Ελληνικός Τίτλος: Τεντ Μπάντι, Ενας Γοητευτικός Δολοφόνος

Ετος Πρώτης Προβολής: 2019

Είδος Ταινίας:

Η ιστορία του Ted Bundy, ενός από τους πιο γνωστούς serial killer όλων των εποχών, μέσα από τα μάτια της Liz, μίας κοπέλας που ήταν πολύ κοντά στο να γίνει γυναίκα του. Βλέπουμε την συμπεριφορά του στην ‘’ανθρώπινη’’ ζωή του, την προσπάθεια του να αθωωθεί και την σχέση του με την Liz.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της Liz Kloepfer, δηλαδή της συντρόφου του, με το όνομα «The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy». Ουσιαστικά η ταινία προσπαθεί να μας φτιάξει την εικόνα του γνωστού serial killer, μέσα από τα μάτια της συντρόφου του, μέσα από τα μάτια της γυναίκας που ερωτεύτηκε την ανθρώπινη πλευρά του και ήταν δίπλα του για αρκετό καιρό και μετά την σύλληψη του.

Η ταινία μένει πιστή σε μεγάλο βαθμό στα πραγματικά γεγονότα και εκτός από μικρές λεπτομέρειες αποφεύγει να προσθέσει περιεχόμενο για να εξυπηρετήσει την ταινία. Ο χαρακτήρας του Ted Bundy χτίζεται πάνω στην ζωή του ως πολίτης δεν ξεκαθαρίζεται αν είναι ο εγκληματίας ή όχι (ακριβώς όπως τον έβλεπε η Liz), έτσι ο θεατής δεν έχει επαφή με τα εγκλήματα του και την δράση του παρά μόνο από τις περιγραφές του κατηγορητηρίου. Θεωρητικά, αυτό αποτελεί μικρό θέμα και αρνητικό της ταινίας, για τον θεατή που θέλει να μάθει για την δράση του Bundy, καθώς η ταινία στηρίζεται κατά κάποιον τρόπο στο ρομαντικό στοιχείο, σε αυτό της εμπιστοσύνης, της αγάπης και του έρωτα «παρά τις κακουχίες», ακόμη και αν αυτές είναι κάπως ακραίες.

Σε καμία περίπτωση η ταινία δεν είναι βαρετή, ειδικά αν δεν έχεις γνώση των συμβάντων, καθώς η υπόθεση του Ted Bundy, είναι ιδιαίτερα περιπετειώδης και γενικότερα ο ίδιος είναι μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, έτσι ο θεατής έχει να δει πράγματα που θα του προκαλέσουν αγωνία, αλλά και το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα, το σημείο της δίκης, παρά την βιαστική αντιμετώπιση που έδειξε ο σκηνοθέτης, έχει ενδιαφέρον το πως χειρίζεται την υπόθεση ο κατηγορούμενος Ted. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκηνές από την δίκη είναι πιστή αντιγραφή των πραγμάτων που ειπώθηκαν στην πραγματικότητα, καθώς ήταν η πρώτη δίκη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά με αποτέλεσμα να υπάρχει ολόκληρο βίντεο της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο τεχνικό κομμάτι, σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Joe Berlinger, ο οποίος ασχολείται πολλά χρόνια με την δημιουργία ντοκιμαντέρ για διάφορους serial killer. Μεταξύ αυτών είναι και η σειρά ντοκιμαντέρ «Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes», που αφορά όπως είναι λογικό τον Ted Bundy. Στην ταινία χρησιμοποιεί και κινηματογραφεί με το πρόσωπο του πρωταγωνιστή Zac Efron αρκετές από τις βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του και συνεντεύξεις του Bundy, κάνοντας ένα πάρα πολύ καλό αντίγραφο. Ωστόσο, στην συνολική εικόνα της ταινίας αποτυγχάνει στην αφήγηση της ιστορίας, καθώς οι σκηνές ιδιαίτερα στην αρχή της ταινίας κινούνται από το παρόν στο μέλλον και με αρκετά γρήγορο ρυθμό προκαλώντας μία μικρή δυσφορία στον θεατή.

Όσον αφορά το σενάριο, κυμαίνεται γύρω από την σχέση που είχε ο Bundy με την σύντροφό του Liz, με αρκετά ρεαλιστικούς διαλόγους που βασίζονται περίπου και στα πραγματικά συμβάντα, από την οπτική της Liz. Όπως είπαμε αυτό περιορίζει λίγο την δυνατότητα που έχει ο θεατής να μάθει για τα εγκλήματα του Ted Bundy, αλλά βοηθά ίσως στο να τραβήξει ένα πιο ευρύ κοινό. Τέλος, οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών Zac Efron και Lily Collins είναι πολύ καλές και ιδιαίτερα ο πρώτος χαρίζει μία ανέλπιστα πειστική ερμηνεία, ιδιαίτερα στις σκηνές που έχουν αντιγραφεί από τις αυθεντικές συνεντεύξεις, δείχνοντας ότι τις έχει δουλέψει αρκετά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γενικά, το Extremely Wicked, Shockingly Evil an Veil είναι μία ταινία που δεν κουράζει τον θεατή της και προσπαθεί να τον μεταφέρει στην ανθρώπινη πλευρά του Ted Bundy, στην εικόνα δηλαδή που είχε όταν δεν διέπραττε τα ειδεχθή εγκλήματα και στο αν αυτό το άτομο είναι ικανό να αγαπήσει ένα άλλο άτομο. Εδώ είναι ένα από τα σημεία όπου η ταινία, για να γίνει πιο «μελό», αποκρύπτει την αλήθεια, καθώς στο βιβλίο της η Liz είχε αποκαλύψει ότι είχε προσπαθήσει και σε εκείνη να κάνει κακό τουλάχιστον δύο φορές. Συνεπώς, η ταινία κρατάει τον θεατή λόγω θεματολογίας και προσωπικοτήτων, χωρίς να καταφέρει να πετύχει κάτι παραπάνω από το να εξιστορήσει ένα κάπως απλό σε δομή στόρι, στηριζόμενη βέβαια σε μία πραγματική ιστορία την οποία σκοπίμως δεν εκμεταλλεύεται σε όλο της το φάσμα, ώστε να έχει απήχηση στο ευρύ κοινό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
ΣΕΝΑΡΙΟ6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ6
ΜΟΥΣΙΚΗ5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7
6Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (2 Votes)
8.0

POSTER

Poster

TRAILER

 Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
(2019) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Δημήτρης Μπαμπούλης

Σπουδάζει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κινηματογράφος από την μικρή του ηλικία ήταν μία διέξοδο γι αυτόν και υπάρχουν ενδείξεις ότι του έχει γίνει τελικά εθισμός. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους Κρίστοφερ Νόλαν και Λάρς Φον Τρίερ, ενώ από ηθοποιούς στον Μάντς Μίκελσεν και στον "ώριμο" Μάθιου Μακόναχι. Ελπίζει κάποτε να καταφέρει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την σκηνοθεσία.

Σχετικες Αναρτησεις