Ελληνικός Τίτλος: Silent

Ετος Πρώτης Προβολής: 2015

Είδος Ταινίας:

Ανάμεσα στα ομιλούντα ζώα μιας σύγχρονης αγέλης, ο κανόνας που κυριαρχεί είναι το θέατρο της συνομιλίας. Όταν ένα νεαρό ζώο χάνει τη φωνή του και κρύβεται στη φωλιά του, η ομιλούσα αγέλη δεν μπορεί να αποδεχτεί την ανικανότητα του και ακολουθεί τον βασικό κανόνα μονολογώντας μπροστά του. Καθώς όμως το νεαρό ζώο εξακολουθεί να μην τους μιλά, η αγέλη στέκει διχασμένη κι αναποφάσιστη εάν είναι πραγματικά άρρωστο ή αν τους λέει ψέματα. Κι ενώ το σιωπηλό ζώο προσπαθεί απομονωμένο να ξαναβρεί τη φωνή του, τα ομιλούντα ζώα το περικυκλώνουν ακόμα πιο πολύ και το πιο δύσπιστο απ’ όλα επιτίθεται.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Γκικαπέππα (Η πόλη των παιδιών). Το φιλμ με αφορμή την υστερική αφωνία που έχει υποστεί η πρωταγωνίστρια του, επιχειρεί μια βουτιά στην ενδοχώρα της αγίας ελληνικής οικογένειας με την ευρύτερη αλλά και την στενότερη έννοια του όρου. Η «αμήχανη» σιωπή του ενός, που είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας καταπίεσης, λειτουργεί ως μηχανή προβολής της ανασφάλειας, του εγωκεντρισμού, των νοητικών συμπλεγμάτων και της κομπορρημοσύνης των ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος της πρωταγωνίστριας.

Είτε μιλάμε για την δασκάλα της φωνητικής της, η οποία προβάλει την όποια δική της αποτυχία ως πίεση προς την πρωταγωνίστρια, είτε μιλάμε για το αγόρι της, που όπως όλοι μας, νομίζει ότι ο κόσμος γυρνάει γύρω από αυτόν και θεωρεί πως ότι συνέβη στην κοπέλα του σχετίζεται με εκείνον, είτε μιλάμε για την αδερφή της, της οποίας η αδελφική ζήλια εκφράζεται ως ένα έμμεσο «κατηγορώ» για την νεότητα που ποτέ δεν έζησε, είτε μιλάμε για τον πατέρα της, του οποίου η ανασφαλής καλλιτεχνική φύση σπέρνει τύψεις στο μυαλό του, είτε τέλος μιλάμε για την δεσποτική μητέρα, της οποίας το παρελθόν στο ένδοξο Παρίσι του Μάη του 68 και οι ακαδημαϊκές περγαμηνές, την οδηγούν σε μια άρνηση της πραγματικότητας που βιώνει η κόρη της, αλλά και όλοι οι γύρω της, έχουμε μια εντεινόμενη πίεση η οποία ασκείται στον ψυχισμό της πρωταγωνίστριας από όλες τις κατευθύνσεις, οδηγώντας την στο τέλμα.

Η όλη ταινία λειτουργεί ως μια σπουδή για τις σχέσεις του σήμερα αλλά και ως μια παραίνεση για λιγότερα λόγια και περισσότερη ουσία. Η σιωπή δηλαδη ως δήλωση. Silence as a statement.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Γκικαπέππας, αποδίδοντας τις εικόνες του με μια λιτή κινηματογράφηση, η οποία όμως λειτουργεί αυθόρμητα, όπως η αναπνοή, προς όφελος του όλου εγχειρήματος. Επιλέγει να εστιάσει στις, πολύ δουλεμένες από τον ίδιο, ερμηνείες των ηθοποιών του και το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η εκπληκτική Κίκα Γεωργίου σε μια ερμηνεία-υπόδειγμα όσον αφορά την προεργασία, την προετοιμασία και την εξάσκηση, είναι απόλυτα πειστική στον ρόλο της σοπράνο που χάνει την φωνή της. Πολύ καλές ερμηνείες επίσης και από τους υπόλοιπους συντελεστές, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνο Βακούση, Όμηρο Πουλάκη, Ιωάννα Μαυρέα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι μια ρεαλιστική ταινία και σίγουρα θα ταυτιστείς με κάποιον από τους χαρακτήρες της ή θα αναγνωρίσεις συμπεριφορές που και εσύ ο ίδιος έχεις αντιμετωπίσει. Για την εκπληκτική ερμηνεία της Κίκας Γεωργίου. Γιατί αποφεύγει τους περιττούς θεατρινισμούς και λειτουργεί αυθόρμητα, καταφέρνοντας την πεμπτουσία του σινεμά, να σε «βάλει» μέσα στην οθόνη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Silent
ΣΕΝΑΡΙΟ8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ9
8Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (6 Votes)
5.7

POSTER

Poster

ΠΡΟΣΩΠΑ

Yorgos Gkikapeppas

TRAILER

Ποιος το εγραψε

Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης

Είναι ο ορισμός του φιλμάκια. Θεωρεί μεγάλο του κατόρθωμα το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών του, αντί να παρακολουθεί μαθήματα, παρακολουθούσε 3-4 ταινίες ημερησίως. Λατρεύει την αίσθηση της αίθουσας του κινηματογράφου, αλλά δεν απορρίπτει και άλλες, πιο σύγχρονες μορφές video art. Όταν δεν βλέπει ταινίες με την γυναίκα του, γράφει και παίζει μουσική με την μπάντα του. Αγαπημένοι ηθοποιοί: Robert Carlyle, Gary Oldman, Tom Hardy, Christian Bale, Michael Cane...Αγαπημένος σκηνοθέτης: Tim Burton. Αγαπημένη ταινία: The Lord of the Rings(Trilogy).

Σχετικες Αναρτησεις