Ελληνικός Τίτλος: Η Προσβολή

Ετος Πρώτης Προβολής: 2017

Είδος Ταινίας:

Βηρυτός. Ένας Παλαιστίνιος μετανάστης, ο οποίος δουλεύει σε μια κατασκευαστική εταιρεία, επιχειρεί να διορθώσει την υδρορροή στη βεράντα ενός Λιβανέζου Χριστιανού. Μια λεκτική προσβολή που ανταλλάσσεται μεταξύ των δυο ανδρών θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και θα τους οδηγήσει στα δικαστήρια.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

‘Οταν ο Λιβανέζος Tony Hanna (Adel Karam), μέλος της Χριστιανικής οργάνωσης του Λιβάνου, δέχεται μια λεκτική προσβολή από τον Παλαιστίνιο, Yasser Salameh (Kamel El Basha), εκδηλώνει μια εχθρική στάση απέναντι στην εθνική ταυτότητα του Yasser, με αποτέλεσμα αυτή η φαινομενικά απλή διαμάχη να φτάσει στα δικαστήρια για να μπορέσει να λυθεί.

Τόσο στην αίθουσα του δικαστηρίου όσο και εκτός αυτής ξεσπά μια σειρά από εθνικές και ιδεολογικές διαμάχες που εξελίσσονται σε μια εθνική υπόθεση και φέρνουν στην επιφάνεια τις πληγές και τα τραύματα του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, τα οποία κουβαλούν οι δύο πρωταγωνιστές και είναι αυτά που καθορίζουν τελικά την έκταση αυτής της διαμάχης. Οι δυο άνδρες καθώς και οι δικηγόροι τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δικές τους εμπειρίες και θα αναθεωρήσουν τις ζωές τους, τα κοινωνικά στερεότυπα και τα πιστεύω τους.

Παραβλέποντας τις επιμέρους σκηνοθετικές αδυναμίες που επιχειρούν να φορτίσουν συναισθηματικά την πλοκή –με κάποια άσκοπα κοντινά πλάνα και σημεία με αδύναμο μοντάζ-, η δύναμη του σεναρίου να καταδείξει την επιρροή που έχουν τα κοινωνικά στερεότυπα στους ίδιους τους ανθρώπους έδωσε δικαιωματικά στην ταινία μια θέση στις υποψηφιότητες της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα φετινά Όσκαρ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Ziad Doueiri, με το «L’ Insulte», το οποίο ακολουθεί το εξίσου συγκλονιστικό “The Attack”, επιχειρεί να δημιουργήσει ταινίες μυθοπλασίας που αγγίζουν ηθικά ζητήματα και κοινωνικές /ιστορικές πραγματικότητες. Ο Ziad Doueiri, ο οποίος στα 18 του χρόνια μετανάστευσε στην Αμερική και έγινε γνωστός ως βοηθός κάμερας για έναν αριθμό ταινιών του Ταραντίνο, με την επιστροφή του στο Λίβανο το 2011, φαίνεται πως στρέφει το ενδιαφέρον του στα ζητήματα που προκύπτουν εντός της πατρίδας του, τα οποία επιχειρεί να θίξει και έμμεσα να σχολιάσει μέσα από τις δυο του τελευταίες ταινίες.

Παράλληλα, οι δυο πρωταγωνιστές της ταινίας, Adel Karam και Kamel El Basha παραθέτουν εξαιρετικές ερμηνείες, χωρίς υπερβολές και συναισθηματικά ξεσπάσματα, καταφέρνοντας να προωθήσουν την πολυπλοκότητα της ιστορίας και των χαρακτήρων.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί αν και παρουσιάζει γεγονότα και ιδεολογίες που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο τόπο, η ταινία θίγει θέματα ρατσισμού, κοινωνικών στερεοτύπων και ιδεολογιών που αναπτύσσονται ανάλογα με την ιστορία κάθε τόπου και παρουσιάζει ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα απευθυνόμενη σε ένα ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας. Άλλωστε, η ιστορία, η οποία μοιάζει φαινομενικά απλή αλλά εξελίσσεται σε μια έντονη δικαστική και κοινωνική διαμάχη, μεταφέρει μια φανταστική ιστορία που ίσως να μην απέχει και τόσο από μια πιθανή πραγματικότητα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

L' Insulte (The Insult)
ΣΕΝΑΡΙΟ8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ8
7.5Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (0 Votes)
0.0

POSTER

Poster

TRAILER

 Η προσβολή
(2017) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Ελένη Ουλάνη

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στην Αθήνα, βλέποντας παράλληλα 3-4 ταινίες τη μέρα και δουλεύοντας εθελοντικά σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου. Έπειτα αποφάσισε να ασχοληθεί με το πάθος της πιο σοβαρά, φτάνοντας μέχρι την Αγγλία για να σπουδάσει κινηματογραφικές σπουδές. Βρίσκει ξεκαρδιστικές τις ασπρόμαυρες κωμωδίες του παρελθόντος, λατρεύει τον Billy Wilder και θαυμάζει το έργο και την προσωπικότητα του David Lynch. Αγαπάει τη βροχή, τον καφέ και το κόκκινο χρώμα.

Σχετικες Αναρτησεις