The Nutcracker and the Four Realms (2018)

Poster

Το μόνο που θέλει η Κλάρα είναι ένα κλειδί, ένα μοναδικό κλειδί που θα ξεκλειδώσει ένα κουτί που κρύβει ένα ανεκτίμητο δώρο από την εκλιπούσα μητέρα της. Ένα χρυσό νήμα, που της παραδίδεται στο ετήσιο εορταστικό πάρτι του παππούς της, την οδηγεί στο επιθυμητό αντικείμενο, που όμως εξαφανίζεται μέσα σε έναν περίεργο και μυστηριώδη παράλληλο κόσμο. Εκεί η Κλάρα θα έρθει σε επαφή με τον στρατιώτη Φίλιπ, τη συμμορία των ποντικών και τον αντιβασιλέα που προεδρεύει των τριών βασιλείων: τη χώρα των νιφάδων, τη χώρα των ζαχαρωτών και της χώρας των λουλουδιών. Η Κλάρα και ο Φίλιπ πρέπει να αντιμετωπίσουν γενναία το τέταρτο βασίλειο, εκεί που υπάρχει η τυραννική Κόκκινη Μητέρα, ώστε να επανακτήσουν το κλειδί και να ελπίζουν ότι θα επιστρέψει η αρμονία στον ασταθή αυτό κόσμο.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εμπνευσμένη ταινία από την σύντομη ιστορία του E. T. A Hoffmann με τίτλο “The Nutcracker and the The Mouse King” και απ’ το “The Nutcracker” του Marius Petipas. Το παραμύθι αυτό είναι διάσημο σε όλους μας, με την μικρή διαφορά ότι οι ήρωες του δεν είναι στις προτιμήσεις του κοινού. Αυτό συμβαίνει και στην συγκεκριμένη απόδοση του παραμυθιού, με αποτέλεσμα η ταινία να μην καταφέρνει τον σκοπό της.

Η ιστορία είναι στην βάση της χιλιοειπωμένη, με το κεντρικό νόημα να ταλαντεύεται ανάμεσα στην δύναμη της θέλησης και πίστης στον εαυτό μας και στην ανδρεία του πνεύματος, αλλά και του σώματος. Η περιπέτεια της μικρής Clara’s προσπαθεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς (πράγμα που καταφέρνει), μεταδίδοντας μας το αίσθημα της περιπέτειας και της μαγείας. Εδώ λοιπόν είναι και το ζητούμενο. Το πόσο καταφέρνει να μας μαγέψει η ταινία. Δεν θα σας παραμυθιάσω λέγοντας πως το κάνει. Δυστυχώς συνέβη κάτι πολύ παράξενο.

Η ταινία είναι μια παρέλαση από χρώματα – περίτεχνες μηχανές – κοστούμια και κάθε λογής φανταστικά ζώα και πράγματα. Εδώ λοιπόν είναι το μελανό σημείο, κατ’ εμέ τουλάχιστον. Δηλαδή ενώ η ταινία προσφέρει την μαγεία απλόχερα, εγώ δεν την εισέπραξα και πολύ. Πραγματικά δεν ξέρω πως το καταφέρανε αυτό γιατί από τεχνικής πλευράς είναι υπερφορτωμένο με τα πάντα. Να σας πω την αλήθεια, αυτό που παρατήρησα είναι ότι για να πας σ’ έναν κόσμο μαγικό πρέπει πρώτα να είσαι κάπου που να μην υπάρχει η μαγεία, ώστε να υπάρξει αισθητή διαφορά. Αυτό λοιπόν δεν έγινε. Ήταν σαν από ένα παραμύθι, να μπαίναμε σ’ ένα άλλο παραμύθι και όλο αυτό κατέστρεψε την μαγεία.

Παρόλα αυτά όμως η ταινία βλέπετε ευχάριστα μια Κυριακή μεσημέρι με όλη την οικογένεια μαζεμένη. Περνάει όμορφα μηνύματα και για τους μικρούς μας φίλους είναι μια καλή επιλογή. Το σίγουρο όμως είναι πως δεν θα ζητήσουν ξανά να την δουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διπλή παρουσία στην σκηνοθετική καρέκλα απ’ τους Lasse Hallstrom (Chocolat) και Joe Johnston (Captain America: The First Avenger). Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την σκηνοθεσία τους και το τελικό αποτέλεσμα, μόνο μια λέξη αξίζει να ειπωθεί. Φαντασμαγορικό! Το σενάριο ανήκει στην Ashleigh Powell, που μάλλον ήταν το αγαπημένο της παραμύθι και γι’ αυτό επέλεξε στο ξεκίνημα της πορείας της να ασχοληθεί με αυτό.

Η Mackenzie Foy είναι η Clara η οποία ενώ έβαλε τα δυνατά της, δεν μας άφησε και άφωνους. Ξεχωριστές παρουσίες είναι αυτή του νονού της Drosselmeyer, που τον υποδύεται ο Morgan Freeman, η Helen Mirren στον ρόλο της Mother Ginger και αυτή της Sugar Plum με την Keira Knightley. Για τον καρυοθραύστη δεν θα σας δώσω πληροφορίες γιατί δεν έκανε και κάτι αξιοσημείωτο.

Η μουσική δεν ήταν αρκετή αλλά όταν υπήρχε ήταν μαγική. Άλλωστε όταν ακούς Tsaikovsky, δεν υπάρχει άλλο συναίσθημα. Μόνο η απόλαυση και η μαγεία!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν τα παραμύθια, γιατί έχουν έρθει σπίτι όλα τα παιδιά της οικογένειας, ανίψια / βαφτιστήρια και εσύ πρέπει να τους κάνεις παρέα. Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες που κατά το 90% είναι βασισμένες σε CGI. Γιατί νιώθεις ακόμα παιδί και η Disney σε αποζημιώνει πάντα με παρέλαση εικόνων και χρωμάτων.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
3
5.5