Tagline:

A new sleuth for the 21st Century

Είδος Σειράς:

Crime, Drama, Mystery

Σε αυτό το εορταστικό επεισόδιο-ταινία της εξαιρετικής σειράς Sherlock του BBC, βρίσκουμε τον Sherlock Holmes και τον Dr. Watson στο Λονδίνο του 1890, όπου προσπαθούν να λύσουν την ίσως πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση που έφτασε ποτέ στα χέρια τους…

ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Mε αυτό το special επεισόδιο, οι παραγωγοί και ο δημιουργός της σειράς προσπαθούν να κρατήσουν ζεστούς τους εκατομμύρια ανά τον κόσμο fans της σειράς έως το 2017, όταν και θα ξεκινήσει η προβολή του 4ου κύκλου της σειράς.

Το επεισόδιο ξεκινάει με ένα recap των όσων έχουν συμβεί στην σειρά έως τώρα, προκειμένου να φρεσκάρει την μνήμη μας. Στην συνέχεια μεταφερόμαστε στο Λονδίνο της βιομηχανικής επανάστασης, διά μέσου ενός σκηνοθετικού τεχνάσματος το οποίο χρησιμοποιεί το φημισμένο mind palace του Sherlock, προκειμένου να αιτιολογήσει το συνεχές time travelling.

Η σκηνοθεσία του Douglas Mackinnon είναι εξαιρετική, προσδίδοντας την απαραίτητη υποβλητικότητα εκεί που πρέπει. Με συνεπήραν τα συνδυαστικά πλάνα μεταξύ του σαλονιού του Sherlock και της εκάστοτε crime scene, όπως επίσης και το γεγονός οτι ο σκηνοθέτης κατάφερε να μεταφέρει στο κοινό την «θολούρα» του μυαλού του πρωταγωνιστή, κάνοντας το όλο επεισόδιο να μοιάζει σαν ένα οπτικό overdose.

Εξαιρετικό επίσης και το σεναριακό εύρημα του ταιριάσματος των υποθέσεων της «νύφης» και του «Μοριάρτι» που αιτιολογεί την πλοκή. Στα θετικά του σεναρίου και οι «κλασικές» χιουμοριστικές πινελιές που αλαφρώνουν το κλίμα τόσο-όσο. Στα αρνητικά του σεναρίου, η συνεχής παλινδρόμηση μεταξύ των εποχών, που από ένα σημείο και μετά καταντά κουραστική, όπως επίσης κουραστικό είναι και το διαρκές mind travel του Sherlock. Δυο στοιχεία που αν δεν είχαν πολυχρησιμοποιηθεί, το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα καλύτερο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μας είχαν λείψει και πήραμε την δόση μας (όπως ο Sherly). Ο λόγος φυσικά για τους Benedict Cumberbatch και Martin Freeman, η τηλεοπτική συνύπαρξη των οποίων αποτελεί επί της ουσίας την ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία βασίζεται η σειρά. Εξαιρετικοί και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Θετική έκπληξη από τον Mark Gatiss (Mycroft Holmes) ο οποίος ξεχωρίζει ερμηνευτικά από τους υπόλοιπους σε αυτό το επεισόδιο. Ελαφρώς αρνητική χροιά από την ερμηνεία του Andrew Scott (Professor Moriarty), του οποίου η ερμηνεία ήταν λιγάκι υπερβολική με αποτέλεσμα η παράνοια του χαρακτήρα που υποδυόταν να εκληφθεί ως καρικατούρα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΩ

Γιατί είσαι fan της σειράς και δεν πρέπει να το χάσεις. Γιατί αν δεν είσαι fan της σειράς, τότε αποτελεί ιδανική ευκαιρία για σένα να την ξεκινήσεις. Γιατί οι Benedict Cumberbatch και Martin Freeman ζωγραφίζουν ερμηνευτικά. Γιατί το BBC αποτελεί εγγύηση.

POSTER

Poster

TRAILER

 Sherlock
(2010) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης

Είναι ο ορισμός του φιλμάκια. Θεωρεί μεγάλο του κατόρθωμα το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών του, αντί να παρακολουθεί μαθήματα, παρακολουθούσε 3-4 ταινίες ημερησίως. Λατρεύει την αίσθηση της αίθουσας του κινηματογράφου, αλλά δεν απορρίπτει και άλλες, πιο σύγχρονες μορφές video art. Όταν δεν βλέπει ταινίες με την γυναίκα του, γράφει και παίζει μουσική με την μπάντα του. Αγαπημένοι ηθοποιοί: Robert Carlyle, Gary Oldman, Tom Hardy, Christian Bale, Michael Cane...Αγαπημένος σκηνοθέτης: Tim Burton. Αγαπημένη ταινία: The Lord of the Rings(Trilogy).

Σχετικες Αναρτησεις