαπα …Δεν σου αξιζει.

     • arisvel88

      γνωριζεις και τον Zappa ?? ε λοιπον ουτε αυτο το περιμενα…αν και δεν ειμαι και πολυ σιγουρος ποιον Zappa εννοεις…. πιο πολυ θα περιμενα να μου ελεγες οτι ειναι αυτος που εχτισε το ζαπειο….

 • Nikolaidis Mikelantzelo

  Δεν ειμαι φαν του Νολαν. Αλλά αν μη τι άλλο, οποιοσδήποτε δει την ταινία καταλαβαίνει ότι ο Νολαν είναι αρτίστας με όλη τη σημασία της λέξης. Σε κρατάει σε αγωνία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, κάτι στο οποίο υποβοηθάει το εκπληκτικό sound design της εντεινόμενης αγωνίας. Φυσικά χρησιμοποιώντας το τρικ των πολλαπλών χρονικών επιπέδων (οπως πχ στο Memento) έδωσε υπόσταση σε μια ταινία κατά βάση χωρίς ιδιαίτερο σενάριο. Πλάνα αριστούργημα (ειδικά το πλάνο με τον Hardy να πετάει πάνω από την παραλία της Δουνκέρκης είναι από τα καλύτερα κινηματογραφικά πλάνα ever, εφάμιλλο του Apocalypse Now με τα ελικόπτερα). Το μόνο που με «ξένισε» ήταν η αποφυγή απεικόνισης έντονων συναισθημάτων των πρωταγωνιστών (δεν μπόρεσα να κάνω empathize με κανέναν δλδ), αλλά με μια δεύτερη ματία, ήταν μάλλον ο στόχος του Νολαν εξαρχής να μην το κάνει, προκειμένου να καταδείξει το οτι ο πόλεμος είναι απρόσωπος, σκληρός, ανελέητος. Κινηματογραφόντας τα ιδια γεγονότα από 3 διαφορετικές οπτικές ματιές (κάτι που επί της ουσίας αποτελεί τον σεναριακο σκελετό της ταινίας), προσφέρει στην ταινία το μεγαλύτερο της (για εμένα) επίτευγμα: να ξεπεράσει τους ήρωες της και να ανέλθεί σε ένα ανώτερο επίπεδο, δείχνοντας (και όχι επεξηγώντας) το προφανές, ότι δηλαδή μπορεί οι ήρωες να βίωσαν το ίδιο γεγονός, αλλά για τον καθένα το βίωμα είναι εξολοκλήρου διαφορετικό (συγκινητική η σεκάνς με τον τυφλό κύριο που μοιράζει κουβέρτες και το πως ο νεαρός στρατιώτης επιλέγει να το κρατήσει για τον εαυτό του, όπως άλλωστε γίνεται φανερό από την παντελή απουσία ήχου κατά τα τελευταία 2 δευτερόλεπτα της ταινίας). Κοινώς; Η οπτική των πραγμάτων είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ!

 • Απολυτος Θορυβος

  Εξαιρετικη και αυτη και το Interstellar!!! Ισως οτι καλυτερο εχω δει τα τελευταια 10 χρονια ..Μπραβο στον Νολαν αν και μετα τα Μπατμαν και το μεμεντο δεν…Ουτε το inseption με ενθουσιασε…Το μονο που λιγο με ενοχλησε στο Δουνκερκη ειναι η υπερβολη στην μουσικη επενδυση της ταινια, οι ηχοι και η εντονη δραματοποιηση…Θα μπορουσαν να ναι λιγο πιο διακριτικα…

Σχετικες Αναρτησεις