Escape Plan 2: Hades (2018)

Poster

Ο Ray Breslin είναι αρχηγός μίας επίλεκτης ομάδας ειδικών ασφαλείας που εκπαιδεύεται στην τέχνη της δραπέτευσης από τις πιο αδιαπέραστες φυλακές του κόσμου. Όταν ο πιο αξιόπιστος πράκτορας του, Shu Ren, πέφτει θύμα απαγωγής και εξαφανίζεται μέσα στην πιο περίτεχνη φυλακή που κατασκευάστηκε ποτέ, ο Ray πρέπει να κάνει τα πάντα για να τον εντοπίσει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πέντε χρόνια μετά απ’ το πρώτο Escape Plan, όπου είχαμε την κορυφαία συνάντηση στην μεγάλη οθόνη των διασημότερων ηθοποιών των ’80s, Sylvester Stallone και Arnold Schwarzenegger, έχουμε την προσπάθεια για μια κινηματογραφική συνέχεια. Μια συνέχεια που έγινε με το ζόρι και είχε ένα κάκιστο αποτέλεσμα. Πραγματικά δεν ξέρω από που ν’ αρχίσω και θα προσπαθήσω όσο μπορώ να μην ξεφύγω καθόλου (αλλά δεν το βλέπω).

Η ιστορία δεν είναι και πολύ ιδιαίτερη μιας και έχουμε πάλι το ίδιο μοτίβο με την προηγούμενη. Την απόδραση από φυλακές που την έχει κάνει επάγγελμα ο Ray Breslin από την πρώτη κιόλας ταινία. Εδώ μετά από την τόση εμπειρία που έχει αποκτήσει θα τον δούμε πιο πολύ σε ρόλο “μέντορα” που προσπαθεί να εκπαιδεύσει την δική του ομάδα να λειτουργεί με τους κανόνες του. Θα δούμε προδοσία, θα δούμε οικογενειακούς δεσμούς να προπορεύονται, θα δούμε εξελιγμένη τεχνολογικά φυλακή υψίστης ασφαλείας. Το μόνο που δεν είδαμε ήταν καλές ερμηνείες, έξυπνο σενάριο και καλή σκηνοθεσία. Πολύ γρήγορα και ανούσια πλάνα μας έκαναν μια βόλτα σε μια ταινία που τα μπέρδεψε τελείως στο μυαλό της και εν τέλει στο γενικό αποτέλεσμα.

Εντάξει είναι γνωστό ότι είμαι λάτρης της Ελληνικής Μυθολογίας και ότι έχει να κάνει με την Αρχαία Ελλάδα αλλά όταν βλέπω να δανείζονται ονόματα δικά μας και να τα τοποθετούν με τέτοιο τρόπο στις ταινίες τους μόνο και μόνο για να προκαλέσουν το κοινό, εξοργίζομαι. Βλέπεται είναι ξακουστή η Ελλάδα σε όλης της γης τα πέρατα και γι’ αυτό διαλέγουν να χρησιμοποιούν ονόματα της Μυθολογίας μας. Για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Δεν θα συνεχίσω με αυτό το θέμα γιατί θα κράζω μέχρι αύριο. Θα πω όμως ότι δεν μας αφήνει ικανοποιημένους καθόλου. Άδειο με ρηχό περιεχόμενο προσπαθώντας να κάνει κάτι ξεχωριστό, αλλά το αποτέλεσμα του είναι χαμηλότερο του μηδενός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θα αρχίσω από τη σκηνοθεσία όπως κάνω πάντα, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα’ ναι για καλό. Θα προτιμούσα να μην είχε γίνει αυτή η αλλαγή γιατί ο Steven Miller (Marauders), προσωπικά με απογοήτευσε αρκετά. Δυσκολεύτηκα αρκετά στο περισσότερο μέρος της ταινίας με τα πλάνα του, ιδικά σε αυτά που ήθελα να χαρώ περισσότερο. Τα πλάνα της δράσης λοιπόν ήταν πολύ κοντινά και γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εστιάσουμε και να παρακολουθήσουμε ενεργά τις καταστάσεις. Αν και η ιστορία του ανήκει και είναι υπεύθυνος για το σενάριο και των δύο ταινιών, ο Miles Chapman έκανε την ανατροπή και μας απογοήτευσε με το κενό σε νόημα σενάριο του.

Ωχ, πρέπει να πω για τις ερμηνείες; Δεν θα σας ξαφνιάσω αλλάζοντας την διάθεση μου και θα παραμείνω πιστή στο συναίσθημα της απογοήτευσης. Αρχίζοντας από τον παλαίμαχο ηθοποιό και γνωστό σε όλους μας Sylvester Stallone που είναι πια τόσο κουρασμένος και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά. Στον ρόλο του Shu, έχουμε τον Κινέζο ηθοποιό Xiaoming Huang (Ip Man) που δεν μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν θα αναφερθώ στους υπόλοιπους γιατί θα σας κουράσει η απογοήτευσή μου αλλά θα ενημερώσω ότι από την πρώτη ταινία έχει μείνει πιστός στην θέση του ο 50 Cent, στον ρόλο του Hush.

Μια ενοχλητική μουσική υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και κούμπωσε μαζί με το υπόλοιπο σύνολο για να μας απωθήσει.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί έχεις δει την προηγούμενη ταινία και θες να δεις τι άλλο έχουν να σου δείξουν. Γιατί είσαι φανατικός του Stallone και δεν χάνεις ταινία του. Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες με φυλακές και αν είναι έτσι καλύτερα δες το αφιέρωμα μας, Ταινίες με φυλακές.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
3
ΜΟΥΣΙΚΗ
2
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
3.5
Reader Rating3 Votes
4
2.9